Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odber krve, déle teče=řídká krev?

Od: janka odpovědí: 22 změna:
Kdykoliv mi berou krev (na štítnou zlazu, preventivky) tak musím déle sedět a držet prsty místo vpichu. Ostatní se zvednou a jdou za 2 minutky, já když nakouknu stále teče a sedím nevím asi 5 minut? I sestra mi říká sedět,držet teče vám to víc. Nikdy jsme se nezeptala čím to může být protože už tak jsem z toho ve stresu a jsem ráda když je mi tu chvili dobře a myslím radeji na něco jiného. Nevím jestli jsem to tak měla vzdy zas tak moc jsem nechodila ale pár let už to mám a přitom jsem měla za to že mám spíš hustejsi krev (15let zpět prodelana trombóza vlivem antikoncepce) a bojím se třeba v letadle a chci si ji raději na cestu ředit plus stah. punčochy. Otázka je zda je vubec potřeba. Testuje se nějak hustota krve ( třeba jako samoplatce) a je to vypovídající když se třeba víc napiju už to může být za chvíli jinak? Dekuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Dobrý den. Důvodů může být více. Ať už horší srážlivost krve nebo díky většímu příjmu tekutin více teče nebo možná nějaký další důvod, který by přesně sdělil lékař po vyšetření.
Chodím pravidelně na darování krve/plazmy a před nimi vždy doporučují hodně pit. A to právě z důvodu zředění krve a jejího snazšího odběru. Je to poznat i na "napíchnutí", kdy po dostatečném zavodnění je odběr kratší o několik minut oproti stavu, kdy jsem moc nepil.

hujer
hodnocení

0x

Samo s sebou, že se měří "hustota" krve. Jde o Quickův test a naopak my,co nám ředějí warfarinem, tak to víme.

Chodíval jsem na quicka každých 10-14 dní. Zajdi k PL!

janka
hodnocení

Udělají ho i tak? Není to jen odběr pro ty co si ředí krev? Ano po tromboze si tyto testy při brani warfarinu pamatuji a právě mi přijde že teď to je jak kdyby mě mírně krev ředily

hodnocení

0x

Když mi brávali krev v Krevním centru na fakultce, sestra zase povykovala, že jsem málo pila, že před osběrem je potřeba vypít skoro 2 litry, jinak teče hustý kečup. ;) A to odmačkání po odběru není krví, ale pružností cév. Nejsou pružné, špatně se po vpichu zatahují, uzavírají. Po dialýze s tím mívám občas problém.

pb®
Vy nemáte centrální vstup? Pokaždé napichují žílu?
janka
hodnocení

Aha uvidím jestli mi udělají nějaký test a jestli je to zilama tak to je jeste horsi:( já si radši ani tou rukou predtim necvicim at to tak netece max 2x ať sestra nemá řeči. A jak se dá zjistit jakou mám pružnost cév?
bear

@pb... nemá a nechce. Byla schopna se k vůli tomu pohádat. Přitom na dialýzu je speciální port. Viz. stará diskuze.

poradte.cz/...

bear

@pb... aktuální je asi z roku 2013 dle webu "Hemova dialyzační port". Všitý pod kůží určený pro dialýzu. A-V shunt je asi už dnes přežitek, ale nevím. Věda jde stále kupředu.

google.com/...

pb, ano, mám shunt. Ale pokaždé, co druhý den, nad něho do žíly a do tepny se vpichují 2 krátké, silné jehly s hadičkami. Do té v tepně jde krev z těla do stroje a druhou, ze žíly se vrací. 4 hodiny bez pohybu a pak vytáhnou a ihned tampon a odmačkat, někdy chvilku, někdy déle. Pokaždé. Někdy chvíli, někdy teče, tak déle. Žádná prča, fakt! Začínám 7. rok. Ale žiju! A to je na tom nejdůležitější.

pb®

Ptám se proto, že manžel od sousedky také chodí 3x v týdnu na dialýzu a právě má ten vstup. A také jsem viděla, jak vypadá ruka od dlouhodobého dárce krve a poškození z neustálých vpichů je sakra znát. Sama mám za sebou 5 let píchání pouze podkožních injekcí 3x týdně.

Ahá, váš soused má trvale, bez píchání, port na hrudi a z ní hadice, se kterou se špatně sprchuje, je vidět a vypadá to šíleně, když z hrudi čouhá hadička se špuntem. Mělo to i tu výhodu, že se na dialýze dalo pohybovat, sednout si a tak. Měla jsem to cca 3 roky, ale pak se to tělu nelíbilo. Je to přímo vstup k srdci a žádná psina s infekcemi. Teď mám shunt nad loktem pravé ruky a sotva se trochu pohnu, už stroj ječí. ;) Ve vnitřní poště nelze přeposlat fotka , chtěla jsem vám poslat,s textem: Váš názor, moje realita ale nelze poštou a lidi děsit nechci.

bear

Kdyby jste byla chytřejší, tak právě na to určené porty jsou pod kůží a do nich se napichuje jehla. Pod kůží je menší špunt (port). Netrčí žádná hadice jako u centrály nebo jiného podobného IV vstupu.

bear

Je rozdíl vstup a je rozdíl port. Vaše realita = vaše volba. Ale neděste lidi, že není něco lepšího a bez bolesti. ;)

Odber krve, déle teče=řídká krev?
pb®

V klidu babkazov, jen se ptám, protože mě děsí to, že by člověk měl být 3x v týdnu píchnutý do žíly, u vás vlastně 6x. Nehledejte za tím žádný útok, prosím.

Soused je k tomu všemu kvadruplegik, co 30 let leží v posteli a nehne se, u něj nějaké sprchování nebo pohyb nehrozí.

bear

@pb... S portem by se sprchovat klidně mohl naprosto bez problémů. A vpich nebolí, protože jehla jde přes kůži do portu. Viz zde. Doporučuji prohlídnout. Dialyzační port je pak na stehně. Je to takový trojport (na portu je shunt).

medicinapropraxi.cz/...

beare, musím vám říci, že jste mě hodně znejistil. Chodím do Vítkovic sedmým rokem, kde dialýza jede na 3 směny, dialýza je také na Fifejdách a v Porubě na fakultce. Občas někdo z nás má dialýzu v jiném městě, já třeba v Třinci, nebo šant mu našívali v Praze v Ikemu nebo je na nějakou dobu jako host u nás, lidé, kterým se neujala nová ledvina dokonce 3x. Nejdéle sloužící spolupacient má za sebou 15 let a jiný, pětapadesátník má ledvily od puberty v háji a shunt má už třetí a 2x neujaté transplantované ledviny. Tedy troufnu si říci, stovky lidí se svým příběhem, kteří mají shunt nebo kanylu. U nás 4 lékařky. A nikdo port nikdy nezažil. Škoda, když je to tak jednoduché a běžné. A věřre, že 8 sester by mnohem raději napojovalo na port než píchalo a zastavovalo krvácení při odpojování se šantem.

bear

Asi to nechávají pro mladé, protože udělat port je náročnější chirurgický výkon. Taky to asi stojí na pojišťovnu více peněz. Takže vybírají perspektivní pacienty. Moje sestra měla port k vůli chemoterapii ve 40. Co se týče osobní hygieny nebo každodeních činností, tak je to opravdu nejpohodlnější než ty "hadičky" z těla.

Sestře to dělali na chirurgii ve FNOL. Myslím, že Ostrava to taky musí umět. Mají jak chirurgii, tak hemodialyzační centrum.

Pokud u toho pravidelně trpíte a dárce ledviny je v nedohlednu, tak bych se být Vámi na toto poptal. Životnost portu jsou tisíce vpichů, jak jsem dal odkaz na článek.

;)

bear, loučím se z prosluněné Ostravy. Jak už jsem podotkla dříve: Váš názor, moje realita. Prodělala jsem chemošku, po operaci, po ozařování a s ní jsem ztratila i vlasy. A port? Ten jsem za celou tu dobu neměla. Kanyly, to jo, ale port ne. Věřím lékařům a věřím sobě a své síle a vůli k žít. Nějakými fantas články z neprověřených pramenů, od cizích lidí? Navíc postižených strachem ze spiknutí proti němu? Ne ne! Tudy cesta nevede. Byla jsem blbá, že jsem se dala chvilku znejistit a nevěřit někomu, koho znám a kdo mě celá desetiletí drží při životě. Člověkem, který zrovna teď řídí popelářský vůz a má, než chlapi vyklopí popelnice, chvíli na to, aby napsal na poradnu to, co v časopise načetl.

bear

I popelář, který se zajímá o své zdraví a technologie, které dnešní doba umožňuje se může mít díky své spolupráci s lékaři líp nežli ten, který je odevzdaný a je mu úplně jedno, co s ním doktor udělá.

Lékař totiž při tak velké kartotéce pacientů vůbec neprožívá s každým nějaké detaily a další možnosti, pokud nastavenou léčbu pacient akceptuje i když pak pacient na poradně brečí, jak ho to trápí a jak je několikrát do měsíce statečný, že to musí snášet.

Kdo se zajímá, tak život snáší daleko lépe nežli ten, který je jen pasivně odevzdaný.

To vám jako IBD pacient můžu všem odpřísáhnout a doporučit jít cestou sebevzdělávání a zajímat se. Kdybych se nezajímal, tak jsem stále na kortikosteroidech a za 20 let z jejich vedlejších účinků totálně KO jak vysátá houba.

Za zdraví si zodpovídá každý sám. Né cizí člověk.

Mávám a zdravím *pozdrav*

km
hodnocení

0x
A co tlak?
janka
hodnocení

Tlak mám normální ale jsem úzkostná takže při čemkoliv jako odber ho mám v té době určitě větší stejne tak i pulz.

liska5
hodnocení

0x

Taky při menses je krev řidší. Při větším tlaku v žilách více teče. Určitě vlivem léků na ředění. Jeden z důvodů může být už křehká žíla a hlavně na ní rozpíchané místo. To, které láká, aby z něj pořád brali. To pak je v tom místě žíla sklerotická a trošku může při vpichu naprasknout a hned tak rychle se nezacelí. Zažila jsem. Taky jsem musela dlouho držet tampon..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]