Nejste přihlášen/a.
Máme na sídlišti několik placených stání. Levné to není. Třeba z mého vchodu mají svůj parkplatz dva. Za elity je ale nikdo nepovažuje a oni se ani tak nechovají. Jeden má internetový obchod se speciálními svítidly a druhý je hudebník, který přijíždí v noci po koncertech a vozí si cenné nástroje.
Jaké zabírání pozemku? Od toho si snad platíme daně, aby nám stát a obec zajistili místo pro život (parkování je ve 21. století součástí života). Mluvit lze pouze o zneužívání tohoto práva, například když si někdo před domem na obecním pozemku parkuje i firemní vozidla.
Tak jasně, i takhle se na to dá dívat. Ale pochybuji, že postojem ,,platím daně, tak mi státe koukej udělat parkovací místo, nebo spíš místa, protože málokdo má jediné auto v rodině´´
My to máme asi tak, že jsme už dávno ze zdaněných rodinných příjmů koupili pozemek, na něm opět ze zdaněných příjmů postavili barák a též parkovací stání. A přesto, že jeden pán tady s upřímným pohledem do kamery vyslal jasný signál, že ,,Daně zvyšovat nebudeme! Tečka! ´´ tak obratem ruky zapomenuto a daně z nemovitostí zvedli fest. Takže Trump daněmi a cly trestá okolní svět, náš stát své občany, kteří si dovolili si něco vybudovat a nečekat, až stát zařídí bydlení, zařídí parkováni atd.
Jinými slovy - jste dost naivní, jestli doufáte, že z Vašich daní Vám někdo postaví parking
Daně platí i ten, kdo parkuje auta na svém u své nemovitosti (z které platí daně).
Ne, město nemá žádnou povinnost bezplatně zajistit parkovací místo každému, kdo má auto (nebo dokonce několik aut).
Aut je všude neskutečně moc (a hlavně ve "veřejném prostoru") a jedním z řešení jak toto výrazně omezit je právě to, kdyby se zpoplatnilo každé dlouhodobější parkování na veřejném prostranství. Cena by se dala stanovit zcela jednoduše, podle toho, za jakou cenu to které město pronajímá m2 v jeho vlastnictví. Pak můžeme počítat 20m2 na auto x počet dnů stání za rok a vystavme fakturu.
Pak je další možnost, jít na to cestou jako jisté krajské město v JČ kraji (ukázka ceníku v parkovacím domě blízko centra se 495 parkovacími místy):
sazba:ve dne (6-20): první hod. zdarma, pak 20 Kč/hod., maximálně 100 Kč; v noci (20-6),víkendy, svátky: první hod. zdarma, pak 10 Kč/hod., maximálně 50 Kč
Výhodný tarif pro ty, kdo zaparkují v pracovní den mezi 5. a 9. hodinou ranní a odjedou do 18 hodin - 50 Kč/den.
Je to jednoduché, geniální a nikoho to nezruinuje.
tm: Přesně tak. Nemáš kde své auto zaparkovat? Tak sis ho neměl kupovat. A ano, nebo tlač na svého zastupitele, aby zajistil výstavbu parkovacího domu. Ano, bude tam zcela logicky placené parkování.
Zajímavé, domníval jsem se, že některé základní věci snad chápeme každý. Například to, že z našich daní se staví a udržuje tzv. občanská vybavenost. To totiž patří k základním povinnostem veřejné správy, aby občanům zajistila dobré místo k životu. Jen ještě doplním, že do občanské vybavenosti patří též veřejná parkoviště.
Že je aut již poněkud příliš je jiná věc, nějaká regulace například typu jedno auto zdarma, další za poplatek, by jistě byla na místě, s tím lze souhlasit.
"do občanské vybavenosti patří též veřejná parkoviště" To je uvedeno kde? Ne každý má auto, takže ti co auto nemají platí, spolu s nimi, parkoviště těm, co auta mají. Za dálnice se taky platí. Je dálnice nebo není občanská vybavenost? ...
Je zcela přirozené, že část parkování je "zdarma" a část vyhrazená za poplatek. Podobně jako s tou dálnicí. Podobně jako příplatkový pokoj v nemocnici. Je to tak v pořádku.
Co není v pořádku, že toto není dotaz na radu, ale diskuze, tzn., že je tato "otázka" špatně zatřízena.
gj: Dobrý příspěvek. Do budoucna by odpovědnost za parkování rezidentů měl mít především majitel nemovitosti, však se také na tento systém přešlo, pokud stavíte obytný dům, máte povinnost zajistit parkovací stání. Má to ale nevýhodu v tom, že u novostaveb často nemáte možnost ani krátkodobě zaparkovat, i když je tam volných míst dostatek, protože všechna místa jsou většinou vyhrazena.
Neexistuje žádné právo na parkování vlastního majetku na státní ulici. To máte jako s chodníkem. Neexistuje žádné právo na chodníky aby vám stát udržoval v čistotě váš soukromý majetek (boty), protože je to vaše starost a můžete přece chodit po trávě a každý večer boty čistit. Neexistuje žádné právo na to aby vám v noci svítily veřejné lampy na cestu - je to vaše soukromá vycházka a můžete mít přece vlastní svítilnu. Neexistuje žádné právo na hromadnou dopravu ve velkém městě - můžete přece jezdit na kole. A kdo nemá kolo, má přece nohy, né? Neexistuje žádné právo na veřejné koše na ulici. Odpadky jsou váš vlastní majetek a máte si je přece zlikvidovat na vlastní náklady včetně dopravy. Žádné že budete odhazovat svůj soukromý majtetek na veřejnosti do košů a město to bude muset svážet a likvidovat! To by tak hrálo! Jojo, to JE pane logika
2024: problém je, že 99% lidí, vlastnící auto mají pocit, že auto je základní životní potřeba a dávají je na stejnou úroveň jako škola, školka, nemocnice, poliklinika... ne, auto není základní životní potřeba, je na stejné úrovni jako pračka, lednička nebo rádio. Ale vysvětlujte to lidem, kteří získání ŘP považují za víc než VŠ diplom a do veřejné dopravy nevpáchnou, protože přece mají 30 let starou olítanou zánovní káru.
Auto je v dnešní době základní životní potřeba, pokud je přes den nutno stíhat hodně věcí. Samosebou člověk u lopaty ho nepotřebuje. Ten jde pěšky do práce či MHD a po práci si dá pivo v hospodě a pak vožralej sebou bouchne do postele a zítr nanovo. Tak takový opravdu auto nepotřebuje.
Ale rodina, která má více dětí a je potřeba všechny dobře zaopatřit, tak otec podnikatel většinou nemá čas a vše stíhá matka, která děti rozveze, pak nakoupí a odveze nákup a pak případně děti rozveze na kroužky.
Zvláště v místě, kdo bydlí na vesnici a vše je daleko i hodina pěšky, tak se stíhat nedá. Leda lidi, co žijou jako ekozelení a vychovávaj mauglíky, kteří jedí dřevěnou lžící, ale o vysoké škole nebo budoucím podnikání si mohou nechat jen zdát a žijou pak zruky do huby darů přírody.
Takže pokud má dnešní člověk mít možnost na výběr, aby se mu dostalo potřebné vzdělání a motivací kroužky a takzvaně dobrý start do života s volbou, tak auto je nutnost.
Stejně jako pračka je nutnost.
Nebo si někdo v dnešní době myslí, že klidně bude prát v neckách?
By mě zajímalo, kterej b*bec tohle může psát. Mladej člověk asi ne a důchodce už v životě nic nepotřebuje, tak má názory zcela mimo dnešní dobu!
A bez lednice? Lov na mamuty?
Ne. Problém je, že peníze jsou až na prvním místě. Lepší začít regulovat, poplatkovat a šikanovat, prostě nově vybírat "z ničeho" s "ušlechtilým kecem navíc" (="tím se to vyřeší") i když se vůbec nic nevyřeší, než postavit další parkoviště. A, jak jsem psal, ani ten koš a nakonec ani chodník a veřejné osvětlení není základní životní potřeba - všechno zrušit! páč neekologie svozu odpadků, málo zelených ploch a světelný smog
To 2024: V této fázi začnou zpravidla ti, kteří požadují parkování od státu, "argumentovat" tím, že přece platí daně a že za byt dali miliony, tak na to parkovací místo mají nárok. Já jim ty problémy s parkováním samozřejmě nezávidím, ale ten nárok prostě nemají.
kolegové, souhlasím s Vámi.
Jen příklad z naší obce. Občané měli navrhnout, co se v obci vybuduje. Někdo navrhl i centrální parkoviště u hřiště, aby auta neparkovala na trávě. "kdo bude parkovat na konci ulice, když každý chce parkovat u baráku?" Stále prosazovala, na trávě se neparkuje. Kdyžjsem se jí zeptal, zdali bude chodit takový kus cesty k autu, tak sdělila, že se jí to netýká, páč parkuje na asfaltu před domem. Když jsem jí sdělil, že tam parkovat nesmí, páč tam není 3+3m, byl oheň na střeše.
Proč neparkujete na dvoře? Páč jste líní otvírat vrata.
Návrh nebyl přijat.
milancukrar: na druhou stranu mít nějaký veřejný flek stranou, kam se dá občas "uklidit" nějaké vozidlo je fajn. težký to mají kamioňáci, kteří občas potřebují parkovat jinde než na firmě, pro ně vhodných ploch je ale opravdu málo.
dnes každý chce parkovat u baráku, ale nejen u svého domu, ale i zaměstnání, u školy... denně chodím takovým areálem, kde jsou školy, úřady a také parkoviště, středně velké, to je samozřejmě brzy plné a v 8 hodin už jsou plné i ulice, ale jakým způsobem, po obou stranách stojí auta na chodnících, a chodci musí jít buď uprostřed ulicí a nebo se prodírat po travnaté ploše v úzké uličce mezi auty a domy. O 400 m vedle je městské parkoviště v režimu P+R (50 Kč/den, snížená sazba:5 Kč/den pro držitele karet MHD) a to je poloprázdné. Mám velmi silné nutkání volat na ty blbě parkující MP. Ostatně bylo mi to poporučeno, když jsem na městě poznamenal, že by bylo dobré, kdyby tam občas zajeli. Vadí mi to hlavně proto, že to je nebezpečné pro chodce.
km: Jak říká kolega (projektant silnic)..Rodiče vozí své děti až před školu (školku), protože tam jezdí plno aut a mohlo by je některé přejet. A aut tam jezdí hodně proto, že rodiče vozí děti do školy autem.
V našem malém městě jezdí ze sídliště do nemocnice autem i lékaři a sestry. Vzhledem k tomu, že je to max. 1km daleko, mi to přijde zcela absurdní.
2024: "Rodiče vozí své děti až před školu" v některých zemích je příjezd aut ke školám zakázaný, právě z toho důvodu
"jezdí ze sídliště do nemocnice autem" já to chápu v případě, že mají pak cestu někam dál, aby se zase kilometr nemuseli po zaměstnání vracet pro auto. dělal bych to v tom případě stejně. jinak jezdím na kole.
2024, minulý týden bylo v novinách, jak se dvě maminky dokonce poprali u školy, kvůli parkování při vystupování dětí.
Každý to vidí jinak, třeba když si já můžu něco koupit, druhý na to nemá, tak jsem elitář.
Za kolik stovek to je? Páč já pamatuji dobu před 10 lety a byli to desetitisíce korun.
Vyhrazení parkovcího stání podléhá také platbě místního poplatku, který dle vyhlášky statutárního města Brna č. 17/2019, o místních poplatcích, v platném znění, činí 45.600,- Kč /místo/rok
A to ještě nevíte že se chystá "elitářství pro každého". Jistá města začala vybírat poplatky za stání v centru. Říká se tomu zóna. A typickou salámovou metodou se tyto placené zóny začínají dostávat i do okrajových částí měst. Tuhle se jedna okrajová část většího města na Moravě strašně těší, až budou na podzim 25 zóny i u nich. To ještě nevědí že pokud je zóna v okrajové části, nelze auta už jinam přeparkovat a stává se z poplatku jen další daň navíc, která parkování vůbec nijak nezlepšíelitářství s vyhrazeným stáním je ještě lepší - vybere se daleko více, tedy je to záležitost městskými zastupiteli státu žádaná.
Elitářství to je - kdo má prachy zaplatí si místo a parkuje, kdo nemá může si jezdit kolem baráku a hledat kde zbylo volno. Nebo si pořídit svůj pozemek nebo garáž, což je opět o penězích.
Zdanění je tu víc než dostatečné, dopravní obslužnost je jedna z věcí který by stát/ obce pro obyvatele měly zajišťovat. To jsou nejen komunikace ale i možnost zaparkovat. Zpoplatnit parkování je jen další daň a mimo jiné velkou část sežere externí firma = pouze způsob jak se konkrétní lidi obohatí. Možnosti parkování pro obyvatele to prakticky nevylepší, jen se jim to zpoplatní. Podobně zóny, taky jen další zdanění a pro místní to není zlepšení parkování ale další platby.
Kecy "máš auto musíš mít na banány včetně parkovacího místa" - na to jde říct proč z daní dotovat autobusy a vlaky, chceš cestovat tak si to zaplať, moje auto taky nikdo nedotuje.
A jaké zastupitelstvo si obyvatelé zvolili, takové to tam mají.. Příležitost dělá zloděje, kdo se dostane k lizu ten sosá a na ostatní kašle. Vítejte v Čechách s morálkou totálně zkaženou hádejte kým... Zvolíš lidi, nastoupí sliby chyby a jede se dál to samý...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.