Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dělat v takové situaci?

Od: doutnak® odpovědí: 48 změna:
Ahoj..Není tu někdo trošku pravník? Před šesti lety otec chtěl,aby dům byl psaný na mne..Vše se sepsalo a podepsalo a přepsalo..Bydlím na stejném pozemku,ale dům má otec sám pro sebe se vším všudy..Opravy a starosti o pozemek plním.Otcovi kamarádi a jeho nová přítelkyně ho "očkují",že kdyby býval dům nepřepisoval,tak má jako důchodce právo na kompletní rekonstrukci domu z "dotací"..aniž by platil jedinou korunu..Platím za něj i vodu a teď jsem chtěl přepsat i elektřinu,protože otec mává nedoplatky a přeplatky si nechavá..chtěl jsem tedy,aby i elektřina byla na mne-platil bych ji taky sám..To ho rozlítilo natolik,že "jako důchodce má slevy" atd..Zkrátka teď po mne on,jeho přítelkyně a jeho kamarádi řvou, že jsem dům přepsal na sebe sám bez jeho vědomí a on to takhle nechtěl atd..Zkrátka napadání a chtějí, ať se dům přepíše zpět..Co dělat v takové situaci?

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Já budu chvilku zlomyslná, neva? Já bych svolala rodinnou radu a dala všem, kdo v domě bydlí, písemnou výpověď bez data s tím, že chci dům prodat. A jestli nedají pokoj, tak na výpověď napíšu datum a pošlu přes právníka. Je to můj dům a já si rozhodnu, co s ním udělám. Mají na výběr. Buď budou tiše a v klidu bydlet a užívat si výhod nebo ať si hledají bydlení, klidně na ubytovně nebo v domovech důchodců. To všechno bez emocí, obhajování se, výčitek a vyjmenovávání toho, za co platím. Konec konců i cizímu člověku.

hodnocení

Díky moc..
asd1

Přesně tak. Buď se budou chovat slušně nebo půjdou. Urážky a křivé obviňování z podvodu ať si nechaj pro někoho jinýho.

Páku na ně máš jednoduchou a účinnou, obzvlášť pokud nemá břemeno dožití. Dům je tvůj = ty nastavuješ pravidla a rozhoduješ kdo, jak a za kolik tam bude bydlet. Okolí cítí prachy, tak zkouší kam ustoupíš a kam tě dotlačí, ty ale nikam ustupovat nemusíš. Takže nůž na krk, buď se začnou chovat slušně nebo poletí. Žádný emoce si u toho vylejvat nemusíš, prostě tohle jim v klidu oznámit a dál to neřešit, ať se hádaj mezi sebou.

Ad dotace - nic "zdarma" není, nevíc obvykle většinu dotace schramstne projekt + firma která je smí realizovat. Jen propaganda aby tě mohli pomlouvat jak jsi zlej a dotlačit tě k přepisu na otce - tím by jim svitla naděje že se k majetku dostanou.

Nerozumím přeplatkům - pokud el. platí on tak platil i přeplatky.. Pokud ty, tak si zálohy nastav tak aby přeplatky nebyly a máš vyřešeno. Nebo aby byly jen malý a ber to ať má radost jak na tebe vyzrál a pár korun vyzískal.

hodnocení

Smlouvu elektriky měl na sebe..placeno sipem z účtu na který mu nic nechodí..takže jsem tam posílal prachy,aby se to mělo z čeho strhávat..Kolik je na účtu věděl jen on..kolik se má platit věděl jen on..Žádné papíry a účty kromě nedoplatků mi nikdy neukázal..Proto to chci mít na sebe
pepik

Jako majitel nemovitosti si můžeš přepsat elektřinu na sebe aniž on to může ovlivnit, musíš mít ovšem tvrdší lokte

Každopádně pak s ní budeš muset dostávat peníze a není náhodou lepší ať to jde z jeho účtu?

Nic mu neposílej za peníze a elektřina se odpojí a pak si to můžeš klidně přepsat na sebe. Za znovu připojení elektřiny nový odběratel nezaplatí vůbec nic, Pokud je v pohodě rozvaděč, třeba není v dřevěném boxu

0rion
hodnocení

7x

Vzhledem k tomu, že otec není moc starý ale evidentně již nemá všech 5 pohromadě, tak se situace bude postupně zhoršovat a vy se z toho nakonec zblázníte, když to trochu přeženu. Já na vašem místě bych otci nijak nevyhrožoval, že ho z baráku vyhodím, to situaci jen zhorší. Otci a sestře bych sdělil, že mám jejich útoků plné zuby a že to již nedávám. Vážně přemýšlím o tom, oslovit realitku a dům prodat (i s břemenem dožití otce, abych nevypadal jako hajzl). Pravděpodobně se pak bude dít to, že vás začnou přemlouvat, abyste to nedělal, protože si budou dobře vědomi, co by se dělo pod novým majitelem, veškeré "srandičky" by skončily, přítelkyně by začala platit nájem, otec by platil energie... Vy na to můžete přistoupit za podmínky, že odteď se nastaví jasná pravidla a ta se budou dodržovat, jinak dům prodáte. Když budou mít tenhle Damoklův meč nad sebou, tak by se snad mohli srovnat.

hodnocení

3x
Tohleto rozdělování majetku za života i po smrti téměř vždy dělá v rodině zlou krev. I kdyby vám a sestře otec dal každému dva úplně stejné domy, vždy to vyvolá nějakou křivdu, protože "něco". Protože jeden se o otce více staral, protože jednomu otec vždy nadržoval, protože jeden má lepší zahradu, protože jeden z těch baráků má novější střechu, protože jeden z těch baráků je dál od silnice..
Dost často je situace taková, že jedno dítě dostane barák a druhé třeba peníze a chatu. Jenže za 10 let jsou peníze fuč, zatímco barák stojí a má už násobně vyšší hodnotu. Zase křivda a zášť.
Tedy to vůbec neřešte, nic s tím nenaděláte.
A rozhodně nemá kvůli podvodným dotacím přepisovat dům zpět na tátu, je tam nějaká podmínka několikaletého vlastnictví.
Váš otec udělal dobře, když vám dům napsal za života. Pokud by se dům dělil po smrti mezi několik majitelů, bývá to zpravidla katastrofa.

prostromek
hodnocení

3x

A ta přítelkyně u otce bydlí nastálo?

Pokud ano, měla by mít od Vás jako majitele nějakou smlouvu, poplatky..

Ale možná to neprojde a otec se z toho vyvlíkne, že tam je jenom na dlouhodobé návštěvě.

Elektřina - co zajet do kanceláře dodavatele elektřiny a tam jako majitel si zkusit zařídit přepis elektřiny na sebe? Bez otce. S tím, že už je starý pán a začíná být nemocný ...

Vrata, dveře - šikovně některý zámek porouchat.

Potom koupit bezpečnostní s kartou a klíč dát pouze otci.

Rekonstrukce - Vy jste majitel domu a o kompletní rekonstrukci rozhodnete Vy. O dotace se tatínek nemusí starat, když domek není jeho.

Nedělejte žádné kroky sám, neusnadňujte jim, že byste domek vracel. Pokud otec daroval domek Vám, tak by musel kvůli vrácení daru prokázat, že jste nevděčný, násilník, narkoman, trestaný, nezajímáte se o něj, neplníte povinnosti a podobně.

Sestra - ať se stará sama o sebe, nebo ať otci přijde raději uklidit, nebo uvařit.

Můžete si pomalu připravovat půdu a dojít za jeho ošetřujícím lékařem, že se Vám otec nelíbí, že s ním máte problémy. Jenom si postěžovat dopředu.

Přeji silné nervy, vydržte ten nátlak, ale věřím, že to ustojíte.

doplněno 15.04.25 14:39:

Pokud otce dodatečně vložíte do katastru jako břemeno dožití, může se stát, že se na stará kolena nechá přemluvit a ožení se s přítelkyní. Takových unáhlených rozhodnutí by se pár našlo. Potom už babu nevystěhujete.

re4zon
hodnocení

2x
Kolik je otci? Nechteji nahodou pritelkyne a kamaradi otce obrat? Ja bych nic zpatky neprepisoval, pokud bych si nebyl 100% jisty, ze ne.
hodnocení

Otci je 72..Obrat ho nechtějí, myslím..Přesvědčují ho,že jsem ho obral já..že ho vyhodím a že je bezdomovec..Přitom si vesele obývá dům, který na mne sám chtěl přepsat a starám se tu vpodstatě o vše..Zlý jsem na něho jen když tu z pozemku dělá smetiště a doslova sběrný dvůr..
pepik

Ajajaj, potíže s otcem, vsadím se že ty nemáš v pořádku svoje rodinné vztahy, normálně manželku a děti a žije tam s otcem jak ...

A on tě ještě u těch svých kamarádů a přítelkyň shodí aby nevypadal jako úplný hňup viď

hodnocení

2x
Jestli je dúm na tebe přepsanej je to tvúj majetek a je jen na tobě co stim uděláš
A na rovinu já bych se majetku nezbavoval ani omylem
Navic pokud nemá tvuj otec a jeho přítelkyně nákou právní doložku že tam mohou doživotně zústat máš dost velkou páku na to abys je velmi rychle uklidnil a začali se chovat k tobě slušně
Byl by to sice krajní případ ale moh bys je oba vystěhovat bez náhrady
Nebo odejít sam a jim to za patřičný nájemný pronajmout
Hlavně se nedej se zlomit vypada to že nová přítelkyně otce de po penězích a zkus hadat co se stane když by si se zbavil vlastnictví domu?
Počítám že bys tam dlouho nebydlel nebo platil jak mourovatej
hodnocení

Otce i jeho přítelkyni manipuluje moje sestra,která se cítí okradená,což není..Přišla si při převodech majetku na své. I ona vše podepsala a teď tvrdí-po šesti letech,že pod nátlakem..Dále otce ovlivňují kamarádi důchodci,kteří mu radí nesmysly a on jim věří..Například ty nesmyslné dotace..anebo,že ho kdykoliv vyhodím atd..Chovám se slušně, jak poslušný blbeček-s úctou ke starým lidem...A výsledek je takový, jaký píšu
hodnocení

Jako mourovatej platím už teď..Cokoli odejde, tak důchodci argumentují, že jsem přece majitel! Potud se jim to líbí! Otec je taky pěkný komediant-jeho přítelkyně po něm chce nějakou činnost-ať už v domě nebo na zahradě a "tatínek" jí lže stylem "tohle by mladej nechtěl, tohle mi zakázal,tohle nemůžu"..což je samozřejmě jeho výmluva,aby nemusel nic dělat..Jenže ona mu věří a "koná"...Pustí se do mě stylem-proč otce šikanuju atd..
Jak říkám dúležitý je se nedat a udělat si v tom pořádek
Klidně bych byl i kapku radikální ale buzerovat a prudit bych se nenechal ani omylem
Barák bych určite z ruky nedal a že o něj přijdu se nebál
hodnocení

Snažím se chovat normálně, slušně, s nadhledem atd..Ale tyhle výpady a lži s napadáním ,to už je moc..
hodnocení

Nevím,zda byla tehdy chyba nebo teď výhoda,že otec není zapsán na dožití jako břemeno..Toto je teď po šesti letech jádrem problému! Kvůli tomu mne napadají nejvíc,což i trochu chápu.To,že se tehdy nezapsal nebyl úmysl..Ale teď fakt nevím jak dál..Zapsat ho? Peklo bude stejně..
asd1

V téhle situaci žádný břemeno nezapisuj, to bys byl úplně blbej.

Pro otce to je chyba pro tebe výhoda. Nevypadáš jako svině která by ho vyhazovala bez důvodu.

Věř tomu, že okamžitě pozapsání břemena by otci i jeho okolí narostly křídla a problém by se znásobil - měl by jistotu že ho nevyhodíš a ani jeho přítelkyni, návštěvy atd.

Přesně tak žadny výmysli dodatky dopisovani do katastru smlouvy nic bych nepřipustil
Dal bych jim na výběr bud se budou slušně chovat platit si co platit maj a nebudou prudit a bude klid nebo se múžou odstěhovat nikdo jim nebrání
Mimochodem kdyby mi chtěla sestra buzerovat a nařizovat jak si mám nakládat s vlastním majetkem vem jed na to že bych sní byl okamžitě hotovej
hodnocení

Sestru bych dokázal vyhodit za flígr..Ale ona přece přijela navštívit tatínka..takže bych byl opět svina já,kdybych jí vyprovodil
V pořádku otce at si navštěvuje nevidim problém ale muj dúm múj hrad moje pavidla
A pokud se ji to nelíbí neni vítána nic jí přeci nebrání si otce k sobě na víkend odvézt

logika
hodnocení

2x
Zdravím,
Pokud víte co chcete vy, tak si budete muset vykasat rukávy a jako majitel sjednat pořádek i za cenu že vám pomůže některý orgán nebo právník.
Co je psáno to je dáno. Budiž toto příkladem pro všechny kdo uvažuji jakkoli manipulovat s majetky ,vše nechat zapsat a podepsat a nejlépe před nezávislým svědkem. Bohužel žijeme v době kdy jakýkoli majetek peníze cokoli se dá zpeněžit vytahuje z lidi to nejhorší. Vaše úcta ke stáří neznamená že stáří maji uctu k mladým,naopak myslí si že jen oni vše dělali dobře že nic nezvládáme neumíme se postavit za svou věc. Vlastně toto je vzor který můžete vidět všude kolem sebe, hodný muž má semetriku,hodná žena mlátičku, hodné děti přísné rodiče no.někde už dostali na obou stranách rozum a dokáží se.na něčem shodnout domluvit. Tím že vy jste ten hodnějsí budete ustupovat budou jen víc tlačit na vás a tlacit do kouta, až buď utečete nebo se zhroutite.
Pokud vám jde o ten dům a jste majitel tak pravidla udaváte vy,třeba i za pomocí úřadů nerespektovani hned řešit, možná i otec potřebuje konečně vidět syna že není jen hodný ale že se umí za sebe a svoje práva postavit vim je to těžké, nechcete problémy ani hádky nejlépe vše v klídku aby udělali co chcete, víte kdyz se učí kůň tahat v lese tak musí poslouchat toho muže protoze když si bude dělat kůň jen co chce on,muže ho to stát život a bohužel bez pevné ruky a křiku to kolikrát nejde i když mu to vadí ubližovat zvířeti ne každý je takový drsňák jak vypadá no někdy musí překonat sám sebe a zatnout zuby a jít si pro svoje práva jako vy máte svoje.povinnosti právě ze strachu plnite i za druhé teď už zbývá jen převzít ty opraťě i za cenu pomluv a napadání a vzít si svou sílu zpět. Taky bude dobře tam.nechodit sám jistě máte nějakého známého kdo,stoji na vaši straně a ví co se tam děje a může dokázat jak věci byly. kamery ani nahrávání někoho asi stejně jako důkaz nepomůže. No hodní mužové, někdy i vy musíte ukázat že nejste jen na odkývání všeho druhým ale být oporou hlavně sám sobě. Nebo si i najít kamarádku která má prořízlou pusu a jen tak se nedá, když tam má takové slovo tátova přítelkyně i sestra. Nevzdavejte se i kdyby mělo dojit až na prodej domu. Vy ste aspoň muž, a on tam nemá břemeno, nešetřete nikoho, oni vás taky nešetří a s*rou vám s prominutím nejen na pozemek i na hlavu*nevi*
15.04.25 16:09
hodnocení

Díky;)
logika
Já nic neudělala,vy si to budete muset odtahat
spíš já děkuju pokud to nevzdáte,
dodáte odvahu dalším *palec2*

hodnocení

2x

Taková dotace určitě neexistuje, ale existuje tak zvaná "renta z nemovitosti" a "zpětná hypotéka". Je to sice něco úplně jiného, ale je otázka, jestli si to náhodou Váš otec a spol nepletou.

id
hodnocení

1x
Ignorovat! Snížit zálohy na minimum, aby nebyly přeplatky.
Nic nevysvětlovat, otec přepis musel podepsat.
hodnocení

Samozřejmě,že to podepsal..Kouzlit neumím a ani takové podvody typu-přepis baráku bez cizího vědomí neumím.. Elektřinu chci mít na sebe,abych měl nějaký přehled..A taky jí platit i za něj..Ale našeptávači v tom vidí podvod..Tatínkovi se líbilo kasírování přeplatků a nedoplatky byly samozřejmě MOJE..protože "kolik on toho spotřebuje"..
id
Přestaň na jeho sipo posílat peníze. Stačí 2 něsíce. A vyřeší se to samo.
asd1

Jo, dodavatel mu to odpojí a pak bude muset vyřizovat revizi (pro aktuální normy *smich* )

id
Ne ne píši 2 měsíce. Začnou chodit upomínky, výhružky na otcovo jméno. Pak pan otec rád svolí přepsat el na tazatele. Samizřejmě s doplatkem.
pepik

Žádná revize není potřeba území ČEZ distribuce například!

bear
hodnocení

0x

Zařiď otci věcné břemeno, že tam může dožít a nemáš právo ho vyhodit. Na vlastnictví domu a povinosti spojené se pro tebe nic nemění. Stále budeš výhradní majitel.

A kecy kamarádů? To fakt neřeš a nenech se rozhodit ;).

hodnocení

Díky..Ale ta banda kamarádů by mne nerozhodila,kdyby se nechovali někteří jako zvěř..Lezou sem jak do chlíva,ani nezavřou vrata..nebo si je naopak otevírají páčením apod..Tahají sem odpadky,protože to otec chce-je nemocný v tomto..I tohle musím trpět? Asi joo..Ale je to na palici..Když mu zakážu hromadit tu bordel,tak všude fňuká,že ho šikanuju..Všichni tomu bohužel věří..umí to
asd1

Ne, tohle trpět nemusíš. Můžeš je vyhodit hned mezi dveřma i s tim co nesou a když neposlechnou tak je přijde vyhodit policajt. Vypáčit vrata je vloupání.

Slušně ale nekompromisně. Když tě to přestane bavit tak výpověď a můžou si jít bordel dělat jinam. Ustupování = problém bude jen narůstat a nakonec tě z toho trefí.

hodnocení

Od trefení nemám daleko..
bear

Možná bych šel cestou lépe zabezpečit vrata. Dědkové hradbu nepřelezou. Není jim 20. A bude se ti to hodit, až ti barák nikdo hlídat nebude v době tvé nepřítomnosti :)

hodnocení

Sice jsem je zabezpečil proti vyvracení,ale některým dal klíče a jiným sám otevře..Respektuji jeho návštěvy,ale nemůžu přece napadat důchodce, kteří sem vozí bordel..Na slušnost nereagují a prát se s nimi nehodlám..Volat na ně PČR? To by zase otec plakal,že má zakázané návštěvy *alene* Dokonce lže své přítelkyni, že ten bordel je vlastně můj a že mu zakazuju s tím cokoliv dělat *alene* A ta potom "koná"..Snažil jsem se jí vysvětlit, kde je pravda..ale věří jemu
asd1

Po prohlášení že ten bordel je můj tak bych to hned přebral a nehodící se zlikvidoval ;)

Nesmíš si tak nechat na hlavu... Ty to neřešíš resp. až teď kdy to vylezlo do nebe a přestává být snesitelný.. Tyhle věci je třeba řešit hned v počátku...

0rion

Jak píše asd1, tohle chtělo řešit hned, ne až se to rozjede nad míru. Bohužel už asi domluva není reálná a budete muset chtě nechtě přikročit k nějakému tvrdému nátlaku, jinak s nima nepohnete a vy se z toho dříve či později zblázníte.

hodnocení

Řeším to neustále..ale když dám něco rázně najevo,že tohle ne..tak všude rozhlašuje,že je šikanovaný..Bordel likviduju asi 20 let..ale vozí nový a nový..Nesmí to ale vidět, že cokoliv vyhazuju..rve mi to z ruky anebo to tahá z popelnice zpět

hodnocení

0x

To je problém víc vztahový než právní. Jako téměř vždy se tady ukazuje, jak je špatné darování nemovitosti za života. Ušetřený notářský poplatek za vzniklé problémy nestojí. Pokud nechcete eskalovat rozvrácení vztahů, bylo by dobré argumentovat výhradně věcně. Ať vám předloží důkazy o tom, že jste přepsal dům bez vědomí otce, že pro důchodce existuje dotace na rekonstrukci zdarma a existuje zvláštní tarif elektřiny. Jen holá fakta. Důsledně od toho oddělit vztahy, nedělat žádné "právní" naschvály. To je zpravidla projev neschopnosti vyjednávat.

repe
hodnocení

0x
a buďte rád, že otec nemá alzheimera, to je potom ješté horsi. Buďte rád, že je dúm na Vás, a věřte, že se to obviňování bude stáŕím jen zhoršovat.znám takový připad starých lidí s alzheimrem, kteři by na své dítě za života nic nepŕepsali a to co musi snášet je hrozné, proto Vám je hej, že tento právní vztah máte již vyŕešen.
hodnocení

Já si uvědomuji,že to bude jen horší..Nějakou fázi alzeimera mít asi bude..Slyší a pamatuje si jen co chce..Ale to mají i daleko mladší..Zažil jsem jako dítě to,co on si prožil se svou matkou..Asi dobře vím,co mi chcete naznačit..Nebudu to mít jinak..Lehké to není už teď..

ltz
hodnocení

0x
Ale stejně musel mít otec k vám dobrý náhled a vztah, když se už asi v 66 letech rozhodl přenechat vám svůj majetek. V tomto věku to nějaké moc velké stáří není, možná mu ty jeho kamarádi proto spílali, že se unáhlil. Ale on určitě viděl, že si zasloužíte, aby se tak rozhodl. Může i nadále bydlet v domě, nikdo ho nevyháni, o barák se staráte, platíte. Takže ty jeho známí kamarádi by se neměli mezi vás cpát a dělat rozbroje. Jedině to musíte přehlížet i tu jeho přítekyni, možná si tak trochu nebo i více na ten domek také myslela. Možná by bylo dobré zajít za právníkem, ten vysvětlí co se může, nemůže stát a lépe, klidněji se vám potom bude žít.

hodnocení

V ten moment,kdy se tak rozhodl měl asi dobrý náhled,ano..V té době se s těmi vrstevníky tolik nestýkal..Bohužel jsem pro něj ve svých 43letech stále dítě a poslouchá všechny okolo jen né mně..ptž jsem "dítě",které přece nebude poslouchat už z principu..Zalekne se jen mé direktivní sestry,která přijede 1xtydně..odkýve jí cokoliv,aby měl klid a pak si dělá vše po svém. Přítelkyně nejde po majetku,má svůj. Spíš se ho slepě zastává a chce mu "pomoci"..v jeho konspiracích. A ten "majetek" mi vpodstatě nepřenechal! Jen chtěl přepis! V tom je bohužel rozdíl.Ale když se něco posměje,tak to můj mjetek je *alene*

jirkaqwe
hodnocení

0x
Je možné, že otec by měl jako majitel nárok na nějakou dotaci, například zateplení nebo ohřev vody.
Zjistěte si, jestli i vy nemáte jako majitel nárok.
pepik

Nejspíš má nárok na dotaci dům po babičce:

novazelenausporam.cz/...

Na děti je pouze bonus a doufám že to nemusí být sezdani manžele, protože podle všeho tazatel nebude určitě mít manželku a natož děti Ve společné domácnosti. Ale snad to tam nedali jako podmínku ...

Ale pochybuji že tazatel bude mít finanční a vždycky kapacitní možnosti opravovat barák ve kterém bydlí jeho taťulda...

Koukám že už tu několik let řeší že jeho táta s nějakým kamarádem nosí na zahradu bordel

hodnocení

Ahoj Pepíku..ano řeším..ano nosí..a né jen jeden kamarád..Nazval jsem to "sběrným dvorem" a to z pozemku dělá doslova,bohužel..Má tuhle nemoc celý život.Už od mládí,respektive kam má paměť sahá

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]