Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je cestování nový status bohatství?

Od: luuna odpovědí: 25 změna:

Hezký večer, tak mě napadlo dříve bylo populární nosit značkové oblečení, i puberťáci se mezi sebou posmívali ostatním,kteří nakupovali oblečení u Vietnamců. Bohatsví a jakási vyšší úroveň se už žen prokazovala drahými kabelkamy od známých značek se kterými se fotili na sociální sítě. Vždy si to dotyční obhájili že je to kvalitní a proto za to ty peníze dají. Teď řekla bych cca 10 let se ty značky oblečení už tolik neřeší (myslím střední třídu, ne celebrity) a všichni řeší cestování do zahraničí. Kdo byl kde na dovolené, exotické země a dokonalé fotky zážitků na instagram, FB. Oduševnělé věty o tom, že cestování rozšiřuje obzory a že peněz za zážitky není nikdy škoda. Co myslite je to jen další způsob ukazování "já na to mám" nebo v tom vidíte hlubší smysl a poznání? Důvod proč do toho rýpu je, že mám známou která se hodně identifikuje jako milovnice planety, ekologie - nikdy by si nevzala jablka do sáčku, raději si je dá do kabelky aby nezatěžovala planetu dalším igelitovým odpadem. Ale několikrát ročně létá na dovolené a eurovíkendy letadlem, to moc ekologické není. A to by do evropských zemí by mohla jet ekologicky vlakem. Cestování považuje za dobré využití peněz za zážitky, prý jí to duševně rozvíjí.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

4x

Teď ještě, čemu říkáte cestování? To že někdo odletí do Dubaje, na Zanzibar nabo na Bali, vystavuje se na plážích a fotí se v hotelu u konzumace exotické kuchyně, je něco zcela jiného, než když jdeš s krosnou napříč Kyrgyzstánem, slézáš vulkány v Chile, navštěvuješ krajany na farmách někde v Austálii, nebo přespáváš v kibucu či v někde v jurtě s domorodci... Teprve ta druhá varianta je o opravdovém poznávání světa, o nabytém duchovním bohatství, o tom, kde jsou jací lidé a taky o tom, jak jsme ubrblaný národ, který neví, jak se tu máme dobře!

Nemáte to náhodou do slohovky? *zmateny*

bramburka
hodnocení

3x

Jsem naprosto na strane vasi zname, cestovatelky. Cestovala jste nekdy vlakem? Moje znama jela zrovna tento tyden ze Susice do Berlina: Autobus prijel s 15ti minutovym zpozdenim, do Prahy nabral 40ti minutove zpozdeni, tramvaj v Praze mela prechodnou vyluku a vlak do Berlina mel na nadrazi spatne vyznacene nastupiste!
To je jenom 1 maly priklad jedne cestujici!
Sama jsem procestovala pul Evropy. Pokud jedete na prodlouzeny vikend, je letadlo ta nejsnazsi cesta. Usetri vam cas a vy mate ve meste moznost, shlednout vic pamatek. Tak proc ne?
Co se tyce ekologie: jsem pro zachranu planety. Ale co mi pomuze, kdyz ja budu zachranovat a ostatni se na to vykaslou?
Vite, kolik % plastu ze znovu zpracovava? Rozvojove zeme nerecykluji vubec. Ve svete se vedou valky a nam nekdo pocita uhlikovou stopu?
Ziji jenom jednou! Ne, ze bych netridila odpad! Naopak. Jsem i pro recyklaci obleceni a uklizim nektere odpadky po cizich. Ale dneska zvednu plechovku a zitra nekdo hodi mezi kere monitor od PC!
Mam se pro to sama v zivote omezovat? NE!
P.S. A ty pytliky na ovoce najdou u me v domacnosti dalsi vyuziti! Mam naprosto ciste svedomi!

halamus

K tomu cestování vlakem jsem nedávno četl jeden vtip, nepamatuji přesně, tak volná interpretace:
Když se japonec dozvěděl, za jak dlouho se dostane vlakem z Jablunkova do Chebu, tak nabyl dojmu, že Česko je velké asi jako Čína.

km
Typicke... Urcite se neomezujte! Na to je vas zivot prilis...
bramburka
27.04.25 16:55

ssa
hodnocení

2x

To jsou "problémy":)

Nemáte náhodou obě hraniční poruchu osobnosti?

kolik vám oběma je let?

Otázka je, jestli tam nelétá spíš proto, aby se mohla vyfotit na Instagram...?

km
hodnocení

0x
napsala jste to naprosto presne, predevsim tu cast o ekologii a cestovani.

hodnocení

0x

Znám paní, maminku jednoho našeho, dnes již bývalého politika, který se neprojevil příliš dobře. A na to dojel.

Návštěva obchodu ve vedlejší vsi. Paní držela ve frontě na kasu v náručí asi 5 citrónů. Občas se jí rozsypaly, / ne jednou/ a ona je zase sbírala pod regály. Povídám jí: "Paní X, proč si nevezmete sáček?" Paní mi odpověděla: "Protože to není ekologické." Nechala jsem ji být. Každý svého štěstí strůjcem.

A tak paní odcházela z obchodu s citróny poválenými, špinavými, pobouchanými, asi jí doma brzy shnily. Ale zachovala se ekologicky. Díky, paní X., za vaše přesvědčení! Jaga.

km
Ja myslim ze shnily sotva zavrela dvere obchodu. To tak je vzdy, kdyz se neda ovoce do sacku...
prostromek

Rozumný člověk si bere z domova svoje sáčky. Třeba ušité ze staré záclony. Snad na to paní X už přišla.

Nepřišla. Citróny houpala v náručí, každou chvíli jí nějaký vypadl či vypadly. Ale byla silně ekologická. Co na tom, že vymetla prodavačkám prach pod všemi regály, kde ty své citróny honila. *smich* Jaga.

hodnocení

0x
Klasická konzumní společnost. Musíš mít ajfoun, auto které vlastně ani nepotřebuješ, značkové hadry, nejrůznější sociální sítě a na nich fotky z bazénu někde v Egyptu(páč ten stejný doma je málo). Naše děcka jsou naučené, že i značkový hadr může být totální šunt a kvalitnější lze koupit levněji, holt bez honosného loga. Že ajfoun za třicet litrů nebo top android je pro běžného smrtelníka totální blbost. Že štrágovat se ekologicky tisíce km někde do afriky, nechat se tam okrádat a chcípat vedrem jež nesnášíme si taky rádi odpustíme - je spousta nádherných míst i v naší zemi či nejbližším okolí. Kluci mají kamarády i bez těch všech "nezbytností"...
el
Nesouhlasím, že u nás je přece tolik krásných míst je trochu alibismus i když to nerozporuju.
Ve světě jsem navštívil mnohem krásnější místa v přírodě než lze najít kdekoliv u nás a těmi místy nemyslím Afriku či arabské emiráty, tam moc krásy není.
Prostě cestování rozšiřuje obzory, ale ne takový způsobem, že se koupím all in v resortu a zaplatím si 1-2 předražené výlety.

hodnocení

0x

To, co popisujete, to je ukázkové snobství. Nemůžete motat charakteristiku snoba s ekologií. ;) Každý cestovatel má své důvody. Ať je to ukázkový snob, nebo cestovatelé z Asie-Asiaté kteří jdou ne za zážitky, ale pro fotky. Fotí, fotí, fotí a užijí si až doma, kdy se na to podívají na velké obrazovce a v pohodlí domova prožijí třeba s rodinou a kamarády. Ti, kteří vědí, že někde je alkohol levnější a policie shovívavá. Cestovatelé, o kterých ani netušíme co všechno objeli, zažili, viděli. Nechci vzpomínat VIP herečky, lékaře, neznámé fotografy, hmyzí obdivovatele, rostlináře, kaktusáře atd atd. :-D A víte proč to tak je? Protože chtějí a protože mohou.

smode2
hodnocení

0x

To máte jednoduché. Dnes mají celebrity na sociálních sítích své profily a stovky tisíc sledujících. Někteří lidé se cítí méněcení a snaží se jim tímto způsobem alespoň částečně přiblížit. Samozřejmě marně a je to směšné, protože na rozdíl od celebrit z toho nemají žádné peníze a jen ztrácí čas. Jinak konkrétně vaše známá je dle toho co píšete úplně tupá. Jablko nedávat do sáčku páč plasty a pak si lítat několikrát ročně na dovolenou, kdy letadlo spálí paliva za jedinou cestu že se to nedá ani povědět, to svědčí opravdu o závažné poruše myšlení a úsudku. Taková klasická "biomatka v eSUVéčku"*smich*

ssx

Mě spíš přijde tupej někdo, kdo má potřebu řešit někoho druhýho :/-)) A ještě se na to ptá v nějaký poradně...

Když to není nutný, tak ten pytlík nepotřebuje. Ale jestliže potřebuje se dostat do místa B, tak tam asi nepojede autem ale letadlem, když holt efektivnější snazší možnost není... Může to být pouze, může to být status, může to být cokoliv ale proč bych měl druhýho řešit, ať si žije svým životem proboha! Já si na to nepotřebuju dělat názor, jak se chová soused, pokud mě to neovlivňuje. Když si nevezme pytlík tak tím lépe! A když nepoletí na dovolenou? Tak poletí někdo jiný ale ten let asi kvůli sousedovi nezruší takže co je to za úvahy - HA? Blbečku kteří sledují zprávy a neustále řekni čemu vyjadřují, je všude dost a jsou většinou zbyteční. Rozuměj kdyby zmizely z planety tak by se vůbec nic nestalo, jen konzumentů by trošku ubylo ...

Velcí lidé mluví o nápadech, průměrní lidé mluví o věcech a událostech, a malí lidé mluví o jiných lidech

bramburka
27.04.25 16:58

@ssx:*palec*

mll

Někteří ekologové mají snad v hlavě vygumováno. Když Greenpeace šílel okolo Temelína (už to dost utichlo poté co se ukázalo, že si tam neuděláme nejdražší technické muzeum jako rakušáci), tak jako alternativu navrhovali paroplynové elektrárny. (Když pominu závislost na transportu ruského plynu přes ukrajinu (a každoroční rituál zaírání kohoutů při vykednávání ceny za ten transport), neni to zrovna ekologický zdroj (vychrlí spoustu fosilního uhlíku, který je pro ně nepřítelem číslo jedna), byť možná lepší než hnědé uhlí.) A tak to chodí i s dalšími věcmi. Zaměří se na jednu blbost (igeliťáky, brčka apod) a jinde nevnímají.

vernon
27.04.25 13:06
hodnocení

0x
Ne.

kousen
hodnocení

0x

Není. Dnes může cestovat i to největší trdlo, co pracuje snad i jen za minimální mzdu. Kde jsou ty časy...

hodnocení

0x

Kdysi dávno, ještě za Rakouska-Uherska, se chodilo "na vandr". Takový vandrovník-tovaryš mohl projít podél Dunaje nahoru z Bratislavy přes Vídeň až do Salzburgu (Solnohrad, hlavní město Solnohrad ...) - nebo dolů přes Budapešť do Srbska a dál k Jadranu - pěšky - pořád byl v Rakousko-Uhersku. Po cestě se vždy zastavil u nějakého mistra svého oboru a pracoval za stravu+byt.

Adolf Branald - Vandrovali vandrovníci

https://www.databazeknih.cz/knihy/vandrovali-vandrovnici-35299

Vandrovní knížka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vandrovn%C3%AD_kn%C3%AD%C5%BEka

mll
hodnocení

0x

Když si usmyslím, a skoro kamkoliv do EU se rozhodnu ject, tak mě to bude stát pár tisíc (a když nebudu spěchat, tak se vejdu s jízdenkou i do 2000, třeba Budapešt bývá i pod 600 za jednu cestu), takže to asi nebude nějaký status bohatství. Něco je potřeba počítat na suvenýry (mám pocit, že za den utratím za blbosti víc jak na týdení dovolené, proto nechápu ty nenávistné vlny proti "baťůžkářům"). Je dobré si občas takový výlet udělat. Ale nepřehánět to, jsou lidi, co byli skoro všude, ale znají jen pláž, hotel, letiště a to je vše. A často ani ani neví, co mají za humny.

Vlak je pěkný, ale z Čech zrovna neni dobré spojení, takže cesta nějam pryč začíná cestou do Vídně nebo Mnichova (něco se dá i ze Salcburku, do Malmö se jezdí z Berlína (ale líp vyjde autobus z Prahy)). Takže se brzo vyčerpají možnosti. Někam to časově nevychází. A nezbyde než použít autobus pro další destinace.

Ten vlak, no zkuste se sama zeptat na mezinárodní pokladně třeba na Řím, Neapol nebo Nice nebo na cokoliv. Možná se zlepšili (v eshopu už Řím nabízejí). Možná ne. Když jsem to naposledy zkoušel, připadal jsem si jak exot. Pani za přepážkou nakonec něco našla, ale za cenu překonávající cenu letenky ale předtím mi jasně dala najevo, že do Itálie se přece vlakem nejezdí (nakonec jsem pak koupil jízdenku na oebb z Vídně za 30€ a do Vídně z Prahy od Jančury za 14€ a pak na zbytek cesty za asi 15€ od italských drah (cílem nebyl Řím, ale městečko dalších 5 hodin vlakem od Říma; mimochodem letos tam opět pojedeme k moři) tedy celkem docela levně). Podobné zážitky ze starší doby vyprávěl jeden kolega, že chtěl jet do Antibes vlakem. Měl tam vyhlédnuté spojení do Nice s jedním přestupem ve Frankfurtu (plus nějkou tu místní dopravu, tu by ani tady v čechách nekupoval). A na mezinárodní pokladně mu nebyli schopni prodat ani tu jízdenku do Frankfurtu (kam i tehdy jezdily přímé vlaky), že prý musí na cestovku nebo německé dráhy (to bylo ještě před internetovým prodejem, dneska by to bylo jednoduché, tehdy jsme byli odkázáni na neochotné pokladní). Tak nakonec do Nice letěl (alternativa byl autobus odněkud z Polska přes Prahu, ale ten byl vyprodaný) levnějc, než jak by ho vyšel vlak.

To pokud se bavíme o normálních městech, tak neni problém kamkoliv do EU a možná i mimo ni se dostat za slušnou cenu. Jistě to neni žádný status bohatství, ale možná to někdo tak bere.

Pokud se někomu podaří sehnat slušné letecké spojení, tak proč ne. Mě přišlo, že letadla spíš než na eurovíkend jsou dělaná na delší pobyt. Přiletíte odpoledne, takže se nejvejš tak ubytujete, a to samé v den odletu se toho moc nestihne, takže je potřeba mít pobyt na pár dnů mezi tím. Narozdíl od vhodně zvoleného vlaku nebo autobusu, kterým se do cíle dostanete řekněme v 8 ráno a zpátky jedete třeba v 7 večer (nebo třeba o půlnoci). Takže proti létání je podle mě i takovéhle praktické hledisko. Nějaké nesmysly jako uhlíkové šlápoty neřeším (letadlo by beze mě letělo úplně stejně jako se mnou, to neni IAD, u které by auto stálo v garáži, kdyby jeho majitel nikam nejel).

hodnocení

0x
Záleží, do jaké společenské skupiny se řadí..nebo chce řadit..I bubáci na dávkách nosí značkové oblečení a chodí denně do fastfoodů na "suprčupr" burger anebo kebab..To je vrchol jejich "úspěchu"..Lidi,kteří pracují a bydlí v bytě v podnájmu například, tak vidí vrchol statusu,když v práci mávají Ajfounem a přijedou Oktávkou na splátky..Někdo si koupí drahého psa,se kterým všude korzuje a předvádí ho na odiv.Podnikatel si koupí "megaofrouda",ať lúza,kterou "platí" pěkně čumí..Někdo se předvádí ve Špindlu s drahými lyžemi..A ti mega-in létají *smich* Protože všechno ostatní už mají nebo měli.Respektive už mají byty nebo baráky s bazénem i káru ..tak z nudy létají do Dubaje..;)Jen moje poznání lidí..třeba je to jinak..A určitě je spousta lidí, kteří létají opravdu za poznáním jiných zemí.
doutnik

Tak jsi nám to tu zda se pěkně vyhodnotil, a teď ty, co děláš ty? :)

ps: Podnikatel si zpravidla nekupuje drahou káru proto, Aby lúža záviděla, ale proto, protože potřebuje nějak rozumně využít peníze. A nemá čas stát v servisu, tak to po 3 letech mění. Ale to by asi zaměstnanec nepochopil :)

Šúláštu..já si kupuju vraky a dávám jim nový život..Asi jako pomatený důchodce, který má osmnáct koček s dvěma nohama a pět psů na umření,do kterých jen seje love a má dobrý pocit ;) A ty? Kolikrát jsi byl letos v Dubaji nebo Thailandu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]