Nejste přihlášen/a.
Dobrý den/ahoj,
mám nárok na volno (myslím s náhradou mzdy), když jdu na pohřeb manželky babičky?
Na internetu jsem našel na několik stránkách, že ano. Ale někde ve vyjmenovaných příbuzných, u kterých je nárok na volno, prarodiče manžela/manželky nejsou.
Děkuji.
Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne:
...
c) nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela nebo jiné osoby, která sice nepatří k uvedeným fyzickým osobám, ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob.
Děkuji.
A ještě dotaz: nevíte jak postupovat, pokud máme kolektivní smlouvu, kde je seznam poskytovaných volen, ale tato varianta (prarodič manželky) tam chybí? Můžou mi říct, že volno nedají, protože tato varianta není v kolektivní smlouvě?
Může kolektivní smlouva něco "ubrat" ze zákoníku práce?
Školy nemám...
Ale myslel bych si, že pokud je něco v zákoně, nemusí to nutně být v kolektivní smlouvě. Zákon je snad stále ještě "nad" kolektivní smlouvou.
Jednoduše argumentujte tím, že je to v Nařízení vlády č. 590/2006 Sb., a kolektivní smlouva Vám může přiznat něco navíc, ale zákonný nárok pokrátit nemůže.
K2 přečtěte si první odpop.Inženýrky je to tam jasně psáno není to moje interpretace!
Cituji :
inžinýrka dnes 09:04
Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne:
...
c) nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela nebo jiné osoby, která sice nepatří k uvedeným fyzickým osobám,ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob.
Kolektivní smlouva nesmí ubírat ze zákona. Pokud na něco máte nárok ze zákona, kolektivní smlouva Vám to může zachovat, zvýšit, ale ne ubrat.
@diesel bohužel nečtete dost pozorně. Placené volno se poskytne na pohřeb prarodiče manžela/manželky. Také se poskytne na pohřeb jiné osoby, která nepatří k uvedeným osobám (tedy není prarodičem apod.) ovšem musí být splněna podmínka, že tato jiná osoba žila v den úmrtí se zaměstnancem v domácnosti. Proto jsem to ani nezdůrazňovala. V případě tazatele nejde o jinou osobu, jde o prarodiče manželky.
@pletiplot Opravdu nevím, co bych na tom ještě vyčetla. Podmínka, aby fyzická osoba žila v době úmrtí se zaměstnancem v domácnosti, se vztahuje pouze na jinou osobu než osoby v příbuzenském poměru. Tento výklad mám ověřený u PhDr. Dagmar Kuče/..., která je respektovaný lektor a mzdový poradce.
Můžu ještě doplňující dotaz: to volno, o kterém je tato diskuse vlastně není v zákoníku práce. Jedná se o nařízení vlády. Ptám se jako velký laik - v jakém vztahu je zákoník práce a toto nařízení vlády? Laicky bych řekl, že nařízení doplňuje zákoník práce. Dá se to říci odborněji?
O nařízení vlády se píše v § 199, odstavec 2
Děkuju.
Zákon je nařízení nadřazen - je vyšší norma, jestli vám to zní lépe.
ZP § 199
(1) Nemůže-li zaměstnanec konat práci pro jiné důležité osobní překážky v práci týkající se jeho osoby, než jsou uvedeny v § 191, je zaměstnavatel povinen poskytnout mu nejméně ve stanoveném rozsahu pracovní volno a ve stanovených případech i náhradu mzdy nebo platu podle odstavce 2. Náhrada mzdy nebo platu přísluší ve výši průměrného výdělku.
Obecně, tedy jakékoli
(2) Vláda stanoví nařízením okruh překážek v práci podle odstavce 1, rozsah pracovního volna, případy, ve kterých přísluší náhrada mzdy nebo platu, včetně případného spolurozhodování odborové organizace o vyslání zaměstnanců na pohřeb spoluzaměstnance, a to i vůči zaměstnancům, kteří si rozvrhují pracovní dobu do směn sami
Konkrétně vyjmenované, tedy nárokové
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.