Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Já si platím penzijko 1700kč měsíčně,stát mi dá měsíčně 340 kč a zaměstnavatel mi měsíčně na penzijko pošle 1000 kč,minus pár stovek(asi 300kč)za správu účtu a při výběru penzijka minus dan nejsem si jistý 15 procent z částky co mi tam dal zaměstnavatel,takže roční zhodnocení cca 70 procent,neznám jiný finanční produkt,který má takové zhodnocení vkladu mimo vysoce rizikového investování,já jsem spokojený,v investování se nevyznám,ale určitě bude dost lidí co penzijko jim nevyhovuje .Nikomu ho nevnucuju ,každý at si to spočítá sám...
Jakékoli dlouhodobé spoření v hotovosti se v našich krajích za posledních minimálně sto let nikdy nevyplatilo. Mírné opodstatnění by to mělo snad jen těsně před důchodem za podmínky přispění zaměstnavatelem. Jinak to jsou vyhozené peníze. Neexistuje ani nikdy dřív u nás neexistoval žádný finanční produkt, který by dlouhodobě udržel hodnotu hotovosti. Přebytky je potřeba průběžně ukládat do věcí trvalé hodnoty. Kromě toho člověk, který celoživotně dobře hospodařil, je v důchodovém věku tak zajištěný, že s důchodem vyjde s bohatou rezervou.
Já osobně nemám ráda dlouhodobé produkty, např. doplňkové penzijní spoření, přijde mi to jako koule na noze. Pro mě jsou nejlepší jen spořicí účty, termínované vklady do těch bych taky nešla. A co teprv když má někdo hypotéku, to bych nedala. Tak já už bydlení mám, ta hypotéka to musí být hrozný život, vědět, že stačí přijít o práci, k tomu mít ještě děti a tam se nedá nikdy našetřit a možná jednou ve stáří být ve svém. Jenomže ve stáří zpravidla už člověk neomládne, ani zdraví nebývá bůhvíjak dokonalé a stačí si špatně vybrat druhou polovičku, mít hypotéku napůl a pak se za x let rozvádět, to jsou opravdové chuťovky tohle zažívat.
Není to tak hrozné. Já si po rozvodu koupil byt a část jsem vzal na hypotéku, protože jsem si chtěl nechat peníze na dovybavení bytu. Měl jsem to na 3 roky a za půl roku to splatil. Syn si na hypotéku zmodernizoval celý barák. Má to sice na 20 let, ale je šikovnej a má dobrou práci. I kdyby ho vyhodily, dalších 10 by se o něj popralo, takže to je jistota. Ale taky zastávám názor, že na stará kolena vlastní bydlení, žádné dluhy a něco naspořeno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.