Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, už nějakou dobu mám informativní důchodovou aplikaci, tak vím, kolik let ještě budu muset pracovat a platit si sociální pojištění, mám tam náhradní dobu pojištění skoro jeden rok a půl, tak přemýšlím o tom, že zajdu na OSSZ a poptám se na to, zda opravdu bych mohla doplatit ten rok a necelých 6 měsíců, zkrátila by se mi doba odchodu do důchodu a mám na paměti to, že v budoucnu se to může změnit a třeba už to nebude možné si to doplatit zpětně a na druhou stranu je to poměrně pro mě velká částka jen za to, že se mi sníží věk odchodu do důchodu, je to lepší pocit, že vím, že budu moci odejít dřív a na druhou stranu to je fakt ohromné množství peněz. A také vím, že každý další rok se ta částka zvedá, takže čím dřív tím líp. Tak mě napadlo se tu zeptat, jestli tu někdo máte s tím osobní zkušenost, jak to prakticky probíhá na té OSSZ. Jestli se tam dá s nějakým úředníkem o tom promluvit nebo elektronicky se jich zeptat přes email, jaký postup je nejlepší, s tím, že až uvidím tu částku, jestli bych si mohla vzít pak nějakou dobu na rozmyšlenou, nejsem zcela rozhodnuta. Také jsem volala na jejich linku a tam mi právě paní potvrdila, že opravdu se to dá. Kdoví, jestli vůbec starobní důchody budou, jestli se toho dožiju, v tom případě by to pro mě byly vyhozené peníze. Poradíte? Předem děkuji za jakékoliv rady, názory, zkušenosti.
Já si to počítala v roce 2024, už si to přesně nepamatuji, ale myslím, že to bylo dohromady přes 50 tis. Je to pro mě šílená částka, ale ta představa, že mi to zkrátí dobu odchodu do důchodu je příjemná, navíc když si představím, že se změní zákon a třeba už ta možnost vůbec nebude. Protože čím je člověk starší, tak moje vlastní zkušenost je, že je vše čím dál horší, stále více peněz navyšují všude, mám pocit, že se platí za úplně všechno, jediné za co se ještě neplatí je za vzduch, který dýcháme. :D Takže samozřejmě, že mě napadá, že někoho strašně chytrého nahoře napadne, ále, proč by si lidé mohli doplácet důchodové pojištění zpětně, to jsme na ně ještě moc hodní, tak si říkám že bych to měla využít, dokud je to ještě vůbec možné. Na druhou stranu jsem zjistila, že dobrovolné důchodové pojištění se dá platit až 15 let a dříve to bylo pouze 10 let, takže zase jak kde, někde je něco lepší než dříve a někde horší. Samozřejmě já nemám vysoké příjmy, takže dát najednou takovou částku pryč je pro mě extrém, když navíc mám fakt drahého zubaře a zrovna teď je období, kdy mám opravy zubu, prostě pořád ze mě někdo vytahuje peníze a lepší to nebude, to je jasné. Ale zase podle toho co jsem četla, co se děje v jiných zemích si tady ještě žijeme dost dobře. Ale také je možné, že ten zákon, že se to dá zaplatit zpětně nechají, protože oni moc dobře vědí, že většinou na to lidé peníze nemají a pokud mají, alespoń budou mít další peníze, což se vždy hodí. Ale jinak si na nic nestěžuji.
Děkuji. V době kdy jsem dopsala a dala zveřejnit dotaz, tak jsem si hned přečetla odkaz na p.Maříka a dala jsem dotaz i tam, ještě nic nepřišlo na email, trošku to trvá, tady bývá odpověď dříve, ale co jsem se dívala, tak na některé dotazy třeba odpověď nikdy nepřijde. Ale většinou ano. Jsem moc ráda, že tato poradna existuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.