Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Penzijní pojištění

Od: karolinka odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, jaký máte prosím názor na penzijní pojištění, je to dobrý produkt?
Děkuji všem

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím,

Já si platím penzijko 1700kč měsíčně,stát mi dá měsíčně 340 kč a zaměstnavatel mi měsíčně na penzijko pošle 1000 kč,minus pár stovek(asi 300kč)za správu účtu a při výběru penzijka minus dan nejsem si jistý 15 procent z částky co mi tam dal zaměstnavatel,takže roční zhodnocení cca 70 procent,neznám jiný finanční produkt,který má takové zhodnocení vkladu mimo vysoce rizikového investování,já jsem spokojený,v investování se nevyznám,ale určitě bude dost lidí co penzijko jim nevyhovuje .Nikomu ho nevnucuju ,každý at si to spočítá sám...

hodnocení

2x

Nám zaměstnavatel dost přispíval, takže jsem tam dával celou taxu a na konci roku to ještě dorovnal kvůli odpisu daní. Dlouho jsem nespořil, asi 10-15 let ale po odchodu do důchodu jsem si to nechal vyplácet tři roky abych z toho neodváděl daň. Dělalo to v průměru 17 000 měsíčně.

vili
hodnocení

1x
Chcete spořit nebo investovat?
Pokud chcete spořit až do důchodového věku, jsou možná lepší finanční možnosti na trhu. S podporou státu je to od loňského roku například DIP u nějaké společnosti, která nechce poplatky za správu účtu.
Pokud chcete být zároveň pojištěna, hlavně nehledejte nějaké životní pojištění. Sice se na to neptáte, ale hodně lidí to řeší společně.
Já osobně mám pojištění úmrtí z jakýchkoliv příčin do mých cca 55 let, protože to už budou děti zajištěny, úrazové si platím pouze v autě, protože nedělám rizikové sporty, pojištění nemocí a ztráty výdělku při nemoci nemám, protože moje rezerva je relativně vysoká a navíc jsou většinou moje rizikové faktory ve výlukách. Všechny zbytné peníze proženu přes brokera na nákup akcií plus mám nově zřízený DIP s příspěvkem od zaměstnavatele.
Jsou samozřejmě i lepší nebo horší řešení, takže musíte sama vyhodnotit, jaký je váš investiční limit a možnosti, co budete během života potřebovat, například bydlení, a v jakém časovém horizontu, a především, co si potřebujete pojistit a kdo je na výplatě případného pojistného plnění závislý, a podle toho vše nastavit.
doplněno 19.04.25 20:17: Jinak u DIP je možné odečíst z daňového základu 15 procent až do výše 48000 korun, což dělá 7200 korun zpět na daních, a za ty můžete nakoupit opět nějaké investiční nástroje, ale v případě nouze samozřejmě nemusíte a peníze můžete použít přímo. V tomto je to pružnější než penzijní připojištění, kde opravdu ta výplata státní podpory musí zůstat. Držení akcií je po 3 letech osvobozeno od daně ze zisku při jejich prodeji. Takže jediné a hlavní riziko je v tom, že vaše investice může kolísat v čase. Co jsem ale studoval výnosy penzijních fondů, tak v zásadě byly v delším časovém horizontu vždycky pod zhodnocením nějakého akciového fondu, které jsou doporučovány k nákupu "pro blbé", protože tam stačí pouze nakoupit a držet.

lll
hodnocení

0x
Málo informací, kolik je vám let?
Jiné to bude u padesátníka, jiné u třicátníka.
Ale pokud vám tam bude přispívat i zaměstnavatel, tak to výhodné je.
karolinka
hodnocení

Zdravím
29 let

hodnocení

0x

Jakékoli dlouhodobé spoření v hotovosti se v našich krajích za posledních minimálně sto let nikdy nevyplatilo. Mírné opodstatnění by to mělo snad jen těsně před důchodem za podmínky přispění zaměstnavatelem. Jinak to jsou vyhozené peníze. Neexistuje ani nikdy dřív u nás neexistoval žádný finanční produkt, který by dlouhodobě udržel hodnotu hotovosti. Přebytky je potřeba průběžně ukládat do věcí trvalé hodnoty. Kromě toho člověk, který celoživotně dobře hospodařil, je v důchodovém věku tak zajištěný, že s důchodem vyjde s bohatou rezervou.

jitrocel

Já osobně nemám ráda dlouhodobé produkty, např. doplňkové penzijní spoření, přijde mi to jako koule na noze. Pro mě jsou nejlepší jen spořicí účty, termínované vklady do těch bych taky nešla. A co teprv když má někdo hypotéku, to bych nedala. Tak já už bydlení mám, ta hypotéka to musí být hrozný život, vědět, že stačí přijít o práci, k tomu mít ještě děti a tam se nedá nikdy našetřit a možná jednou ve stáří být ve svém. Jenomže ve stáří zpravidla už člověk neomládne, ani zdraví nebývá bůhvíjak dokonalé a stačí si špatně vybrat druhou polovičku, mít hypotéku napůl a pak se za x let rozvádět, to jsou opravdové chuťovky tohle zažívat.

Není to tak hrozné. Já si po rozvodu koupil byt a část jsem vzal na hypotéku, protože jsem si chtěl nechat peníze na dovybavení bytu. Měl jsem to na 3 roky a za půl roku to splatil. Syn si na hypotéku zmodernizoval celý barák. Má to sice na 20 let, ale je šikovnej a má dobrou práci. I kdyby ho vyhodily, dalších 10 by se o něj popralo, takže to je jistota. Ale taky zastávám názor, že na stará kolena vlastní bydlení, žádné dluhy a něco naspořeno.

hodnocení

0x
Penzijko je černá díra, peníze uvidíte nejdřív v šedesáti, ale to platí dnes, politici mění zákony i zpětně. Může to být výhodné, pokud přispívá a bude celou dobu přispívat zaměstnavatel, to ale také není jistota. Pak tam máte další jistotu poplatku minimálně jednoho procenta z naspořené částky, která každý rok stoupá, takže platíte víc a víc penzijní společnosti ročně. Průměrná roční inflace za třicet let bude jaká? Tohle všechno vám spolkne minimálně polovinu prostředků. DIP může byt výhodný u brokera, který neúčtuje poplatky, ale opět platí, že peníze dřív než v šedesát neuvidíte, dle současných pravidel. Anebo investovat sama, ty stejné instrumenty nakupovat přes brokera, brokeři si žádné procentní poplatky neúčtují, není sice státní podpora, ale peníze jsou k dispozici kdykoliv a člověk může dosáhnout vyššího zhodnocení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]