Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám dotaz na Pražany. Chystám se zítra na výlet do Prahy a jestli dobře chápu, tak když si koupím 24 hodinová turistická jízdenka za 120 Kč, tak s tím můžu jezdit metrem, trolejbusem, autobusem po celé Praze nebo jen nějaké části? Mělo by to být PID. Jak poznám kam s tím můžu jet a kam už ne. Četla jsem něco o 5 pásmech. Jak poznám jestli jsem nevjela do pásma kam už mi neplatí lístek? Chci navštívit Prahu 1, 2, 4, 6 a 8. Ne,nikdy jsem v Praze nebyla. Děkuju
Zastávky všech linek metra, lanovky, tramvají, trolejbusů a linek 100-299 jsou na území Prahy a jsou v pásmu P. Zastávky linek příměstských autobusů a vlaků uvnitř Prahy jsou v pásmech 0 a B (byly vytvořeny pro lidi, kteří dojíždějí zvenku na území Prahy a nejezdí hluboko do města). Zastávky příměstských linek mimo území Prahy jsou pásma 1-13 (ty nejvzdálenější pásma zasahují až za Středočeský kraj).
Turistický lístek za 120 Kč platí pro 4 pásma, platí tedy pro pásma P, B a 0 (P se počítá za dvě pásma). V rámci Hlavního města Prahy můžete cestovat zcela libovolně, včetně míst jako je letiště, centrum, okrajová sídliště, ale už ne třeba Říčany, Jíloviště, Úvaly nebo Rudná. Tam byste musela mít navíc ještě lístek pro ty další pásma, ale to se Vás nejspíš týkat nebude.
>>Turistický lístek za 120 Kč platí pro 4 pásma
Ne platí pouze a jen na Prahu. Na žádná jiná pásma neplatí. Zřejmě je úplně jedno, kde si ho procvaknete (nebo jaké je tam pásmo vydání), platí vždy jen na P, O, B. (Ale je to pokrok, v ne až tak dávných dobách stál 80 korun a platil jen v P.)
mll - ale ano, platí na dvojpásmo P, pásmo O a pásmo B. To jsou dohromady 4 pásma.
Pletiplot jen trochu nešťastně formuloval svou odpověď.
Nejde mi o počet (ten souhlasí, Praha se počítá za 4 pásma), ale o to, že na žádná jiná 4 pásma to využít nejde (je to jízdenka jen na Prahu), jak by se z té formulace mohlo zdát. Neni možné si to třeba cvaknout v pětce a jezdit celý den třeba 5 6 7 8.
Těch vnějších pásem je minimálně 12, možná už je i třináctka (já jí na lítačce mám, ale jestli existuje reálně nevím). Ale to Vás nemusí trápit.
Jízdenka za 120 platí jen v Praze (ještě jsou nějaké přesahy, šestajovice jsou myslím tarifně v Praze i když jsou už za její hranicí). Ale za to v celé Praze, tedy nejen v pásmu P (jako tomu bývalo v minulosti), ale i v pásmech 0 a B.
V praze nemusíte nic řešit, metro, trolejbusy ani tramvaje z Prahy nevyjíždí. (Lanovka nejezdí na ní by to jinak taky platilo.) Na Praze 4 jsou aktuální ty autobusy, ale žádný strach, v těch co s jízdenkou nemůžete to u vstupu lustruje řidič a ten Vám řekne, respektive pokud pojedete po Praze, tak jen koukne na jízdenku (případně doplatíte, pokud cestujete za Prahu). (Už se to změnilo, ale na Praze 4 se třístovky (hlavně 332, 335, 337 apod.) hodně používaly pro místní dopravu, než vyjely někam pryč. Teď mají v Praze o poznání míň zastávek.) Možná trochu nepřehledné jsou vlaky, ale naštěstí se za války (s německou důkladností) všechny pražské zastávky přejmenovaly na Praha - něco, takže zcela logicky co začíná Praha- tak tam můžete na tuhle celodenní jízdenku (osobní a spěšné vlaky a některé rychlíky, tam bych se radši ptal průvodčího, pokud to neznám, u těch spěšných taky, aby první zastávka nebyla třeba Kutná Hora). Do čísla autobusu 299 (reálně 297) můžete být v klidu, ty Prahu neopouští, za to některé čtyřstovky a vyšší opouští i PID (zrovna 400 až do Rumburku), takže na ně nestačí ani 240 korunová celosíťová jízdenka.
Shrnuto, uvnitř hranic velké Prahy nemusíte nic řešit. A o víc Vám nejde.
Jízdenka za 120 Kč platí v pásmwch P, 0 a B ve všech prostředcích. Příměstských pásem je celkem 12. Končí daleko za Prahou. Tam zřejmě nepojedete. Pásmo máte v jízdním řádu i na displeji ve voze. Ve vnitřní Praze vás nemusí zajímat. Nezapomeňte, že všechny zastávky jsou na znamení.
pid.cz/...
Jen poznámka - při výjezdu mimo pásma P, 0, B vás před přejezdem hranice hlasově upozorní, takže se nemusíte obávat nechtěného přejetí.
Ne, upozorní až během jízdy, po výjezdu z poslední Pražské zastávky. Tehdy je ta informace už k ničemu. A nemluvě o tom, že někdy hlášení nefunguje (v příměstských autobusech to bývalo dost časté, poslední dobou je to lepší), takže jsem takto jel 332 na poslední pražskou zastávku a skončil jsem ve vestci a to ještě díky tomu, že jsem se někoho zeptal, za jak dlouho bude zastávka U Studánky (jinak bych možná dojel na konečnou do Jílového). Ale tam je hlavní to, že do těhle autobusů se nastupuje přes řidiče, ten možná podá potřebné instrukce.
Neni to jako v Brně, kde je upozornění příští zastávka xxx poslední zastávka pásma pp. A v další zastávce xxx poslední zastávka pásma pp.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.