Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení neschopenky?

Od: ludda odpovědí: 1 změna:
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jsem aktuálně na neschopence/nemocenské a chtěl bych se navrátit do práce. Doma mě to nebaví a cítím se na to, jinak bych doma klidně ležel dál. Vím že mám jít ke svému praktikovi, který by měl neschopenku z nemocnice převzít (byl jsem na operaci) podle jeho slov. Jen jsem někde četl, že on mi ji zrušit vůbec nemusí? Že se zruší, aj on uzná za vhodné, že jsem naopak schopný mého povolání, ne až chci já? Nebo jak se vůbec samotná neschopenka ukončuje? Ve výsledku klidně doma ležet budu, jen bych byl radši v práci a nemám se s kým poradit ohledně toho, jak to funguje, řeším to vše poprvé, něco jsem našel na netu, ale místo čtení zákonů a paragrafů si rád přečtu jak je to v praxi a vaše zkušenosti, děkuji za odpověďi.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To jste četl dobře. Neschopenku ukončí lékař, až uzná za vhodné. Proto na to taky spoustu let studoval. Stejně jako Vy nerozhodujete o tom, že Vám lékař neschopenku vystaví, tak nerozhodujete ani o tom, kdy ji ukončí. Nemusíte se bát, že by Vás zbytečně, úplně zdravého, nechal se povalovat doma a pobírat nemocenskou (= státní peníze). To opravdu ne.

Samozřejmě, můžete mu říci, že byste už rád šel do práce, ale jenom on má k dispozici lékařské nálezy, z nichž určí, jestli je možné Vám neschopenku ukončit o pár dní dřív, než by to udělal sám.

Kdy máte jít k tomu praktikovi? Obecně po propuštění z nemocnice bývá určeno, že do 3 dní se máte hlásit u svého praktika.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]