Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oddálení výplaty dědictví z učtu banky

Od: dedictvi odpovědí: 15 změna:

Zdravím ve spolek.Asi budu mít hloupý dotaz.Koncem dubna,jdu k dědickému řízení,kde udajně budu dědit,cca 50 000kc a peníze jsou na učtu,jisté banky.Když předpokládám,že dědictví proběhne bez problémů v dubnu,následovně půjdu do banky,předat vyrozumění o dědictví a vyplatí mě do 30 dnů?Chápu to správně?Jenomže,já bych potřebovala,aby mě peníze vyplatily,naopak déle a to v období od července a max.do září.Věděl by prosím někdo,jestli je tohle možné zařídit u banky,nebo jak vlastně budou peníze vyplaceny?Nějakým převodem,na můj učet?asi jak správně někdo tuší,jde mi o to,že pobírám příspěvek na bydlení a na uřad nemusím dokládat příjmy v období,od 1.7.- do konce září.Pokud bych dědictví dostala dříve,musela bych na uřadě hlásit a vlastně by mi z dědictví moc nezbylo.Tak snad mě tady pro tuto větu,někdo nesežere,poněvadž není co závidět,chudá stejně zůstanu.Také mě napadla možnost,vzdát se dědictví,ve prospěch,jednoho z potomků,pokud to lze?Dědit bude otec,po mé matce a pak moje neteř,jelikož můj bratr,již zemřel.Třeba by je nešlo přeskočit,a nebo by to stálo více peněz,nějaký soud,kvůli tomu,že bych se vzdala dědictví?Asi by tohle bylo zbytečně složité...Děkuji vám za rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

S rozhodnutím od notáře můžete jít do banky i později,nic to nemění na vyplacení peněz.Není problém se na začátku děd.řízení dědictví vzdát, respektive můžete se vzdát i části dědictví v prospěch jiného dědice,nebude žádný soud, notář to zařídí při sezení,složité to není.Otec vám pak peníze dá.

hodnocení

2x

Dědictví bude v bance ležet, dokud se nepřihlásíte - klidně i půl roku. Jen po tu dobu se z peněz bude strhávat poplatek za vedení účtu. Vlastní zkušenost z loňského roku.

dedictvi
hodnocení

Tak to je fajn.Díky

petrm
hodnocení

0x

Pokud se něco v poslední době nezměnilo, tak banka vám vyplatí peníze hned, jakmile jim přinesete potvrzení od notáře, že jste dědic a máte nárok na příslušnou částku. Vyplatí vám je, jak budete chtít, v hotovosti, nebo na účet. Pokud by to byla nějaká větší částka, tak v hotovosti se to musí bance oznámit dopředu. Příspěvek na bydlení není nijak závislý na penězích na účtu.

dedictvi
hodnocení

Děkuji vám za odpověd.No a kdybych do banky donesla doklad od notáře později,nepřišla bych o peníze?Potřebuji totiž,aby,byly placeny,až v červenci?Bohužel příspěvku na bydlení,se to týká,na uřadě jsem se ptala.Navrhovali mi,že jsou období,kdy tam nemusím a tím pádem,se nehlásí příjem z dědictví.Ale kdybych dostala dědictví ted,příjdu o příspěvek.Nehledě na to,že v květnu,budu mít vyučtování za energie,počítám s nedoplatkem a to tam musím,vyučtování donést.Jinak nejde o to,kolik mám na učtě,to hlásit nemusím,ale dědictví se přiznat musí,pobrané,v onom čtvrtletí.

hodnocení

0x
Já šel do banky s papírem přímo od notáře
Peníze mi hned nedali trvalo to necelý týden než cinkly na účtě
Jinak muj nazor je že je bance úplně fuk kdy si pro ně přijdeš určitě nepropadnou
A ani nevim o tom že by byla náká časovka se je po ukončeném dědickém řízení vyzvednout - na to bych se zeptal notáře bude vědět
Jinak vzdat se dědictví ve prospěch někoho jiného neni problém je to jen na vas komu je necháte - volte moudře
petrm

Zajímalo by mě, které bance trvá týden převod na účet a kdy to bylo. Výplata v hotovosti může několik dní trvat v závislosti na výši, protože velké částky nemají na pokladně z bezpečnostních důvodů.

Poštovni spořitelna cca 4 roky zpět

hodnocení

0x

Sanca, ze urad vam bude kontrolovat ucet je mala. Ak to ale urobi, zisti porusenie podmienok a peniaze budete musiet uradu vratit.

dedictvi
hodnocení

Nehodlám se učastnit,nějakého podvodu,to se nevyplácí.

hodnocení

0x

Já bych zavolala do banky a přímo se zeptala, aniž byh uvedla své jméno. Jen bych požádala o informaci. Žádné vysvětlování, jen dotaz, mohu dnešní dědictí vyzvednout u vás až v srpnu?

dedictvi
hodnocení

Z bankou zkusím jednat,jen až budu vědět,s jakou.Ona mi to sice judr.říkala,ale já v rozrušení,si ted nejsem jistá.Dozvím se 24.4.Díky

hodnocení

0x
Abyste nebyla překvapená:
Příjmy a náklady na bydlení za třetí čtvrtletí (červenec, srpen, září) se pro účely příspěvku na bydlení dokládají v měsící říjnu, a to POVINNĚ. Odklad dědictví dle Vašeho plánu by tedy nic neřešil.
Ovšem je tu jiná otázka:
Jste si jistá, že se dědictví započítává do příjmů pro účely PŘÍSPĚVKU na bydlení? (Neplést s doplatkem na bydlení). Já bych si tak jistý nebyl.
dedictvi
hodnocení

Máte pravdu,že v říjnu,musím povinně na uřad,spletla jsem to.Tak bych třeba přijala dědictví v říjnu a v lednu jít přiznávat nemusím?Jinak přihlašování dědictví,jako příjem,se musí hlásit Na uřadě jsem se ptala předem.Pokud bych přijala peníze,musela bych přerušit příspěvek a pak uplně znova žádat.Aspon tak jsem to pochopila.A nebo prostě jim říct příjem a zastaví mi to.Pobírám ještě přídavky na dítě a tam nevím,jak to je.Jen vím,že musím přinést potvrzení v září o škole.

Ano, z hlediska Vašeho "plánu" by bylo řešení přijmout dědictví v říjnu a v lednu nedokládat čtvrté čtvrtletí.
ALE...
Má to několik háčků:
1) Je možné, že už bude platit tzv. superdávka (jistě jste slyšela, popř. zadejte do gůglu) a bude se muset dokládat podle nových pravidel.
2) Pokud dědictví opravdu patří do příjmů, mohou Vám říct, ať doložíte nějaké rozhodnutí o jeho výši (výpis z banky nemusí stačit). Tam bude datum, kdy Vám dědictví bylo přiřknuto. A které datum rozhoduje? Datum rozhodnutí, kdy dědictví už je definitivně Vaše? Nebo datum převzetí peněz, což je jen bankovní operace? Netuším...
Podle mne dědictví do příjmů pro účely PnB nepatří. Ruku do ohně za to nedám, ale v zákoně nic takového nenacházím. Na Vašem místě bych se o tom ještě někde informoval, např. na infolince ÚP. Je třeba se obrnit trpělivostí a hlavně srozumitelně, stručně a výstižně formulovat dotaz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]