Nejste přihlášen/a.
To se ptám proto, že synovi /52 sportovec/ naměřili opakovaně vysoký tlak, když chodí darovat krev. Tak to řešil se svým praktikem. Doktor mu dal holter a pak konstatoval, že to je na hraně, předepsal mu prášky a tak trochu to rozhodnutí nechal na něm. On stále váhá je začít brát, že si myslí, že to je brzo.
A kdy je chce začít užívat, až po infarktu? Má problém, tak ať ho včas řeší, vždyť to není žádná ostuda. 200 je moc pro každého člověka. Když si neumí sám vyhledat následky vysokého tlaku, tak mu informace vyhledej ty, je toho přece plný internet.
Ty hodnoty mu klesaj občas k normálu, jako dnes večer, a najednou je všechno O.K. a prášky se odkládaj...
53 nesportovec.Žádná nadváha ať se nemusíš jako vždy ptát.Teda jediný ,,sport,, je když neprší,tak se jdu každý den na dvě hodinky projít ráno po snídani a odpoledne po obědě.Brával jsem Prestance 5 mg pak 10mg.Nyní Lopridam 8/2,5/10 mg.Holtera si jdu půjčit teď za čtrnáct dnů a za tři dny na ECHO.
Takže odpověď - brzo to není.V dnešní době už celkem nornální a věk se snižuje.A je jedno jestli někdo sportuje,má normální váhu,stravuje se zdravě...nebo nesportuje,nějaké kilíčko navíc a dá si dobré žrádýlko klidně o půlnoci...
Rozhodnutí je na synovi.Lékař má jenom možnost zjistit jestli si léky vyzvedl,ale jestli je bere nebo ne ...to je věcí syna a musí si to v hlavě přebrat sám.Dožít se roku 2037 nebo méně nebo i déle.
Na preventivní prohlídky jednou za dva roky chodí? Já teda ano.Vždy v pohodě a najednou už ne.
Preventivky ano, už jen, že je dárce krve /dost přes 400 odběrů/. Stravuje se docela zdravě. Jen rozum začíná dostávat až teď.
Beru prášky na tlak od nějakých 42 let, tedy už 10 let. Vysoký tlak máme v rodě. Sedavé zaměstnání , tedy nedostatek pohybu a stres tomu jistě nepřidaly. Starší sestra se dlouho držela bez prášků. Teď jí je 56 a je po mrtvici. Už taky zobe, ale kdoví, jestli by hrála tenhle poker se zubatou, kdyby se včas léčila.
Krevní tlak se zvyšuje i s věkem. Nemusí se dle mě jednat o nemoc, ale pouze projev stáří.
Věková skupina Ideální krevní tlak (mmHg)
Děti (0–6 let)95/65 až 110/70
Děti (7–12 let)100/65 až 120/75
Teenageři (13–19 let)110/70 až 130/80
Dospělí (20–40 let)120/80 (ideální), do 140/90 (norma)
Střední věk (41–60 let)125/85 až 145/90
Senioři (60+ let)130/85 až 150/90
Jen on má často přes 160/100... I přes 200 v klidu zažil. /To by mne zabilo./ Dnes dojel závod a bylo mu slabo a motala se mu hlava. Tlak si nezměřil, ani nebylo jak, ale ten pocit měl. Jen prý nechce brát pravidelně tak brzo léky. Já taky léky nerada, ale tady jsem pro, aby začal. Tak hledám argumenty, kterými ho ovlivnit. Tady je právě v anaméze, že jeden z dědečků měl v tomhle věku svůj první infarkt.
Potom by dle mě brát léky měl. Krom zmíněného srdce se mu zhorší oči a odejdou ledviny. Ale to sama víš.
Otázkou tedy je, jak motivovat a přesvědčit. Na každého platí něco jiného. Taky se může z opakovaného nátlaku šprajcnout a nikdy nic brát už nebude ani myšlenkou. Jinému stačí ukázat fakta a dědičnost v rodině.
V tomhle věku ani záminka, že děti budou bez rodiče asi už není co platná (počítám, že už jsou dávno dospělé, pokud má).
Sportovci mají naději, že se po infarktu nebo mrtvici časem plně zotaví, ale platí to jen pro mladé lidi kolem třicítky, po padesátce už je šance malá. A jestli má životní pojištění a spoléhá na to, že v případě úmrtí, tím zajistí děti, tak by neměl. Pokud vědomě zanedbává léčbu vážné nemoci, jako je vysoký krevní tlak, tak pojišťovna může odmítnout plnit.
Mamka (58) prášky na tlak nebere, táta (60) bez od 50 něco. Pokud to má na hraně a nechce je brát, měl by zkusit nejdřív nějakou dietu - 3x denně ibiškový čaj, denně pít šťávu z červené řepy, pak to je hodně potravin, které jako sportovec v jídelníčku určitě má, ale třeba ten ibišek a řepa budou docela účinné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.