Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na volno při úmrtí prarodiče manželky

Od: pave® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den/ahoj,

mám nárok na volno (myslím s náhradou mzdy), když jdu na pohřeb manželky babičky?

Na internetu jsem našel na několik stránkách, že ano. Ale někde ve vyjmenovaných příbuzných, u kterých je nárok na volno, prarodiče manžela/manželky nejsou.

Děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

zakonyprolidi.cz/...

Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne:

...

c) nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela nebo jiné osoby, která sice nepatří k uvedeným fyzickým osobám, ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob.

hodnocení

Děkuji.

A ještě dotaz: nevíte jak postupovat, pokud máme kolektivní smlouvu, kde je seznam poskytovaných volen, ale tato varianta (prarodič manželky) tam chybí? Můžou mi říct, že volno nedají, protože tato varianta není v kolektivní smlouvě?

Může kolektivní smlouva něco "ubrat" ze zákoníku práce?

2024

Školy nemám...

Ale myslel bych si, že pokud je něco v zákoně, nemusí to nutně být v kolektivní smlouvě. Zákon je snad stále ještě "nad" kolektivní smlouvou.

Zákon je nadřazen kolektivní smlouvě.

Jednoduše argumentujte tím, že je to v Nařízení vlády č. 590/2006 Sb., a kolektivní smlouva Vám může přiznat něco navíc, ale zákonný nárok pokrátit nemůže.

Pokud je toto splněno : "žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob." pak ano máte nárok!
k2

@diesel: Mate ponekud sveraznou interpretaci zakona/narizeni...

K2 přečtěte si první odpop.Inženýrky je to tam jasně psáno není to moje interpretace!

Cituji :

inžinýrka dnes 09:04

zakonyprolidi.cz/...

Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne:

...

c) nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela nebo jiné osoby, která sice nepatří k uvedeným fyzickým osobám,ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob.

[přidat komentář]

Kolektivní smlouva nesmí ubírat ze zákona. Pokud na něco máte nárok ze zákona, kolektivní smlouva Vám to může zachovat, zvýšit, ale ne ubrat.

@diesel bohužel nečtete dost pozorně. Placené volno se poskytne na pohřeb prarodiče manžela/manželky. Také se poskytne na pohřeb jiné osoby, která nepatří k uvedeným osobám (tedy není prarodičem apod.) ovšem musí být splněna podmínka, že tato jiná osoba žila v den úmrtí se zaměstnancem v domácnosti. Proto jsem to ani nezdůrazňovala. V případě tazatele nejde o jinou osobu, jde o prarodiče manželky.

@inzinyrka: Přečtěte si to pořádně. Nařízení vlády č. 590/2006 Sb., příloha, odstavec 7, písmeno c.

@pletiplot Opravdu nevím, co bych na tom ještě vyčetla. Podmínka, aby fyzická osoba žila v době úmrtí se zaměstnancem v domácnosti, se vztahuje pouze na jinou osobu než osoby v příbuzenském poměru. Tento výklad mám ověřený u PhDr. Dagmar Kuče/..., která je respektovaný lektor a mzdový poradce.

hodnocení

Moc děkuji za trpělivé vysvětlování. Z odpovědí je mi vše jasné.

hodnocení

Můžu ještě doplňující dotaz: to volno, o kterém je tato diskuse vlastně není v zákoníku práce. Jedná se o nařízení vlády. Ptám se jako velký laik - v jakém vztahu je zákoník práce a toto nařízení vlády? Laicky bych řekl, že nařízení doplňuje zákoník práce. Dá se to říci odborněji? :)

O nařízení vlády se píše v § 199, odstavec 2

Děkuju.

Zákon je nařízení nadřazen - je vyšší norma, jestli vám to zní lépe.

ZP § 199

(1) Nemůže-li zaměstnanec konat práci pro jiné důležité osobní překážky v práci týkající se jeho osoby, než jsou uvedeny v § 191, je zaměstnavatel povinen poskytnout mu nejméně ve stanoveném rozsahu pracovní volno a ve stanovených případech i náhradu mzdy nebo platu podle odstavce 2. Náhrada mzdy nebo platu přísluší ve výši průměrného výdělku.

Obecně, tedy jakékoli

(2) Vláda stanoví nařízením okruh překážek v práci podle odstavce 1, rozsah pracovního volna, případy, ve kterých přísluší náhrada mzdy nebo platu, včetně případného spolurozhodování odborové organizace o vyslání zaměstnanců na pohřeb spoluzaměstnance, a to i vůči zaměstnancům, kteří si rozvrhují pracovní dobu do směn sami

Konkrétně vyjmenované, tedy nárokové

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]