Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
po smrti manžela přešel jeho účet mně.Oba jsme jej měli u ČSOB /poštovní spořitelna/. Jsem tam objednána na úterý, kdy to budu řešit.
Paní na poště, která se tím zabývá, je velice dravá, přesvědčivá, aby každého dostala tam, odkud jí něco kápne. Příliš jí nevěřím, znám ji už dlouho a nemám s ní nejlepší zkušenosti. Hned mi nabízela, že peníze z manželova účtu převede na spořící účet. To sice chápu - inflace, ztráta hodnoty peněz...Ale současně jsou různé spořící účty, nejenom ten u poštovní...
Kam bych měla tedy peníze převést, aby aspoň neztratily na hodnotě? Ta poštovní se mi nezdá právě nejrozumnější, jak jsem se tak dívala po různých bankovních zřízeních. Poradíte mi? Dík - Jaga.
Zdravím poštovní spořitelna patří pod ČSOB a u té existuje účet ČSOB spoření s bonusem premium je tam úrok 3,5 procenta podmínky zaplatit kartou 5 x měsíčně a příjem na účet 15000 měsíčně a jde to zřídit ke stávajícímu účtu ČSOB a nemusíte měnit banku .
Jsem u stejné banky a byla velká diskuze s bankéřkou, nechala jsem si všechno vysvětlit. Nepřesvědčovala mě, jen poukazovala na výnosy. Také mi nabízela spořicí účet, ale nakonec jsme se shodly na investičním účtu, za který banka většinou nakupuje dluhopisy. Navíc je několi úrovní investičního a já vybrala "opatrný". Mám ho skoro rok a musím říci, že mám z výnosů radost. Možná, že kdybys našla na netu produkty ČSOB, měla bys více přehled a věděla, co to obnáší.
Investování asi nerozumíte,tak do toho nechoďte.Jsou u toho vstupní,výstupní poplatky,poplatky za správu atd.Fondy i kolísají,což nemusíte dobře snášet.Pro vás jsou asi nejvýhodnější spořící účty,které jen zmírní iflaci a peníze máte vždy ihned k dispozici..Peníze dnes banky úročí kolem 3%,ale to se může změnit ze dne na den.Taky musíte plnit pro výhodný úrok např. platby kartou, mít v bance určitý depozit a podobně.Účet na spoření dává bez podmínek Moneta,Creditas.Založíte i bez návštevy pobočky online.
Nenechte se oblbnout žádnými spořícími účty. To nepatrné tříprocentíko sežere inflace a nemáte nic. Ono záleží o kolik peněz jde. Převeďte je na svůj účet a pak uvažte co dál. Pokud jde o pár tisíc, nebo o pár desítek tisíc /ono už jen pár desítek tisíc už může být základem dobré investice!/, tak je zatím klidně nechte na spořícím účtu. Já mám dobrou zkušenost s FIO bankou a UniCredit, ale tím další nevylučuji. Žádné poplatky, žádné povinnosti. Info najdete i na internetu. Pokud ale myslíte dál, domluvte si v bance konzultaci s finančním poradcem a zkuste, jakou vám poradí investici, třeba fond. Radši ne dluhopisový, raději akciový nebo smíšený. Nechte si poradit ve více bankách, zapište si návrhy, a v klidu doma posuďte. A nenechte se vlákat do nějakých pochybných dluhopisů /takové vám ale nebude nabízet banka/ neznámých firem, které za týden mohou zkrachovat a nemáte nic. Přeji vám úspěch a radost!
Popis je nepřesný. Účet zemřelého se ruší. Paní na poště se nemůže zabývat dědictvím. Bez ohledu na to je zřejmé, že investování nerozumíte a proto si dovoluji velice důrazně vyvarovat se jakýchkoli investičních fondů a privátních dluhopisů! I s vědomím inflace je pro vás teď spořicí účet a terminovaný vklad tím nejvhodnějším. Můžete jich mít víc u různých bank a peníze přesouvat podle nabídky. Momentálně je nejlepší Raiffeisen za 4 % do 500 000 a Trinity pro nové za 3,58 %. Později si v klidu rozmyslete, kolik času budete chtít investování věnovat a velice důsledně zvažujte riziko. Nikdy nedávejte peníze do ničeho, co se nabízí veřejně reklamou nebo po telefonu, nikdy nedejte na žádného radílka! Lepší zhodnocení existuje, stojí ale vlastní čas a energii.
Spořicích účtů nabízí každá banka několik. Fio má Fiokonto, tam do 200 tisíc úročí 3.5% p.a. (pak jen 0,5%) a Fiospořicíúčet kde bez omezení zůstatku úročí 2.5% p.a. Ani jedno tu dvoucifernou inflaci, co tu máme neporazí, ale je to lepší jak slamník. Každopádně pokud máte víc jak 200 tisíc, znamená to mít u nich dva spořicí účty.
Poštovní spořitelna mi přišla podobně vy* jak to říct slušně vychytralá jako česká. Nic Vám nedají zadarmo. Ani ten úrok. (Kdysi mě tam nějací nadháněči lákali a zjištění bylo takové, že něco maji o korunu levnější, ale jiné věci o korunu dražší, takže by to vyšlo nastejno; to je taky nápad pro poštovní spořitelnu přetahovat klienty české spořitelny.) Mě v té české nabízeli spořicí účet kde by mi prvních 50 tisíc úročili úrokem 3%, stálo by to jen 169 korun měsíčně (v té ceně bylo vedení účtu, výběry (jen) z jejich bankomatů a možná ještě něco). Když si spočítáte, kolik je 3% z 50 tisíc, tak zjistíte, že to je nesmysl. Je to už mnoho let, jistě mají jiné portfolio, kde to třeba neni tak nápadné.
Rozhodně bych na tu schůzku přišel připravený, abych si nenechal něco nabulíkovat. Oni mají školení na to, jak člověka přesvědčit o nesmyslech. Když koukám na stránky čsob, tak nabízí spořicí účet se 3.5% na prvních 250 tisíc (tedy dost podobné fio), ale je tu to slovíčko "až" takže to klidně může být nula (nebo mínus) a nějaká procenta až za zásluhy (posílání peněz, platby kartou apod.). Tu základní sazbu nikde nevidím, asi to nebude nic, co by si dávali na plakáty (je možné, že by to bylo 0,01% ukryté hluboko v jejich sazebníku úroků? to snad ne, to by byl výsměch a ne úrok). Fio to má bez podmínek.
Spořící mám u Monety, nejsou u něj žádné podmínky, vyhovuje mi. Každý měsíc mi přijde výpis na e-mail, uplně v pohodě...
Spořící účet u Monety po svých zkušenostech nedoporučuji. Když Moneta zvedá úroky, tak to udělá tak, že založí nový účet a musíte na něj převést zůstatek ze starého účtu. Takhle mi už vzniklo asi 5 spořících účtů A,C,D,E,F , na okaždém je zůstatek asi 10 Kč a každý měsíc mám plnou schránku výpisů. Asi tam o spoř.účtech rozhoduje nějaký mudrc.
Nepotřebuji poradit, jak zrušit účet, IB mám více než 25 let. Spíš bych potřeboval poradit, jak automaticky přesouvat zůstatek na účet s nejvyššími úroky bez splnění dalších podmínek, abych nemusel pořád hlídat, který to u Monety zrovna je. U ostatních bank tento problém není.
Na všech účtech E,F,G,H jsou 3% do milionu, nemusíte nic přesouvat ani hlídat.Při změně dojde oznámení do IB nebo SB.
V březnu také nebyly v nabídce, ale v úrokovém lístku byly. Kdysi mi řekli, že si musím založit nový účet a převést to na něj. Zkusil jsem založit nový účet v IB, ale oznámilo to chybu. Znovu jsem volal na podporu, řekli mi, že se asi vloudila chyba, budou to muset řešit ajťáci, ale o víkendu nepracují, tak se ozvou v pondělí. Volali v pondělí, řekli mi, že nemají moje doklady, když jsem jim řekl, že už je dávno mají, tak si to ověřili a pak chybu opravili. Pak mi zase přestaly chodit výpisy, tak mi řekli, že není pohyb na účtu. Když jsem jim řekl, že pohyb je, protože se připisují úroky, tak mi zase řekli, že to opraví. Tuto banku doporučovat je rada na pár facek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.