Nejste přihlášen/a.
Před svatbou darovala sestra manželce rodinný domek. Po dvaceti letech manželství,po rozvodu mi bylo řečeno,že na majetkové vyrovnání z nemovitosti nemám nárok. Domek je psaný na manželku-nenapadlo mě, že se někdy rozvedeme. Celý dům jsem zrekonstruoval a přistavěl sám. Samozřejmě nemám účtenky na materiál a vše jsem dělal sám a nebo výpomoc kamarádů. Jediné co mám je odhad domu k darovací smlouvě. To znamená stav domu před rekonstrukcí. Dík za radu a odpovědi!
Možná by z toho právník něco vymohl, ale já to vidím takto: domek jsi zveleboval za trvání manželství, takže tvoje peníze, tvoje práce a tvoje úsilí, to všechno bylo vaše společné. Vyrovnání SJM se bude týkat pouze věcí movitých, nikoli této nemovitosti.
Máte nárok na vydání polovice investic ze společného, na všechny investice pokud by byly pouze z Vašeho do tzv. odděleného majetku, to jest do rodinného domku Vaší bývalé manželky. Ovšem musíte to prokázat.
Myslím, že by soud ale neposuzoval jednotlivé investice, ale rozdíl cen v dnešní době v porovnání s cenou jako by byl domek v původním stavu s cenou v jakém stavu je dnes.
Ovšem promlčecí doba je myslím jeden rok (pokud by se investovalo pouze z Vašeho) od právní moci rozvodu, zatímco majetek můžete soudně vypořádat i tři roky po rozvodu.
Pokud by se však jednalo jen o běžnou údržbu, byť nákladnou tak na to zapomeňte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.