Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatek za tv + rozhlas

Od: muffin odpovědí: 30 změna:
Dobrý den, bydlím s dcerou v nájemním bytě. Majitelka bytu platí poplatky za tv a rozhlas v Praze ve svém bytě. Tento nájemní být, kde žiji já, je psaný na ni, včetně elektřiny. Pokud vlastním televizi, jak je to s těmi poplatky? Už se platit nemusí, když je majitelka platí u sebe v bytě a vztahuje se to současně na všechny její byty, které pronajímá, nebo je to jinak? Prosím o vysvětlení.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Co platí, nebo neplatí majitelka bytu Vás nemusí zajímat. Pokut je ta televize je Vaše, je ve Vaší domácnosti, Vy musíte platit.

Pokud by televize byla majetek pronajímatelky a byla by součástí pronájmu (výslovně uvedeno v nájemní smlouvě), měla by nejspíš platit pronajímatelka. Ale to berte bez záruky.

ben®
hodnocení

6x

Dobrý den, platí se za domácnost a to jste Vy s dcerou - majitelka si platí ve své domácnosti a Vy byste měl/a platit také ve své domácnosti (s vlastnictvím bytu to nemá nic společného). Takže, přihlásít se a platit. Zdravím!

muffin
hodnocení

Už se nemůžu dočkat plateb za služby České televize a Rozhlasu, které nevyužívám! Je to zlodějina posvěcená státem, nic víc... takže Vaše "moralizování" je stejná zvrácenost jako jejich poplatek.
ben®

muffin - víte, že to chvilku vypadalo, že chcete normálně poradit a on to je nakonec jen brek a naštvání. V obchodech také kradete?

muffin - Ano, je to zvrácenost a také se mi nelíbí, že mám platit za něco, co nepoužívám. Ale je to prezidentem schválený zákon, tak co s tím chcete dělat?

Mimochodem - už víte koho budete volit? ;)

hodnocení

2x

Musíte platit, stejně jako před měsícem, tak i teď, po novele zákona.

Vy vlastníte přijímače, tak musíte platit.

0rion
hodnocení

1x

Pokud jste v pronajatém bytu, kde má majitel rádio či televizi (nebo pokud máte své), tak jste povinen se přihlásit k platbě. Můžete ale majitelku požádat, aby si televizi odvezla a pak nic platit nemusíte. Nejlépe vyčkat, zda-li se ozve ČT, pak by mělo postačit zaslat jim vyplněné čestné prohlášení, že nejste držitelem přijímače. Žádné zpětné polatky platit nebudete, to by vám museli u soudu dokázat, že jste sledoval televizi a poplatky neplatil.

hodnocení

0x

Neřešte. Neplaťe. Nestresujte se. Stát by vás vyzval, kdybyste měla něco platit. Pokud vás stát (nevyzval) nezvyzve, nic platit nemusíte.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 02. 05. 2025 12:41:41
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu.
muffin
hodnocení

Děkuji, ale nemohlo by se stát, že by se ozvali později a chtěli pak po mě úhradu zpětně?
ben®

muffin - jistě. Vždy, když někdo něco demonstrativně či "hrdinsky" porušuje či nedodržuje, musí počítat s následky.

Jasně, dělat "mrtvého brouka" se určitě vyplatí! *zed* Znám 2 případy, kdy dotyčný tak dlouho čekal až ho dopravní podnik vyzve k zaplacení pokuty za jízdu na černo, až přišel exekutor a požadoval 25000 Kč.

Stát nejdříve hrozí. Takže vám pošlou upomínku, že máte platit. Až poté po vás bude stát něco vymáhat (zpětně). Neznám nikoho, komu by poplatky za TV a rozhlas vyměřili zpětně. Lidi, co jsou ovečky, samozřejmě prskají tady na poradně, protože platí a platí jako ovečky státu, aniž by se nad tím zamysleli. A závidí těm, co to neřeší, a neplatí, proto na ně hází špínu, že jsou neodpovědní.

magdon - Dopravní podnik není stát jako takový. Dopravní podnik nepatří pod stát, ale je majetkem daného města. Na příkladu Brna - je to konkrétně akciová společnost, jejímž jediným akcionářem je Statutární město Brno. Tedy ne ministerstvo, ne kraj, ale samotné město jako samosprávný celek.

Nedoporučuji kašlat na placení pokud v MHD. Doporučuji neřešit placení za TV a rozhlas, dokud se stát sám neozve. Vyšší level je, poslat státu čestné prohlášení, že nevlastním žádný přijímač, na kterém mohu televizní a rozhlasové vysílání. I s novými pravidly půjde čestně prohlásit tak, že platit nic nebudete. Pak máte klid a exekutor na vás nemůže.

anizonka - Ten DP byl jen jako příklad. Navíc stát má určitě větší možnost z Vás něco vytřískat, než DP.

Už je to pár let, také jsem na poplatky za TV kašlal říkal jsem si, že mě těžko vyhmátnou. Jenže jednoho dne mi přišlo upozornění, že neplatím. Byla tam moje adresa, jméno a rodné číslo. Je možné, že to byl jen slepý pokus mě nachytat, ale těch pár korun mi za problémy nestojí a určitě mě to nezruinuje.

magdon - No vidíte, tak žádné penále, žádní exekutoři ze strany státu, apod. Pouhé upozornění, že máte zaplatit. I tak je dobré si to ověřit, že to posílá opravdu stát a na základě čeho máte platit. Případně čestně prohlásit. Proč platit ze strachu něco, co vlastně platit nemusím, protože nevlastním TV ani rádio? Není žádný důvod.

hodnocení

0x
Nezdá se vám, že toto jsou jakoby dotazy otec - dcera.
Jeden neplatí, druhý se ptá co dělat?
poradte.cz/...
ben®

juraja - nezdá. Je tam hodně rozdílů (např. vzdálenost tazatelky od bytu, za který platí).

prostromek
hodnocení

0x

Nejedná se jen o televizi. Pokud vlastníte PC, noťas, chytrý telefon, tak podle nových pravidel je uživatel/rodina nucena platit, byť vysílání veřejnoprávní televize, rozhlasu nevyužívá.

Protože nikdy nevíte, kdy vláda na těchto kanálech vyhlásí výjimečný stav.

Pokud by byla vyhlášena válka, napadení naší republiky, biologická válka, živelná katastrofa, světová pandemie, přílet mimozemšťanů, celorepublikový kolaps dopravy apod., tak tato média mají povinnost informovat obyvatelstvo o případném nebezpečí a směrovat obyvatelstvo do bezpečí, úkrytů a vůbec jak se má v nastalé situaci zachovat.

Ovšem, pokud nastane blackaut, výpadek elektřiny, tak nevím, nevím, jak by vše fungovalo, viz nyní Španělsko. Ale nějaké možnosti a zdroje vysílání vždycky jsou.

--------------

Ježiš, tohle je výmaz. I podle nových pravidel půjde čestně prohlásit, že žádné takové zařízení nevlastníte, tj. nebudete platit poplatek. To je tak těžký napsat jeden cár papíru, kde tohle prohlásíte a poslat ho? Není to těžký.

Až bude válka, apokalypsa, nebo cokoliv jiného, myslím, že poslední věc, co budete řešit, je, že jste zaplatil poplatky za rozhlas a TV, abyste je mohli poslouchat a sledovat. Budete řešit, kde se ukrýt, jestli máte dostatek pitné vody, ohřívač na pevná paliva a dostatečné zásoby trvanlivých potravin. Abyste ubránil tyto cenné zdroje, budete muset mít i zbraň, o které stát neví, jinak vám ji zabaví. Taky budete muset vymyslet, kde se schovat, abyste nebyl(a) mobilizovaný / mobilizovaná do války. Ale sledování TV a rozhlasu vám v těchto činnostech vůbec nepomůže.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 02. 05. 2025 12:48:07
! Pravidlo Z7: je zakázáno poskytovat návod k páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání a také nelegálního šíření softwaru, autorských děl atd.
prostromek

Děkuji za reakci, doufám, že nic takového nenastane.

hodnocení

0x

Čestná prohlášení, abyste nemusel(a) platit za TV a rozhlas. Ta televize není vaše a vlastně ji ani nemáte. Pak stačí tohle:

Televizní vysílání: poplatky.ceskatelevize.cz/...
Zaškrnout políčko "Přestal/a jsem vlastnit/držet nebo z jiného právního důvodu alespoň 1 měsíc užívat televizní přijímač"Vyplněné zaslat na e-mail: poplatky@ceskatelevize.cz

Rozhlasové vysílání: poplatek.rozhlas.cz/...
Vyplněné poslat na e-mail: poplatek@rozhlas.cz

výtka
Upozornění od sys milancukrar 02. 05. 2025 12:44:48
! Pravidlo Z7: je zakázáno poskytovat návod k páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání a také nelegálního šíření softwaru, autorských děl atd.

Dáváte špatné rady, tazatel píše: "Pokud vlastním televizi,", tak musí platit.

Tazatel píše teoreticky: "Pokud vlastním TV." Takže jí nemusí vlastnit. Z otázky není jasné, jestli ji vlastní, nebo jestli je ta TV majitelky.

hodnocení

0x

Pokud konkrétní odběratel není evidován jako plátce televizního poplatku, zašle mu Česká televize výzvu k registraci. Domácnost bude mít možnost buď se přihlásit k placení, nebo čestným prohlášením doložit, že nevlastní zařízení schopné reprodukce televizního vysílání, tedy televizi, počítač, tablet či mobilní telefon, informoval mluvčí.

Zdroj informací: novinky.cz/...

Tazatel uvedl

Pokud vlastním televizi,

takže ho navádíte k podvodu a lhaní?

Nenavádím ho k lhaní. "Pokud" označuje podmínkovou větu. Tazatel se v teoretické rovině ptá, pokud vlastním televizi, co pak? Neříká, že ji vlastní. Ptá se, že pokud by ji vlastnil, co má dělat. Tazatel nespecifikoval, jestli vlastní televizi nebo má v bytě TV od majitelky (tj. není jeho).

ani toto není důvod neplatit poplatek.

vlastní televizi nebo má v bytě TV od majitelky (tj. není jeho)

Anzionka uvedla citaci nějakého článku, kde se píše, trošku parafrázuji: Domácnost buď platí, nebo dokáže, že žádné zařízení nevlastní. Můžeš nám sdělit, kde v jejím příspěvku vidíš podvod? Spíš to ale bude zase jedna z tvých chymér.

mnd®
hodnocení

0x

poplatky.ceskatelevize.cz/...

Tady je ten novelizovaný zákon.Stačí přečíst.Podle něj i kdyby nevlastnil ale TV ,rádio,PC atd... v bytě bude,tak by měl platit.

Na stránkách ČT je taky kalkulačka pro osvobození od poplatku.Stačí vyplnit a spočítá jestli splňujete osvobození nebo ne.

Jediný, co potřebujete vědět, že nově: " Rozšiřuje se okruh poplatníků z řad fyzických osob – nově mají povinnost hradit poplatek všichni, kdo vlastní, drží nebo užívají televizní přijímač. Tím se rozumí nejen klasické televize, ale i mobilní telefony, tablety nebo počítače připojené k internetu, pokud jsou technicky způsobilé k příjmu televizního vysílání." Zdroj: poplatky.ceskatelevize.cz/...

Pokud někdo nevlastní žádné zařízení, která jsou technicky způsobilá k příjmu televizního či rozhlasového vysílání, tak to uvede v čestných prohlášeních, které jsem tady uvedla, a poplatek za TV a rozhlas neplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]