Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se sekala latina?

Od: cabas odpovědí: 11 změna:

Ráno říká matka potomkovi,když šel do školy-koukej sekat latinu,nebo uvidíš,-ptám se,jak to vzniklo-proč se musela latina sekat,sekala se sekyrou nebo mačetou do latinské knihy?latinský stát neexistoval aby se musel rozsekat anebo sekat do latináře-ne,to ne,toby bylo moc drsné...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Základem latiny bylo přesné skloňování a časování vzorů a memorování textů. Přísný latinář chodil po třídě s notýskem, zastavil se, zadal slovo a tys měl spustit jako hodiny. Jediná chybička - sednout, za 5! *stop* Z ničeho jsem neměla tolik pětek jako z latiny - a to toho i po 57 letech dokážu odříkat dost..

mll

Jo nějak tak jsme se učili i češtinu a němčinu (a vlastně i slovenštinu). Čeština a slovenština tam šlo o ta pravidla, jinak jsme tyto jazyky užívali nebo znali z televize, rozhlasu a knih (do rozdělení federace se vysílalo českoslovenky, lepší knihy bývaly dostupné jen slovensky). U němčiny mi to nepřišlo moc efektivní. Ona jedna věc je umět vyjmenovat předložky nebo vyčasovat sloveso (včetně všech možných patvarů) a druhá věc je potom mluvit, prostě jazyk používat. To v angličtině na vysoké škole, tam se to bralo naopak, nejdřív jsme měli mluvit (no angličtinářku jsme hned první hodinu vyvedli z toho bludu, musela s náma nějaké ty základy udělat, než jsme si mohli pokecat) a pak se učit nějaká pravidla. Tohle na úplné začátečníky fakt nejde, a my jsme s výjimkou dvou lidí (které hned přeřadila jinam) byli opravdoví začátečníci (ta to tehdy chytla, nás jako začátečníky v angličtině, pak začátečníky v ruštině (to prý nikdy nedělala, na vysoké takoví lidé nebývali, nebo si ruštunu nezapisovali) a jako bonbónek výuku ruštiny v angličtině pro cizince (erasmáky), kde se nemohla opřít o češtinu).

Latina je mrtvý jazyk, latinsky si člověk nepokecá.

liska5

Díky latině ale člověk rozumí termínům. Hlavně se mi hodila v anatomii. A jednu zajímavost s latinou mám. Měli jsme výměnný zájezd a přijeli k nám studenti z Mexika a hned chtěli jít do kostela. Domluvila jsem jim mši s farářem. Ten se nejdřív lekl, a pak se rozhodl oprášit latinu. Byli nadšeni a za odměnu předvedli svůj gospel. To byl hukot. Živý akční vícehlasý sbor rozezněl i nádvoří venku...

latina
hodnocení

1x

Jednalo se o výrobu latí. Nejdřív se vytvořili pilou kusy které by jsme dnes nazývali prkna a následně se to sekalo na podélné kusy, latě, speciální sekerou. Kdo sekal spolehlivě rovně a byl v tom zručný, šlo mu to rychle od ruky. Většina lidí s tím ale bojovala, proto sekat latinu znamená být velmi zručný, výkonný, poslušný.

liska5

To by snad byla laťovina /?/

hodnocení

1x
Zeptal jsem se AI a toto vytvořila. Zkuste posoudit,zda se trefila:Slovní spojení "sekat latinu" má svůj původ v studentském prostředí a odkazuje na učení se latiny.
Představa je taková, že studenti při memorování latinských slovíček a gramatických pravidel museli opakovaně "sekut", tedy namáhavě se probíjet tímto pro ně často obtížným jazykem. Stejně jako sekání trávy vyžaduje vytrvalost a úsilí, tak i učení latiny bylo vnímáno jako náročná a opakující se činnost.
Postupem času se toto rčení přeneslo i do obecnějšího jazyka a začalo znamenat dělat něco svědomitě, poctivě a dobře, držet se pravidel a plnit své povinnosti. Představa usilovné práce při učení se latině se tak metaforicky rozšířila na jakoukoli činnost vykonávanou s pečlivostí a snahou.
Je tedy pravděpodobné, že toto slovní spojení vzniklo jako humorné a trefné přirovnání náročné školní práce k fyzicky namáhavé činnosti.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, patrně to má souvislost s přísnou výukou latiny na (nejen náboženských) školách už za RU či ještě dříve (a s fyzickými tresty nepřipravených žáků). Zdravím!

doplněno 28.04.25 20:13:

Jo, trestalo se sekáním rákoskou - tak se sekala latina/vyžadovala se přesnost, poslušnost a znalosti.

hodnocení

0x

Latinu jsem studovala 4 roky na gymnásiu. Nebylo to vůbec snadné, složité časování, složité skloňování. Deklamace dlouhých pasáží od starých latiníků. Dneska je mi to vcelku k ničemu. A protože jsem studovala přírodvědnou větev, byla pro nás latina nepovinná a já si ji přibrala dobrovolně! *bzum* Já bloud!

Když slyším, že: I skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále, jdou na mě mrákoty. Jaga.

Jinak jsem slýchala spíš spojení "sekat dobrotu": Kdo si pamatuje Júheláky a zlobivého Mufa, ten ví...

latinik
hodnocení

0x

Původ je tento:

Ve středověkých školách (kde se učilo hlavně v latině) byli studenti povinni mluvit pouze latinsky. Pokud někdo mluvil česky nebo jiným jazykem, dostal trest – často fyzický: například rákoskou přes ruce. Aby se tedy vyhnuli trestu, "sekali latinu”, tedy ukázněně a správně používali latinský jazyk.

Postupně se význam přenesl na obecné správné chování a disciplínu, už bez ohledu na jazyk.

Shrnutí:

"Sekat” znamená "dbát přísně na něco” nebo i "dávat pozor”.

"Latinu” = správnou řeč na školách = poslušnost.

hodnocení

0x

Sekala se jak Baťa cvičky.

liska5

To je zase o zavedení strojové výroby...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]