Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Diskriminace v práci

Od: martinburdek odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, už déle mě trápí věc, která se mě týká v práci. Dělám už 20 let ve velké firmě. AČ máme všichni stejnou odbornou znalost a zkoušky, tak každý máme jiný rozsah práce a povinností. Někdo nemá téměř žádnou zodpovědnost ani náplň, když to řeknu natvrdo, tak celých 12 hodin se dloube v nose. Já jsem zrovna na úseku, který je jeden z nejhorších, nejvíce vytížený, nejvíce zodpovědný. Je tu tolik povinností, že je téměř 100% jistota, že člověk udělá malou nechtěnou chybyčku, někdy i obrovský průser. Mě se teď stala jedna malá neškodná chybyčka, bez jakýchkoliv následků a byly mi za to strženy peníze. Naproti tomu jiní tuto práci nevykonávají, protože jsou na tom úseku 2, nebo 3 a dělá to za ně druhý, nebo třetí pracovník, tak ani nemůžou udělat žádný průser. Jsou tady lidé, kteří tu jsou 2 roky a hned je dají na takové pohodové oddělení a já tu jsem 20 let, jsem už unavený a nemůžu se hnout na pohodovější úsek. Nejvice mě psychicky i zdravotně ničí, že se tím ani netají, že nic nedělají, že mají stejné prachy a já se můžu přetrhnout.

Uspělo by prosím u soudu a bylo by to bráno jako diskriminace, že jsme všichni na jedné pozici, máme stejné zkoušky, ale někdo nedělá nic a jiný dělá za 3? Navíc já jsem jedno z mála stanovišť, že pokud udělám chybu, můžu si jít sednout do kriminálu a na ostatních stanovištích to tak není. Moc děkuji za odpovědí...

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
To že někdo bere víc, nebo míň, není na soud.
První dotaz soudce.
"A proč jste nezměnil zaměstnání"?

jozifek
hodnocení

8x
Vám pomůže pomoci tak akorát dát výpověd.
Po dvaceli letech ztoho člověku musí hrabat..
Soudit se nemá cenu..
Akorát budete vyhazovat peníze..
Ale ono to tak bývá většinou všude stejné, přijde někdo nový a dostane stejný prachy jak ko..k..t co tam dělá 20.let.
Hodně zdaru a slunce v duši.:)

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, pochybuji v nějaké (pro Vás) pozitivní soudní rozhodnutí. No, zřejmě by se tím soud ani nezabýval. Zkuste si na to najít advokáta, zaplatit mu a uvidíte. Nebo vyzkoušejte sílu odborové organizace v podniku, kam si zajdete se stížností. Ovšem, z mého pohledu, když je někdo v práci takto zoufalý jako Vy, tak se to řeší výpovědí a novým zaměstnáním (chodit se do práce nasírat nemá význam). Zdravím!

P.S. A o diskriminaci nejde (pokud nejste "barevný").

radce
hodnocení

2x
Nevím kde pracujete a na jaké pozici, dost by prospěl alespoň obor a jak moc jste doopravdy vytížen. S tím co zde píšete, bych šel natvrdo za mistrem/vedoucím nebo vedení a vyložil karty na stůl s tím že už mám možnost 3 jiných a lépe placených míst a uvidí se jak moc jste pro firmu prospěšný a důležitý. Taky alespoň se poohlížet po jiných firmách a oborech vám neuškodí, přecházet nemusíte ale třeba narazíte na mnohem lepší nabídky. V případě že nemáte několik desítek tisíc korun a to i více, na soud bych se vykašlal, tohle je tak maximálně na oblastní inspektorát práce a ne na soud a i ten OIP by vám moc nepomohl. První se pokusit jednat s vedením a zároveň s tím se ohlížet po jiných pracech. Pokud je to tak zlé a až téměř na kriminál tak nevím proč tam pracujete pokud vám každý měsíc nedají malý diamant, jako mzdu. Buďto to vy až moc přeháníte ( k tomuto bych se přiklonil ) nebo z vás mají užitečného idiota který se bojí ozvat nebo odejít.

hodnocení

1x

Pokud nechcete odejít, začněte pracovat pouze do výšky své mzdy. Ne více. Myšleno mzdy, kterou vám poníží o nějaké ty menší či větší průsery. Pak pracujte bez stresu a úzkosti.

hodnocení

0x
A co přesně by ten soud měl udělat, přesonout vás na místo, kde se šoupe nohama, abyste si odpočinul? Nebo chcete vyšší mzdu? Nebo vám bude stačit, když těm, kteří šoupou nohama, mzdu sníží?
Řešil jste to se zaměstnavatelem?
doplněno 22.04.25 13:01: Zákon totiž řeší pouze situaci, kdy za stejnou práci ve firmě máte nárok na stejný plat (i to je k diskuzi, ale v zákoně to je), ovšem neřeší to, zda za stejný plat můžete dostat více práce, či v jakém poměru k množství práce máte mít vyšší plat. Jak vám práci rozdělí, je čistě věcí zaměstnavatele a pokud by někdo ve své firmě zavedl rovný plat všem, od uklízečky po řex
ditele, také to není nic nezákonného.

martinburdek
hodnocení

Ok, díky, tak dám výpověď

riva
hodnocení

0x

Každý má v práci tolik zodpovědnosti, kolik si nabere.

hodnocení

0x
Zkus se nejprve dohodnout s vedením na přeřazení popř adekvátním ohodnocení. V klidu to s nimi prober a vysvětli tvé pohnutky. Pokud tam seš tak dlouho a bez problémů, rozumný šéf ti vyhoví. Pak jedině výpověď, pokud tedy necítíš, že chceš změnu radikální a půjdeš pryč rovnou. Dle stávající a budoucí pozice to může vyřešit problém, ale může to taky být z bláta do louže. Soud je naprosto zbytečný.
liska5

*palec* Taky si myslím.

martinburdek
hodnocení

V tom je ten problém, jsem tam dlouho a nedělám průsery, nelze se s nima nijak dohodnout, protože vědí, že tam nikdo nechce a dělali by průsery.

Tak ať ti to adekvátně zaplatí - pokud budeš chtít zůstat, trvej na tom. Když se nedohodnete, s úsměvem jim zamávej. Protože nejspíš ses nikdy nevzpouzel, tak na nebe prdí.

prostromek
hodnocení

0x

Za ty roky už musíte být unavený a vyčerpaný.

Máte s pozicemi ve firmě zkušenosti a vidíte ty rozdíly.

Moje zkušenost je, že jste možná málo komunikativní, nebo nejste dobře zapsaný kamarád u vedení. Zažila jsem u dvou zaměstnavatelů. Jsem nekuřák a vedoucí kouřil a některé kolegyně též, tak si dali kouřovou a poté tito kuřáci dělali na lepších úsecích. I když to mohl být jenom můj dojem.

Někdy to chce opravdu asertivně popovídat s vedoucím o určitých opatřeních a reorganizaci a náplně práce.

Výsledek může být mnohdy jiný, než si představujete. Nařídí se, že se zaměstnanci nesmí třeba bavit o svých platech.

Dělejte jenom to, co máte v popisu práce, nic navíc. Opravdu se nedá nějaká Vaše povinnost předat někomu jinému?

Přečtěte si dobře pracovní smlouvu, co tam máte napsáno, věřím, že ji máte již několikrát aktualizovanou. Tak porovnejte, co opravdu vykonáváte a co je v popisu práce.

Jak se řeší Vaše dlouhodobá nepřítomnost? Nemoc a dovolená, kdo zastupuje? Co navrhnout nadřízenému, abyste se po určité době pravidelně střídali? Ať nad tím popřemýšlí. Dejte vedoucímu avizo, že stávající stav vidíte negativně.

Nebo ať nadřízený navrhne jiné řešení.

Nemáte nějaké zdravotní problémy, omezení?

Podnik by Vás měl zařadit na doporučení lékaře na jiné, méně exponované místo.

Pokud by po určité době nenastala žádná změna, tak bohužel, budete muset hledat někde jinde. Podívejte, co se nyní na trhu práce žádá, jaké byste měl vyhlídky. Možná, že po dvaceti letech na jednom místě je potřeba už zvednout kotvy. Dřív, než budete mít přes padesát let, kdy budete hůře zaměstnavatelný.

Z Vašeho popisu mám dojem a omlouvám se předem, že jste tam užitečný blbec, to se neuražte, tohle se opravdu říká, ale nikomu přímo do očí. Já jsem si tedy dovolila, ale nemějte mi to za zlé. Nepodceňujte se, umíte víc než ostatní, tak hlavu vzhůru a vyřešte si vše s nadhledem a elegancí.

martinburdek
hodnocení

No já právě nemarodím, když mám dovolenou, tak tam dají jiné a ti většinou udělají průser. Problém je, že na můj úsek nikdo nechce a pro ně je jednoduší mě tu držet, když vědí, že nedělám průsery.

prostromek

To je dobře, že jste udělal první krok.

Zvažte ale, že jak budou přibývat roky, budete vyšťavenej. Říká se tomu syndrom vyhoření. A je to potřeba řešit včas.

Tak pak je to skvělá páka na vyjednávání ne? Například finanční.

myslenka
hodnocení

0x
Dobrý den, omlouvám se... líná huba hotové neštěstí...stará škola zvyklá dřít a držet hubu. Tyto věci pokud vím řešívaly i odbory nevím jistě. Rozhodně máte nějakého nadřízeného kterému můžete váš pohled na situaci říct, pokud se neozvete je jasné že se z jejich pohledu nic neděje o těchto.lidech se v kolektivech říká že jim dělá vola.
No někdo to dělá rád, protože má tu práci rád a dělá to proto že tou prací žije a ví že nikdo jiný tam neni kdo tomu dává tolik co on to neni o egu ..i když kazdy si ho honí někde že...ale toto spousta lidí nepochopí že někdo prostě myslí na prospěch celku a tudíž maká často i za druhé ano jeho blbost no pak to tak všude vypadá práce se dělá způsobem aby pořád nějaká zbyla protože co funguje bez problémů a nářků lidi je podezřelé všichni si jen umí stěžovat nafavat na vsechno kolo ale udělat něco navíc je problém co kdyby to ti nahoře měli jednodušší a levnější že. Pokud je vedoucí který toto nevidí a drží taky hubu a jde na ruku spíš těm remcalům tak máte jen jednu možnost,říct že prostě si zasloužíte buď lepší ohodnocení nebo požádat o to přeřazení.pokud děláte na tak důležitém místě najdete práci i jinde. Nevím jestli soud by něco pomohl vyřešit jestli jste ve společnosti která má nějaké jméno tak asi si s někým takto dotčeným poradi. Bohužel mám vždy stejný vztah k práci kterou dělám a než se s někým dohadovat a obhajovat něco co dokázat nejde, tak je lepší odejít. 20 let je dost nato aby jste už mohl mit klid a jakýsi respekt na který se vůči starším pracujícím a držákům firem dnes už nehraje spíš jsou terčem.posměchu.Samozřejmě že tady ostatní na mě vychrlí lavu a popel.jejich hněvu. No každý člověk se neumí ozvat ohodnotit a říct si o lepší práci a zastat se sám sebe. Zastávám názor že dobrý nadřízený si umi své podřízené ukočírovat ke spokojenosti všech ne na úkor těch...volů. najde v čem je kdo dobrý v čem moc nevzniká ale vždy je potřeba komunikace, takže zajděte za vedoucím bez ukazování prstem na druhé říct co se děje vám,jak se cítíte jak si představujete že by to mělo být řešeno a v jakém časovém horizontu,tam potom může začít běžet i váš čas k rozhodnutí o odchodu,asi špatný náhled no některý boj se dá vyhrát jen tim že za nim zavřete dveře z venku. Rozhodně by vás neměl šéf pokud mu na spolehlivých lidech záleží odbýt ani vaší situaci zlehčovat nebo zesmešňovat,to je stejně i se šikanou na pracovištích.
Každý člověk by měl poznat hranici za kterou druhé nepusti a nenechá se využívat ty věci se pak tahají jako nespokojenost i domů a život je moc krátký nato žít v nespokojenosti až to často zničí zdraví. Bohužel to bývá i naopak někde jsou mladí akčnější a pracovitejši a zase ti kteří si jedou ještě v tempu bývalého režimu zase lezou na nervy těmto ambiciózním akčním mladým. No už jsou tady i kolektivy a firmy kde už se jede na jiné úrovni, pak nezbývá než si to správné misto pro sebe jít najít *palec*
martinburdek
hodnocení

Už jsem se šéfem mluvil, řekl mi, že je mě škoda na klidnější místa, že jsem šikovný, ale peníze zvýšit nelze.

myslenka
To je sice hezké ale na chválu se dlouho fungovat nedá, protože to duše cítí že je s vámi vy**báváno.
Všichni jsme bohužel nahraditelni no často to zjistime až při nemoci nebo to zjistí pozůstalí *jasne*
Jeho slova se dají přeložit...
Tebe tam prostě potřebuju, všem to tak vyhovuje.
Jestli vám toto jako ocenění stačí...

@myslenka*palec* přesně...

hodnocení

0x

Promluvte si se šéfem. Je to pořád stejný celých 20 let? Ten by měl mít pochopení.

Tam, kde se vedení střídá, se zastání nedočkáte a bude asi lepší odejít.

smode2
hodnocení

0x

Typický problém tzv. "slušného a poctivého pracujícího". Což jste přesně vy. Za tu dobu co jste na pracovní pozici, se nic moc nezměnilo - kromě vás. Postupně jste byl ochoten brát si na sebe čím dál víc a víc zodpovědnosti a práce a nic za to nepožadoval. Jenže takto nelze pokračovat donekonečna. Musíte začít upřednostňovat sebe před svojí pozicí. Doteď jste to dělal obráceně. Pokud to nezačnete dělat teď, nepomůže vám ani změna místa.

Před tím, než odejdete, bych ještě zkusil jednu věc: Říct šéfovi: buď dá o 30% vyšší mzdu měsíčně a nebo odcházíte (i kdyby jste to nakonec ukecal "jen" na 25%). A uvidíte. Na takové pohádky typu "nejde", "nemáme na to", "to nikdo nepovolí" snad nevěříte:)

bramburka
hodnocení

0x

Mam dotaz: resil jste to jenom se svym primym nadrizenym, anebo i s nejvyssim sefem? Ja bych se obratila primo na nejvyssiho sefa a sjednala si s nim schuzku treba i za pritomnosti personalniho.
Reknete, ze uz to ze zdravotnich duvodu nemuzete delat, at predaji cast zodpovednosti na nekoho jineho!
Doktor Vas jiste podpori, kdyz mu reknete, jak Vas to psychicky zatezuje!
Kdyz Vam nezbyde nic jineho, nez odejit, vite, co se pak stane? Tu funkci budou pak delat dva lidi!

happygod
hodnocení

0x
K nám se vrátil už potřetí kolega během 15 let, děláme stejnou pozici já co tu sem 15let dostávám 45tis on má nástupní 52tis. Hold věrnost a spolehlivost v dnešní době hodně firem neocení, paradoxně jsou na tom lépe ti co střídají každé 2-3roky nového zaměstnavatele

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]