Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplati se mit dnes jeste vlastni les?

Od: tezictezba odpovědí: 20 změna:
Dobry den,
rad bych se zeptal, zdali se jeste dneska vyplati mit vlastni les a tezit v nem, prip. prodavat drevo z nej? Dival jsem se, ze jsou urcita omezeni ohledne toho…
Dekuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomas82
hodnocení

2x

Dobrý den,
vlastnit dnes les může být stále výhodné, ale hodně záleží na konkrétní situaci. Těžba dřeva nebo prodej dřeva z lesa může přinášet zisk, ovšem je potřeba počítat s několika faktory.

Kdy se vlastnictví lesa vyplatí?

Pokud má váš les vhodný porost pro těžbu (např. smrk nebo borovici ve věku mýtní zralosti),

je dobře přístupný (například pro odvoz dřeva),

a není napaden kůrovcem nebo jinak poškozený, může být těžba výhodná.

Naopak mladý nebo obtížně přístupný les může znamenat, že se těžba finančně nevyplatí. V takovém případě může být rozumné les prodat jako celek.

Na co si dát pozor?

Vlastnictví lesa je také spojeno s povinnostmi:

musíte obnovit les po těžbě (více o zalesnění po těžbě),

dodržovat zákon o lesích,

někdy je potřeba mít LHO – lesní hospodářskou osnovu (co je LHO a proč ji potřebujete).

Zvažte nacenění nebo výkup

Chcete-li zjistit, kolik má váš les reálně hodnotu, doporučuji si nechat zpracovat nezávaznou nabídku.
Na webu vykuples.cz &ndas/... najdete praktické rady i formulář k nezávaznému ocenění lesa zdarma:

hdh
hodnocení

0x
Vlastnit les je hlavně starost. Jedině vlastnit velký kus lesa, pak se tím dá solidně živit.
km

kdysi jsem přemýšel, jak velký les by člověk musel mít, aby se uživil bez dalšího příjmu

tezictezba
hodnocení

0x
Spis mi jde o to, aby na me neprisly urady, ze tezim nelegalne?
Ony ty lesy jsou dost levne a drevo je drahe…
doplněno 28.04.25 11:37: S tezbou si poradim, bezne kacim stromy (v ramci podnikani jako hodinovy manzel), jen mi jde o to, abych nemel opletacky s urady…obcas to je fuska kacet, ale jak rikam, drevo neni nejlevnejsi…
nadlesni

Kácení i ve tvým lese musí povolit hajnej, nadlesní. Ty jsi zjisti, od jakého objemu lesa si musíš toho nadlesního zaplatit, jinak ti ho při dělí stát.

Nemůžeš si kácet co tě napadne, navíc když tomu vůbec nerozumíš. Taky vytěžený musíš do 2 let znovu osadit. A co teprv když ti tam skočí kurovec, copak ještě horkotěžko sháníš někoho aby ti to zadarmo vytěžil a odvez abys ho nemusel platit

A zřejmě jsi jako hodinový manžel vyděláš málo, pokud je pro tebe levnější si dělat dřevo

Nebo chceš to dřevo prodávat?

Největší vejvar je si nechat zaplatit za rizikový kácení stromů za 10 000, pak si to dřevo ještě za 5000 prodat :))0

Les, kde jsou šedesátiletý stromy a kde můžeš rovnou těžit asi nebude zrovna levný. Taky nějaký svahy budou dost těžko přístupných technice takže ta těžba bude složitá a je to se může projevit na ceně

mm

Les není sad, který si koupíte a pak v něm sklízíte, kácíte a vysazujete, jak vás napadne a jak se vám hodí.

Les jako krajinný prvek a článek ekologické stability musí mít podle zákona svůj lesní hospodářský plán a další povinnou dokumentaci, to všechno podléhá dozoru státních orgánů. A je kolem toho tolik papírování, že si to mnozí vlastníci lesa nechávají zpracovávat na klíč od specializovaných firem, samozřejmě ne zadarmo. Za tu nízkou cenu je lesní půda sakra drahá...

lao

Kdybys četl pořádně, tak víš, že do určité výměry je to zdarma a a dělá to stát pro malé vlastníky. Svůj plán si musíš dělat až od určité velikosti a platit svýho lesáka.

Na tu velkou výměru by ten hodinový manžel určitě neměl peníze, myslím na koupi toho lesa :) Ono to je tak, že když byla krize tak ty lesy se prodávaly za docela ranec teďka už hodně zase není zájem prostě to jako na houpačce, úplně stejně jak s Bitcoin M

Cihla pole byty, tak to roste konstantně ale lesy to je fakt houpačka,

riva
hodnocení

0x

Vyplatí? No mít ho kousek od baráku, tak bych to bral. Hlavně jako zdroj palivového dřeva.

Ale jinak? To by bylo nejdražší dřevo na světě. Pokud by ho nevytěžil někdo jiný.

km

ano kousek od domu, kde se dá topit dřevem, mít nějaký kousek zalesněný, to ani nemusí být klasický les, jen nějaký přerostlý nálet ve stokách.

kontrolka
hodnocení

0x
Zdravím, Minimálně z toho důvodu, že máte černé na bílém že jste výrobce kyslíku..
Jako jsou výrobci mléka masa elektřiny apd.
:-D
Kyslík potřebujeme všichni že, no a stromy jsou podstatná část která ho dokáže vyrobít a naopak využít co2 ,teda pokud sem nechyběla ve škole a pak to blbě od někoho opsala kdyztak mě opravte děkuji ráda se poučím.
On každý vidí jen to dřevo na otop domů, stavbu..na kšeft
ale že dokáže správně vysazeny les působit na proudění vzduchu nebo zachycuje vodu... dříve lidi nesadili jak se jim chtělo pozorovali krajinu počasí proudění větrů a často byly ochranou menších vesnic no tehdy ještě mysleli lidé na všechno k ochraně teď často vidíme že se řeší neřeší jen aby bylo pak co stavit znovu opravovat nebo předělávat protože to původní nevyhovuje...I pro děti do budoucna je to sice starost a tezká práce někdy i ztráta když vám to něco sežere,vykaci nebo polame vichřice ale rozhodně mít kus svého lesa kde načerpáte nazpátek energii klid, stojí zato.jak je v jedné písničce stromy...živé ruky země...tak sorry mám ráda hory *palec*
km

jo a když ten les vlastnit nebude, tak už ten les nebude kyslík vyrábět?
"tehdy ještě mysleli lidé na všechno k ochraně" nezlobte se na mě, ale to je takový nesmysl a neznalost. podívejte se na 150 let staré fotky českých kopců, drtivá většina bude bez stromů. proč? protože prachy. ale možná, že tím dříve jste myslela někdy v pravěku? ...
A to co se před 100 lety sázelo se teď sklízí a co to je? Samý kůrovcový dřevo. Takže velký kolový "dříve lidi nesadili jak se jim chtělo"...

kontrolka
Tak na vás sem se těšila...:-D
Jedná z věci co se týká lesů je, že všechny se nesadí ale vyrostou taky z náletu které když se neudrzuji tak si tzv.jedou svoje. Neudrzovanim rostou také stromy které ty silné vysílují a tak i malá vichřice způsobí velké.polomy v bordelu se množí hmyz. Tady vůbec nebylo myšleno že kdyz ho mít nebude nebude vyrábět ale určitě je každý nový strom přínosem tak jako když se nebudou rodit nové děti tak.budete makat do.smrti bez data odchodu do zaslouzeneho důchodu. Když se tady rozhoduje pomalu o každém hovně jestli neprodukuje příliš co2, zato že se vyleje nějaká plocha misto vysazeni stromů betonem aby byl.jen další obchod a mohlo se vyrobit dalsich několik druhů věci a tim i odpadu, nebo kde maji stát auta aby si každý prdel.dovezl až k obchodu.tehdy se taky dřevo využívalo na výrobu teď je spousta věcí jen lisovaný bordel nebo plast aby si mohl někdo postavit srub za min.5mega mohl spát na pravé posteli z masivu nebo se vyveze ven přece si nebudou ničit svoje ..kůrovec je jiná věc do té stejne nebudeme nikdy vidět jako do kovidu a spousty jiných ...mií. Kdo se trochu dívá okolo sebe tak moc dobře ví o čem to teď je, dříve se kdejaký strom prořezával aby nedělal škodu teď se nic nekontroluje nehlída a až se něco stane tak se straaaasne řeší přitom.jen trochu myslet dopředu na následky že když se člověk nestará o sebe taky chřadne a onemocní samozřejmě svůj názor nikomu nenutím ještě že ho teď můžeme.mit všichni. Mě stačí jak vidím tady v pohraničí jak se kladovky valí tam a zpět, to není jako když se třeba nápravy na Tatry vozily na Slovensko a zpět kvůli další výrobní operaci...a klidně pište další ráda se dovzdělám hezky den
km

říká se tomu verbální diarrhea

kontrolka
I verbální sračka pomáhá někdy vnést světlo do temných míst mlčení než jen tiše odkývat něčí názor i když je z médií

liska5
hodnocení

0x

Mám kousek od baráku lesík, asi 120 stromů stáří kolem 45 let, hlavně smrky. Dosud krásný pohled do zeleně. Teď se tam ale objevil kůrovec, nejméně z pěti smrků se sype rezavé jehličí. Mám obavy, že to je začátek konce. To sem píšu, abyste počítal i s tím a podle toho volil složení lesa, když se teda pro něj rozhodnete.

km

vlastní lesík?

liska5

Ne, města. Kůrovci je ale jedno, komu to patří.

hodnocení

0x
Co se týče plošného kácení tam jsou omezení. Probírku špatně rostoucích nebo nemocných stromů můžete dělat kdykoliv.
Já vlastním cca 1500m², z lesa dovezu 30 až 90% dřeva pro svou potřebu. Co se týče jestli se vlastnit les vyplatí tak ano nemůžu říct. Celou ekonomiku topení dřevem ovlivní to jak jste vybaven pro každou část od pokacení až po topný systém v domě. Spíš je to o životním stylu jak ekonomické úspoře.
km

to je maličký kousek, to topíte dřevem jen příležitostně, ne? nebo jaká je skladba toho lesíka? a můžete přijdet nějakým vozidlem s vlekem až k němu? děkuji. ta přístupnost takového lesa je jeho nejdůležitější vlastnost. :)
to s tím životním stylem je trefná poznámka

Při mrazech topím také uhlím 1 až 2 tuny za rok.
V lese většina stromů byla 3 desitky let stará a s toho většina byl smrk který sežral kůrovec. Mám tam ještě pár suchých modřínů. Docela dost náletu se tam chytlo, další roky bude pořád aspoň něco k prořezávání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]