Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může nahrávat rozhovor

Od: lucie25 odpovědí: 18 změna:
Dobrý den,jedeme k mé babičce která je u své dcery která se o ní stará, zajímá mě když s ní budu mluvit má právo mě třetí osoba ( bratranec) nahrávat?
Minulé když jsem nejela tak prý byl ve vedlejší místnosti, otevřené dveře a nahrával ale má na toto právo? Bez našeho souhlasu? Děkuji moc za odpověď

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

@lucie25 - má na toto právo? Bez našeho souhlasu?

Obecně nemá

OZ § 86

Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam, využívat takové či jiné záznamy pořízené o soukromém životě člověka třetí osobou, nebo takové záznamy o jeho soukromém životě šířit. Ve stejném rozsahu jsou chráněny i soukromé písemnosti osobní povahy.

ale záleží na tom, k čemu záznam chce použít

§ 88

(1) Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.

A co hodláte dělat? Soudit se? Bez důkazu? Vždyť stačí, aby dotyčný jakékoli nahrávání popřel.

petr2
hodnocení

2x
Zásadní otázka. Proč jsi to nahrává? Nebo co to má za smysl?

Nemůžu odolat.

Ne "jsi" (jsem, jsi je, jsme jste, jsou = zájmeno osobní), ale "si" (sobě = zvratné zájmeno).

Tedy: Proč si to nahrává?

A ne, není to jedno.

petr2
Ano vím o té chybě ale nepíšu to na klávesnici mám malý telefon a velké prsty. Takže vše mluvím slovem a telefon to píše sám proto asi ty chyby jak registruje moje slovo. Podstatná věc že jste to napsala a určitě se vám ulevilo….Určitě tam zase najdete chyby tak snad vás to tolik nerozčílí

@petr2 Opravdu jsem se Vás nechtěla dotknout, ale tuto chybu dělá velmi mnoho lidí a možná to někomu z nich pomůže pochopit, co je správně a proč.

hodnocení

1x
Samozřejmě, že nemá žádné právo. Na hrubej pytel hrubá záplata. Poprvé mu jasně a stručně říci ať s tím okamžitě vypadne a kdyby to nepomohlo tak mu to nahrávadlo klidně vzít z ruky a hodit do koše. Prudší povahy na to ještě před košem šlápnou.
Co ho k tomu vede?
výtka
Upozornění od sys milancukrar 01. 05. 2025 17:32:06
! Pravidlo Z7: je zakázáno poskytovat návod k páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání a také nelegálního šíření softwaru, autorských děl atd.
Co to je za nesmysl, nahrávat nějaká slova co kdo z pusy vypustí klidně může. Podstatné je potom nakládání s nahrávkou. Beru to hlavně z toho pohledu, že to nikdo nedokáže.

@mettaxa - nahrávat nějaká slova co kdo z pusy vypustí klidně může

No nemůže - tak ještě jednou "nelze bez svolení... pořizovat o tom zvukový nebo obrazový záznam". Máte pravdu, že nebývá důkaz k vymožení práva, ale někdy stačí, že je nahranými slovy možno vyhrožovat, vydírat a podobně.

"...tak mu to nahrávadlo klidně vzít z ruky a hodit do koše. Prudší povahy na to ještě před košem šlápnou." *bzum*

Čímž si koledují o trestní oznámení na poškozování cizí věci. Cituji:

"U přečinu poškození cizí věci je v trestním zákoníku uvedeno, že kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou ( 5 tisíc korun), bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok"

mnd®
hodnocení

0x

Sebrat ani poškodit mu to nahrávací zařízení nesmíte - je na to paragraf krádeže nebo poškození cizí věci.

Můžete ho jen upozornit aby nenahrával váš rozhovor,ale jestli tam bude někde viditelně umístěné upozornění o nahrávání,tak s tím moc nenaděláte.Nemůžete si paní vzít někam jinam - ven? Nebo si vzít blok,tužku a dopisovat si.To jsou teda vztahy v rodině.Fuj.

lucie25
hodnocení

Bohužel babička už nikam nedojde a psaní by ji také dělalo problém. Kdysi nás za ní ani nechtěli pustit řešilo se právníkem

km
hodnocení

0x
Explicitne vyjadrete, ze si neprejete byt nahravana. Pravo nema. Muze vas ale vykazat ze sveho bytu.

ltz
hodnocení

0x
Možná se bojí, že chcete babičku nějak v něčem ovlivňovat, že by to nebylo z jejího rozhodnutí, proto to chce nahrávat. Babička chce, abyste za ní jezdili?

mathew
hodnocení

0x
Může nemůže, jste schopná s tím něco udělat? Navíc nahrávat papouška za oknem může a že tam jste slyšet i vy... Dokud tu nahrávku nepoužije tak máte v ruce v lepším případě konec provazu v horším leží teprve na zemi.
Pokud se s ním nedá domluvit tak zbývají jenom ty rady co už tady jsou

0rion
hodnocení

0x

Nahrávat váš rozhovor s babičkou bez souhlasu vás a babičky nesmí, porušuje tím zákon. Problém je, jak ho donutit, aby to nedělal, ten člověk zřejmě bude krapet vyšinutý a s takovými lidmi obvykle bývá domluva nemožná. Jediné řešení vidím v tom, jít si s babičkou popovídat někam, kde to nahrávání bude obtížné, třeba někam na balkon, na zahradu... Nebo aspoň v té místnosti pusťte rádio, v takovém případě mu nejspíš nahrávka bude k ničemu, leda by měl zařízení zapůjčené od agenta 007.

hodnocení

0x

Jestli jsem to dobře pochopil: Ty chceš nějaký návod, jak úředně zakázat klukovi, aby se DOMA bavil svými koníčky a to jen proto, že máš jen pocit, že tě, u něj na návštěvě, nějak omezuje. Protože nevíš zda nahrává, co nahrává, jak nahrává, proč nahrává... Přitom by stačilo zavřít dveře. Máte-li nějaké majetkové rozpory, tak si myslím, že byste je měli řešit nějak otevřeněji a pokoutně nezatahovat do sporu nemocnou babičku.

0rion

Tipnul bych si, že jste to pochopil zcela špatně, resp. opět si zde někdo cucá z prstu domněnky a pak z toho dělá závěry. Že by vnučka řešila nějaké majetkové spory na návštěvách u babičky? To by snad musela řešit máma. A kluk má tedy skvělého koníčka, šmírovat druhé, zapomněl jste ho pochválit, že sestřenici nemlátí *smich* Ono už hodně napovídá o situaci to, že návštěvy babičky si museli vymoci skrze advokáta.

Jen se ptám, jak tazatelka poznala, že je kluk nahrává, zvláště, když u toho nebyla. V dnešní době malých elektronických přístrojů. No mohl, ale mohl taky dělat něco úplně jiného.
Taky vím, že ve fungujících rodinách na sebe členové advokáty nevolají. Nejčastější příčinou jsou peníze nebo majetek obecně. Třeba je to tady jinak?
Děti jsou často ve vlaku svých rodičů, přejímají jejich názory a haní stejné zájmy. Tady to zřejmě bude taky tak.
Ale k meritu otázky; zakázat klukovi nahrávat se mi jeví jako velmi složité, lepší je chovat se tak, aby nic natočit nemohl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]