Nejste přihlášen/a.
Co když cyklista s námahou šlape do kopce a řidič auta ho z okénka vyhecuje, přidej mladej at nezdržuješ provoz. Umím akcelerovat já, tak Ty musíš též, může namítnout. Stalo se to mému kamarádovi kde puberťák měl na něj z auta blbé hemzy a túroval motor, ještě aby řval z výfuku jako při rally že je větší frajer a pomalý cyklista posera.
Především bych si tu trasu prošel v době kdy ti začne a skončí pracovní doba abys viděl jaký je tam provoz. A taky si vyzkoušel jak dlouho ti bude trvat kdybys tam chtěl chodit pěšky (odhafuji to tak na něco přes půl hodiny). Kolo má nevýhodu (mimo ty co jsi vyjmenoval) že jsi vystavený počasí a nemusí ani v létě jen svítit slunce.
Ten cyklista má úplně stejná práva i povinnosti.
Rozdíl je v tom, že cyklista má na svoji ochranu přilbu, rukavice a vrstvu oděvu, naproti tomu řidič auta má plechy, motor, bezpečnostní pásy.
A některé řidiče aut vytáčí, když já jako cyklista jedu po silnici, vedle které vede cyklostezka.
Ale to už je věc každého, jak se chová na silnici a jak dodržuje pravidla.
...když já jako cyklista jedu po silnici, vedle které vede cyklostezka...
Proč to děláš? Ohrožuješ tím především sám sebe.
Jsou cyklo stezky a cyklo stezky. Za vše dva příklady, cyklostezka na téměř rovině=minimální stoupání či klesání, mezi Starou Hlínou a Třeboní je (byla ) vysypána jen zhtněnýnm kamenivem 8-16 nebo větším? a tam se fakt nedalo na normální kole pořádně jezdit možná na horském s velkými balony, ale na silničním se nedalo. Další je stezka mezi JH od bývalého Husky do Horní Pěny /dobudovává se!/ z JH je celá do dost velkého kopce ale asfaltka a kde žádný cyklista snad ani nejezdí.
Samozřejmě první nwn jak dnes,ale ti co jezdili do Třeboně za prací jeli kolem raději po silnici než po tom pro cyklistu takodromu! takže se mněkdy nedivte že "pumpičkář" jede po silnici místo vedle po cyklostezce. Po té druhé jsem neviděl ani pěšího ani cyklistu-ale hlavně si někdo zase poplácá ramena jaký je dobrý , že nechal vystavět dalších x km stezky pro cyklisty!
Dle mé zkušenosti - hovada jsou ve všech skupinách-mezi řidiči profíky (zejména ř.busů) stejně jako v OA a stejně tak mezi cysklisty. nejhrší jsou jak píše bear ti co obléknou nějaký dres jako na závod míru a...přitom se na kole neumí chovat = dovolenkoví cyklisté , stejná sorta je pak ten dovolenkový řidič-jen o dovolené v létě, jinak za volant nebo řídítka nesedne.
Ptejte se spíše na to, jak velký je provoz na trase.
Jak to bude pro Vás bezpečné. Jak široká silnice je a jak kvalitní jsou povrchy. Není možnost jet po cyklostezce, nebo souběžném chodníku, pěšině? Pokud tam jezdí hodně kamionů, nákladních aut, autobusů, tak jízda na kole není příjemná.
V případě nějaké okresky s minimální krajnici a vyhloubenou škarpou po straně nemá člověk na kole dobrý pocit.
Na ty 3 km by byla možná i e.koloběžka? Mezi mladými dost preferovaná, je to určitý moderní styl přepravy.
S Vaším pohledem na používání kola ze sociálního důvodu, se mi otázka jeví trochu nešťastná. A neměl byste brát naopak kolo jako ekologický prostředek?
Jinak, vyzkoušejte si dopředu trasu, zjistěte kritická místa na cestě, zjistěte si čas, jak Vám to bude dlouho trvat. V podniku možnost parkování a zabezpečení bicyklu pod střechou.
V případě deště asi stejně pojedete autem.
Vaše nynější zkušenost s používáním kola bude prospěšná, až budete jezdit pouze autem, tak z pozice řidiče budete vědět, co ta každodenní jízda na kole obnáší a stanete se ohleduplnější a tolerantnější k takovým "sockám".
Kde berete tyto myšlenky, že řidič dvoustopých vozidel chtějí vystrnadit jednostopá ze silnic? Nepřebíráte tyto názory od jiných lidí?
Víte, že v směřování EU je zminimalizovat provoz osobních automobilů, kromě e.aut, a používání hlavně této ekologické dopravy a MHD?
Takže helma a cyklistické oblečení s ochrannými zabezpečovacími prvky Vás jistí.
To budu tedy Janek, co si asi vyberete z rad?
Můj kolega jezdil denně, za každého počasí, 12km ráno a odpoledne zpět. Autem jel jen, když potřeboval něco na Škodovce opravit u sousedů.
Manželka jezdila mnoho let po městě na kole do práce, 6km.
Já jsem jezdil jen autem 6km.do práce.
Každý jsme měli svoje zdůvodnění, proč to tak děláme. Takže žádný názor druhého to nevyřeší, každý má své důvody.
Jedna se preci i brigadu, ne? Je to docasna zalezitost. Navic v lete, kdyz je vetsinou hezke pocasi. Spocital sis naklady, kdyz budes jezdit autem?
Jestli se stydis za kolo, porid si kolobezku. Takovou tu s velkymi koly. Slapes a mas ujeto skoro pul kilometru!
Jsi jasnym prikladem toho, ze mladi lide ziji vic ve virtualnim svete, nez v realite. Na nazory na internetu se vykasli.
Rid se tim, co chces ty! Resis problem, ktery ani neni problemem!
3 kilometry, to snad ani nestojí za startování auta. To je na kolo jak dělané. Pokud nechcete teda chodit pěšky (to je tak na půl hoďky).
Osobně jsem na kole dojížděl mnoho let 2.5 kilometru, v létě, v zimě i ve sněhu (to by bylo, aby ukrajinu zastavilo 15 centimetrů sněhu, sovětské kolo musí být stavěné na větší zimy). Asi bych dojížděl dodnes, ale udělali nám skvělou MHD a zadarmo. Cestou tam jsem musel trochu zabrat, cesta zpátky byla prakticky zadarmo, alespoň to na mě tak působilo, ve skutečnosti jsou obě místa ve stejné nadmořské výšce a teda by to mělo vyjít nastejno (jedním směrem je prudší kopec).
Nemám pocit, že by s kolem byl nějaký problém. Jasně že vypadá jinak, když někdo jede na letité ukrajině než když jede v nablýskaném mercedesu (no ale stodvacítka, co drží pohromadě jen špínou taky neni nijak prestižní auto). Ale to bych neřešil. Spíš je problém, že cyklisti jsou občas neviditelní. S čerstvým řidičákem jistě víte, že mají stejnou přednost jako kdokoliv jiný, ale není moc radno se na to spoléhat. Stejně tak musíte hlídat chodce, co vbíhají do silnice (koukaji po autech, kolo přehlédnou).
Taky stojí za zvážení, jak je to s parkováním, kolo se vždy někam strčí (i kdyby se mělo přivázat k plotu), ale s autem je to horší.
Střídej to. Někdy pěšky, někdy na kole, někdy autem. 3 km se nedá nazvat dojíždění. To ujdeš svižnější chůzi do 30 minut. 3 km autem je takový kraťoučký trénink, jasně, ze začátku si budeš připadat jako frajer. 3 km na kole - to si nezajezdíš, jen ušetříš čas při chůzi. Záleží na tom, jestli máš nějakou hezčí cestu, třeba i další. Frekventovaná silnice bude nepříjemná. Jestli nerad jezdíš autem v dešti, pěšky je třeba nejlepší volba na střední déšť. Pokud nemáš chodník, tak to příjemná cesta není. Stane se Ti někco nepříjemného v autě, budeš chtít změnit způsob cesty na pár dní, to samé na kole, pěšky.
Milý Eriku, nečetl jsem ty odpovědi tady, které jsi dostal, ale určitě jsem 4x starší než ty a styděl bych se dojíždět 3 km aztem. Neposlouchej nesmysly, o kterých v otázce píšeš. Na kole jezdím denně dost km, na řidiče si nemohu stěžovat a věřím, že ani oni na mne, žádný konflikt nikdy nebyl. A ... elektrokolo nemám, šlapu a šlapu, a rád. Tak se zamysli! Přeji ti krásné radostné dny i úspěšné kilometry!
Záleží jakou máte brigádu. Pokud těžkou, volil bych auto, jinak kolo. Po dokončení školy již vždy jen auto. Tradiční vývoj totiž je: nohy > kolo nebo mhd > auto. To jen posledních pár desetiletí se rozšiřuje původní úchylka jezdit na kole nebo autem ne tam kam potřebuji ale kamkoliv výletně - protože nemám co dělat. Tj. tradičně je auto samozřejmě daleko lepší než kolo.
Pouhé 3km není třeba řešit. To doběhnete klidně pěšky.
Faktem je, že hustota silničního provozu je daleko větší, než bývala před lety. A tím pádem nebezpečnější pro cyklistu, kterého nechrání nic. Na druhou stranu rostou pěkné cyklostezky, kde je ta jízda rozhodně bezpečnější. Nejsou ale všude.
Jezdívala jsem na kole do práce 8 km, stejně tak zpět. Přes lesy. Odpolední směna končila ve 23,15 a ta cesta nebyla pak nic moc. Nikdo jiný mým směrem na kole nejezdil. Musela jsem sama. Příhody různé:
1/ občasný pád a vyválení se, když bylo náledí. Naštěstí pokaždé bez úrazu.
2/ občasný defekt, hlavně píchnuté kolo
3/ letní noční setkání u lesa s nějakým poťouchlíkem, vyčíhal si, že tamtudy v noci jezdím, čekal na mě, jel kolem mě, objížděl mě pořád dokola jak zajatce. Nikdy neřekl slovo. V noci jsem ho neviděla, kdo to je. Jednou jsem vypnula světlo a v nejbližší vsi mu ujela do tmavé zástavby. Tam jsem čekala asi půl hodiny. Od té doby už tam nikdy nebyl. Zvláštní zážitek. Nepříjemný.
4/ v kopci dolů mi skočila pod kolo postava v dlouhém kabátě, rozpřažené ruce. Povedlo se mi zastavit. Zjistila jsem, že jde o muže silně opilého. Své auto měl sjeté v poli pod srázem. Chtěl, ať jedu domů a přijedu svým autem, že ho musím vytáhnout. Aby prý ho hlavně nenašli tady policajti. Slíbila jsem, jela jsem rychle domů, nevrátila jsem se. To tak. Když ses, hochu, ožral...
Pak už jsem si koupila babetu a bylo to rychlejší a veselejší. Dnes mám doma dvě, jednu svou a druhou po manželovi. Jsou to poťouchlé stroje, nechce kloudně jezdit ani jeden. Budu to muset řešit.
A tak vzpmínám na kolo. Byla jsem pohyblivá, vysportovaná, ale ty zážitky z cesty nepatřily občas k nejpříjemnějším. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.