Nejste přihlášen/a.
Zdarvím,
chtěl jsem se zeptat, jak se cca zjistí, kolik se platí notáří za vyřízení dědictví. Je to celkem prostý nekomplikovaný případ (zatím potenciálně - babička na moji mamku chce nyní převést nějaký majetek, aby se z toho ev. nemuselo platit (tolik) notáři). Je to pod milion, takže daň by z toho nebyla, ale jde o to, zda je notář placen paušálně nebo dle výše děděného majetku.
Na webu jsem našel toto: pohreb.cz/...
Podle toho by to bylo dle výše majetku... může mi to někdo prosím potvrdit?
Pokud babička daruje své dceři nemovitý majetek za svého života,neplatíse žádný poplatek.Může si darovat cokoliv,komu chce.Platí se jen správní poplatky.Není potřeba ani soudní odhad.V dědictví by se to prodražilo.Dnes jsme darovali dceři byt.
JABRAKA
"Stavebko" darovat nelze. Jediná možnost jak peníze ze stavebka převést na někoho jiného je ukončení smlouvy výpovědí a darování naspořené částky např. přímým převodem na účet obdarovaného. V případě úmrtí majitele stavebka, přechází smlouva do dědictví ze zákona. Může ji převzít některý z dědiců nebo když se nedohodnou a také v případě, že ji nikdo nechce, tak bude smlouva ukončena a vložené peníze rozděleny mezi dědice.
Nejlepší je darovat nemovitost nyní,pokud babička žije. U notářky zaplatíte za vypracování darovací smlouvy 7-10 tis.Kč.
Tuto situaci jsem řešila před měsícem,kdy moji rodiče darovali mým synům nemovitosti.Díky ochotě účastníků této poradny jsem zvládla všechny darovací smlouvy sepsat sama,pak jen zajít oveřit podpisy a zajít na katastr a máte to bez hříšných poplatků notáři.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.