Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na bydlení. Jak dokládat zpětně

Od: wrfwe odpovědí: 9 změna:

Zdravím, od února bydlím v novém nájmu. Jelikož jsem pochopil že je možné žádat o PnB zpětně až o tři měsíce tak jsem si ho chtěl požádat ale systém po mě požaduje inforamce o nákladech až za předchozí čtvrté čtvrtletí 24. Kde mám tyto nákaldy sehnat? Jediné informace co jsem schopen poskytnout je cena přechozího nájmu včetně všech služeb bez jakéhokoliv vyúčtování. Tyto informace mi předchozí majitel vůbec neposkytne, jsem rád že mi byla vrácena aspon kauce

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mnd®
hodnocení

1x

Děláš to v aplikaci Jenda? - nabízí mi to pouze první čtvtletí tohoto roku.

Ano,dá se žádat tři měsíce zpětně.Teď v dubnu bys tedy dokládal za 1.čtvrtletí tohoto roku + 4.čtvrtletí loňského roku.Jestli ale nemáš všechny doklady o platbách,tak je to zbytečné.Prokážeš platby spojené s užíváním bytu? Když jsem to před dvěma lety dával poprvé,tak jsem si telefonoval s pracákem a dali jsme to dohromady.

wrfwe
hodnocení

Ale já ty doklady nikdy mít ani nebudu to nedává ten příspěvek potom smysl, co když například jsem se třeba porpvé v životě stěhoval od rodiny do nájmu jak mám tohle dokládat dokládat.

mnd®

PnB smysl má.Ale když nemáš všechny potřebné doklady,tak u tebe to nemá smysl podávat,protože nedoložíš potřebné platby.Nebo si zajdi osobně na Úřad práce a informuj se tam.

Všechny potřebné doklady přece máš. Máš nájemní smlouvu, předpis plateb za služby a smlouvy s dodavateli energií. Z výpisu účtu vyjmeš jednotlivé platby a máš to. Tam, kde nemáš konečné vyúčtování, uvedeš zálohy.

hodnocení

1x

Chce to po vás doklady za minulé čtvrtletí, protože se vyplácí příspěvek jakoby zpětně. Jednoduše řečeno musíte odbydlet tři měsíce v daném bytě / domě, a poté můžete zpětně žádat o vyplacení příspěvku na bydlení, pokud doložíte nájemní smlouvu, doklady o výši čtvrtletního příjmu, pokud jste zaměstnaný, doklad o výši nákladů na bydlení na uvedené adrese (kolik za co platíte, chtějí to rozepsané za nájem a služby zvlášť) a doklady o úhradě nákladů na bydlení na dané adrese za minulé čtvrtletí. Pokud jste na dané adrese (v daném bytu) minulé čtvrtletí nebydlel, nemáte jak doložit nájemní smlouvu, doklady o výši nákladů na bydlení a doklady o úhradě nákladů na bydlení.

Pokud jste někde začal bydlet v nájmu v únoru 2025, první úplné čtvrtletí, které může doložit, je duben–červen 2025. Protože v lednu 2025 jste ještě v bytě nebydlel, nesplňujete podmínku, že jste v celém předcházejícím čtvrtletí měl náklady na bydlení → na tohle čtvrtletí (leden 2025 až březen 2025) nemáte ohledně příspěvků na bydlení nárok. O příspěvek na druhé čtvrtletí (duben–červen 2025) můžete požádat od 1. července 2025.

bramburka
hodnocení

0x

A vy nemate najemni smlouvu?

wrfwe
hodnocení

mám je v ní jen položka nájem nic víc, myslel jsem že budu dokládat náklady za mou novou smlouvu

bramburka

Ja tedy nevim, ale ja si vedu prehled o tom, kolik jsem ktery mesic platila za vodu, elektrinu a pod.

mnd®

Přehled je u žádosti na bydlení k ničemu.Musí se doložit potvrzení o zaplacení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]