Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba faktur

Od: blahoslav odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

podnikám jako OSVČ (plátce DPH) a do loňského roku jsem spolupracoval s kolegou, který má firmu s.r.o. Já jsem domlouval zakázky, smlouvy apod. a kolegy prováděl instalace. Vždy jsem po něm chtěl aby mi vystavil fakturu za materiál ma práci, ale on neměl moc zájem (mně to nebaví, až někdy ). Spolupráci už jsem ukončili a teď mi poslal faktury, některé s datem vystavení v roce 2019, 2020, 2021. Data jsou z těchto roků, ale dokumenty (pdf) jsou evidentně vystavené až nyní. Chci se proto zeptat jestli musím takové faktury hradit. Podotýkám, ža za celou mě kolega neupomínal a já už se o to nestaral. Vystavení faktur by snad měla být jeho starost.

Děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ať jsou vaše vztahy jakékoliv a uběhla libovolná doba, ten závazek tam prostě je. Já osobně bych takovou fakturu prostě zaplatil. Pokud vedete jen daňovou evidenci, je to asi jedno, podstané pro vás je datum úhrady. U podvojného účetnictví by mohl být nějaký drobný problém se zaúčtováním, ale až tak do toho nevidím.

mate59
hodnocení

0x

Vím, že byla 3 letá promlčecí doba od data splatnosti,ale jestli to ješte platí nevím.Nic bych neplatil.

hodnocení

0x

Z popisu to vypadá, že o svém dluhu víte. Měl byste se proto s kolegou vyrovanat bez ohledu na to, že vám nevystavil fakturu a že je pohledávka už promlčená.

krtek6

to, že o dluhu ví neznamená, že se k němu má furt hlásit...mám taky jednoho takového kamaráda/známého...při poslední akci jsem mu říkal, že to je naposled co se mu připomínám s tím, že mu to chci zaplatit...že přiště to nechám vyhnít...podle jeho reakce by ho to ani moc "nebolelo" ..zde bych se zachoval stejně...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]