Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Majetkové vyrovnání po rozvodu

Od: jaro* odpovědí: 3 změna:

Před svatbou darovala sestra manželce rodinný domek. Po dvaceti letech manželství,po rozvodu mi bylo řečeno,že na majetkové vyrovnání z nemovitosti nemám nárok. Domek je psaný na manželku-nenapadlo mě, že se někdy rozvedeme. Celý dům jsem zrekonstruoval a přistavěl sám. Samozřejmě nemám účtenky na materiál a vše jsem dělal sám a nebo výpomoc kamarádů. Jediné co mám je odhad domu k darovací smlouvě. To znamená stav domu před rekonstrukcí. Dík za radu a odpovědi!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

Možná by z toho právník něco vymohl, ale já to vidím takto: domek jsi zveleboval za trvání manželství, takže tvoje peníze, tvoje práce a tvoje úsilí, to všechno bylo vaše společné. Vyrovnání SJM se bude týkat pouze věcí movitých, nikoli této nemovitosti.

jirbar*

Chyba. V rámci vypořádání se vypořádává i to, co bylo ze společného investováno do odděleného majetku jednoho z manželů.

Zatím co pokud by se investovalo z odděleného do společného, tak to se vypořádává pouze na základě návrhu.

jirbar*
hodnocení

0x

Máte nárok na vydání polovice investic ze společného, na všechny investice pokud by byly pouze z Vašeho do tzv. odděleného majetku, to jest do rodinného domku Vaší bývalé manželky. Ovšem musíte to prokázat.

Myslím, že by soud ale neposuzoval jednotlivé investice, ale rozdíl cen v dnešní době v porovnání s cenou jako by byl domek v původním stavu s cenou v jakém stavu je dnes.

Ovšem promlčecí doba je myslím jeden rok (pokud by se investovalo pouze z Vašeho) od právní moci rozvodu, zatímco majetek můžete soudně vypořádat i tři roky po rozvodu.

Pokud by se však jednalo jen o běžnou údržbu, byť nákladnou tak na to zapomeňte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]