Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, budu podávat poprvé elektronicky daňové přiznání jako podnikatel. Jsem OSVČ krátce, za rok 2024 to je jen pár měsíců na hlavní činnost. Mám jen sídlo, ne provozovnu. Jen příjmy a chci vykázat výdaje procenty. Příjmy dostávám na bankovní účet a jen pár měsíců v roce 2024 jsem byla na DPP a měla příjmy a odečtenou zálohovou daň, mám od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech na tuto DPP, je to předtím než jsem začala být v roce 2024 OSVČ na hlavní činnost. Tento rok jsem v režimu paušální daně, tak mě čeká daňové přiznání pouze za rok 2024. Ještě jsem to nikdy nedělala, podle všeho to složité nebude a podle rad bych to mohla zvládnout sama, ale přece jen přemýšlím, že bych si na to najala daňového poradce. Všechny faktury mám samozřejmě k dispozici. Nevíte kolik asi bude stát daňový poradce jen pro tuhle záležitost? Tedy podání daňového přiznání a přehledy pro sociální a zdravotní pojišťovnu. Nebo myslíte, že to bez chyby zvládnu sama? Jsem hodně pečlivá, ale i tak, nikdy jsem to prakticky nedělala. Budu ráda za vaše názory.
Záleží na tom, co se vám osobně více vyplatí. Máte čas sledovat každou chvíli změny v daních? Máte k vyúčtování ročně jen pár papírů, nic složitého? Máte čas si to spočítat sama? Nevadí vám zbytečný čas navíc pokud uděláte chybu a budete muset něco vysvětlovat po úřadech a znovu přepočítávat, příp. platit penále navíc? Pak nikoho nehledejte.
Nebo naopak se musíte věnovat čistě svému předmětu činnosti, nevíte co dělat dřív a máte stovky, ne-li tisíce papírů k vyúčtování? Chcete mít maximální klid od úřadů a maximum jistoty že máte opravdu vše každý rok v pořádku? Pak si sežeňte účetního, příp. poradce. Kolik to bude stát záleží na objemu práce kterým jej zavalíte.
Skoro 30 let jsem podnikala a vždy si to nechala vypracovat účetní, nebo poradkyní. O nic jsem se nestarala, ona spočítala, vyplnila, odevzdala, za tu jistotu mě to stálo...
Platila jsem tisícovku, myslím, že tohle se moc nezměnilo, i mezi nimi je konkurence..
Za 30 let se toho změnilo hodně. To byla doba, kdy bylo nutné nejdřív jet na finančák a do pojišťovan pro formuláře, pak je ručně vyplnit a další den rozvézt a všude vyčekat fronty. Dnes je elektronické podávání přiznání a přehledů otázkou desítek minut. Tehdejší ručně vedené jedoduché účetnictví bylo také pracnější proti současné daňové evidenci. Dnes už podnikání bez zaměstnanců a DPH zvládne každý bez pomoci.
Dobrý den, pokud jste pečlivá a chcete mít větší jistotu, že nic nezkazíte, tak si toho daň. poradce zařiďte - a jak se říká "dívejte se mu na ruce", abyste to za rok zvládla sama, t.j. např. ukládat si kopie daň. přiznání i přehledy. Myslím si, že tato jednorázová investice se Vám vyplatí a potom paušální daň už zvládnete sama. Zdravím!
snek - když to vidím a tady to čtu, tak se divím, že jste nezůstala zaměstnancem a vrhla se na podnikání (jehož neobtížná administrativa Vás ničí, obtížně to zvládáte a nemáte na to nervy).
Jestli nejste plátce DPH a nemáte stovky faktur za měsíc, tak účetní, daňový poradce a paušální daň jsou naprosto zbytečně vyhozené peníze. Vedení daňové evidence, podání přiznání a přehledů pojišťovnám je v současné době už triviální záležitost. Stačí, když si v knihovně půjčíte pár příruček, přečtete zákony v originále a nikoho placeného už nikdy nebudete potřebovat. Následné změny jsou bezvýznamné. Dobré jsou také různé kurzy, kde se pak můžete konkrétně zeptat. Informace z internetu mohou být nepřesné. Teď to vyplňte podle pokynů. K příjmům z podnikání (§ 7) vyplňte přílohu č.1. Dobře si rozmyslete placení paušální daně. Pokud někomu nejde o vědomé krytí nekorektního jednání, tak je to většinou vysoká pokuta za lenost.
Jakej chceš slyšet názor? Kdybys tomu dobře rozuměla, tak se neptáš.Buď se to naučíš i s vazbami na platnou legislativu, nebo si to necháš udělat odborníka. Já jsem si od r.1989 dělal účetnictví (včetně plátce dph) sám,abych nemusel platit
účetní. Měl jsem i zaměstnance... Ale stále sledovat změny legislativy... Pak večer přišla Hujerová a jako co tady furt děláš? Byl jsem řemeslník a šlo to bez problémů s úřady.
mám to jednoduché, daním nerozumím a platím pětikilo účetní, která mi to jednou za rok běhěm chvíle spočítá. doporučuji
Tak já si dávám tu práci, že si to pročítám, myslím, že vím jak na to, jen se mi do toho strašně nechce, tak to oddaluji, jenže už moc času nemám, jen do 2.5. Ale vím, že pokud se do toho dám, tak si s tím dám práci, já už jsem to všechno zjišťovala dříve jak na to. Nemám tam nic složitého, mám jen sídlo, žádnou provozovnu, mám všechny faktury, za rok 2024 jsem několik měsíců měla brigádu DPP daněnou zálohovou daní a pak jsem byla OSVČ na hlavní činnost a je to volná živnost. Výdaje budu uplatňovat procenty. Nemám tam nic složitého, nebudu uplatňovat žádné daně na něco dalšího. Jde pouze jen o to, co jsem napsala. Asi bych to měla zvládnout sama, jen prostě se bojím, abych měla vše správně vyplněné a tam těch listů je na můj vkus hodně, tak abych to měla ve správných kolonkách, nikdo mi radit nebude, tak pokud do toho půjdu, tak hned napoprvé to musím dát správně. Samozřejmě vím, že se to dá opravovat, ale s tím je další práce podávat opravné přiznání a já bych to chtěla mít z krku už při prvním daňovém přiznání. Mám samozřejmě od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech na těch několik měsíců v roce 2024. Prostě se toho obávám, protože na stránce Moje daně tam to nemůžu asi rozdělat, uložit a pak se k tomu vrátit, ale jakmile to začnu tak to musím dokončit že. Nemůžu si to vyzkoušet nanečisto. Ale snahu mám. Jen se toho obávám. Ještě musím napsat, že já před několika lety podávala daňové přiznání ne jako podnikatel, ale jako fyzická osoba co měla příjmy pouze od zaměstnavatele z pracovněprávního vztahu, protože jsem v tom hospodářském roce neměla podepsaný tzv. růžový papír a sama jsem si to vyplňovala všechno podle toho jak mě vedl program v počítači, bylo to možná přes měšec nebo něco takového, už přesně nevím, nepoznamenala jsem si to. No a já to podle pokynů vše vypsala, i jsem podle pokynů vypočítala kolik budu mít přeplatek, vytiskla jsem to a šla s tím na Finanční úřad, dala jsem jim to tam. A oni mi normálně přesně ten přeplatek co jsem podle programu vypočítala dali na korunu přesně. Tak kvůli tomu mám docela sebevědomí, že bych tohle daňové přiznání sama dala, tedy zvládla. Doplněk: nejsem plátce DPH, ani nebudu.
S chutí do toho a půl je hotovo. U daní to odhaduju na 87 %. Nejhorší je nechuť začít. Současné podávání přiznání se s dřívějškem vůbec nedá srovnávat. Dřívější vyzvedávání formulářů, vyplňování ručně nebo hacknutým programem, lepení stránek nebo posouvání tisku a následné rozvážení spojené s frontami je už minulostí. Teď se všechno vyplňuje přímo do interaktivního formuláře, který se sám dovyplní, vše spočítá a na závěr zkontroluje. Výsledek se pak pošle datovkou. Chyba je prakticky vyloučená. Zpět se dostane přiznání v několika formátech, potvrzení o podání a platební výměr s QR kódem. Vyplňování lze kdykoli přerušit, rozpracované stáhnout v xml a kdykoli se k němu později vrátit. Stejně jednoduše se podávají přehledy pojišťovnám. Žádné znalosti k tomu nejsou potřeba. Kdo by tohle nezvládnul, neměl by snad ani uvažovat o samostatném počínání. Mnohem pracnější je získávání vstupních čísel.
Navíc když to sama zvládnu a nikdo z úřadu nebude psát, že jsou tam chyby, tak budu mít dobrý pocit, že jsem to sama zvládla a nemusela jsem někomu předávat osobní údaje. Já například faktury nedělám přes žádný program, ale prostě jsem si našla veškeré informace, které na faktuře musí být a sama si je dělám ve Wordu a pak to vždy zkonvertuji do PDF. Takhle to dělám celou dobu a nemusela jsem nikde zadávat své údaje pro třetí stranu. Samostatnost nadevše.
Z úřadu vám budou psát pokud jste někde na dědině - tam se řeší každá prkotina - mají na to čas. Ve velkém městě (Brno, Praha) je pravděpodobnost daleko menší. Každopádně se vždy ozývají jen v jednom případě: máte-li na dani nedoplatek. Pokud máte přeplatek a měli by vám vracet, určitě se neozvou. A jinak běžně se mohou ozvat až za 4 roky. S takovou musíte pak předělávat všechny přehledy za všechna období.
Těžko můžu do výdajů uvádět opotřebovaný počítač, který jsem si pořídila před 4 roky a podnikat jsem začala v roce 2024. Mám k němu fakturu, protože byl kupován přes eshop, mám také balíček office pro podnikatele, ten jsem využila, potom mohu uvést další věci k počítači, ke kterým mám doklady o koupi a všechno to spočítat.
DIČ je CZ+ rodné číslo. K vyplnění formuláře žádného dalšího prostředníka nepotřebujete. Při vyplnění na oficiálních stránkách finanční správy je chyba prakticky vyloučená, takže nikdo žádné další vysvětlení nebo kontrolu nebude požadovat. Nejpracnější je daňová evidence. Výdajové paušály jsou ale tak vysoké, že v případě značné míry lenosti stačí z peněžního deníku opsat příjmy a je hotovo.
Asi nemusím být přihlášená na portálu Dane. Jinak mám 2 datové schránky, ale co vím, tak posílání nějakého formuláře z datovky je extra složité.
Tak přiznání jsem podala elektronicky a ještě musím podat přehledy o příjmech a výdajích na ČSSZ a na svou zdravotní pojišťovnu. To najdu také na portálu mojedane? Kontrolovala jsem to více než dvakrát a projížděla znovu a teď vidím, že se jim tam nepropsala národnost, ale fakt tam nikde nebyla k zaškrtnutí, to bych si všimla, takže tam mají chybu, možná proto, aby měli důvod mi to dát přepsat. :D Vypočítali mi tam sami kolik mám výdaje % z příjmů a nedalo se to vymazat, vypočítali mi i daň z příjmu přes 12K. Vše mám ofocené a uložené.
Oprava: ne národnost, ale státní příslušnost tam je prázdné okénko, to by jsme nebyli v ČR, aby nebyl nějaký problém. :D
Jestli prošla kontrola, tak to zřejmě není považováno za chybu. Přehledy nesouvisí s daní. Posílají se pojišťovnám. Abyste je mohla podat elektronicky, musíte si do obou pojišťoven zřídit přihlašování. Způsob potvrzování si můžete zvolit podle pokynů.
Podala jsem to daňové přiznání, dnes je 2.5. poslední možnost, tak jsem to ještě minimálně 3x kontrolovala ty příjmy a vychází mi to stejně. Vyplňovala jsem to a samo mě to vedlo, vyšlo tam Daň podle § 16 zákona (ř. 57) nebo částka z ř. 330 přílohy č. 3 DAP částka přes 12 000 Kč, tuhle částku budu muset doplatit? A oni mi nějak dají vědět kdy a na jaký účet ji mám doplatit nebo ji musím zaplatit do dneška 2.5.25 a najít si sama účet kam to poslat? To jako je ta daň z příjmu? To jsem nevěděla, že je to tak vysoké. To už mi vychází lépe platit paušální daň, vyjde to skoro nastejno a nemusím podávat daňové přiznání.
Tak vidím, že když pošlu peníze dnes, tak není jisté, že to tam dnes na finanční úřad dorazí, tak budu muset osobně dojet na finančák a zaplatit to na pokladně.
Částku k zaplacení máte na řádku 91 základního formuláře. Předpis platby je jeden ze souborů DPF xxxx.pdf, které si můžete stáhnout. Je tam i QR kód. Žádný jiný předpis se neposílá. Čísla účtů máte také na stránkách Finanční správy. Variabilním symbolem je rodné číslo. Nikam nemusíte chodit. Podle § 252 daňového řádu se úrok za zpoždění platby účtuje až od čtvrtého dne následujícího po původním dni splatnosti daně do dne její platby. Paušální daň je až na vzácné výjimky nevýhodná.
Já chci zaplatit na jejich číslo účtu s tou pomlčkou a banka mi píše, že číslo účtu obsahuje nepovolené znaky, to nechápu. Moje banka mi neumožňuje to zaplatit.
Já jsem teda debil, tak to zkouším z jiné banky a píše mi to že ČNB neumožňuje okamžité platby a mě to nenapadlo, samozřejmě že ne, aby mohla vybírat penále.
snek - přestaňte vyšilovat a řešte to s klidem (když už jste s daněma poslední v ČR ). Fakt si myslíte, že ČNB má nějakou tajnou dohodu s Finanční správou, aby jim naháněla opozdilce na penále? Blbost! Normálně to pošlete a nechte to osudu. Paní Hornochová (vedoucí FS) se v TV zmínila o toleranci týdne bez postihu. Ostatně, vyměřovat každému "drobnému" opozdilci/"malé rybě" penále by stát asi vyšlo draho a na FS mají i jiné povinnosti.
Povedlo se mi to odeslat ten den to ráno potom co jsem to tu napsala. Jediná banka mě zachránila, zklamala mě ČS a Fio, ani jedna z nich to neumožnila z nějakého důvodu. Ještě mě čeká podat přehledy pro pojišťovnu a OSSZ.
Když si to pročítám znovu ten formulář daňového přiznání, tak na mě jdou mrákoty. :D Hlavně se z toho nepoto. Počítám s tím, že oba přehledy pošlu elektronicky.
To je zase děs, když to vidim, asi si nejdřív udělám něco k jídlu. :D Já si nebyla jistá, jestli můžu v průběhu roku se přihlásit k paušální dani, kdybych si byla jistá, tak jsem se přihlásila a tomuhle jsem se mohla vyhnout. Ale zase aspoň budu mít praxi. :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.