Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soukromé hřiště na veřejném pozemku

Od: linda odpovědí: 27 změna:
Ahoj Rádcové.. zkoušela jsem vygooglit, ale nedaří se mi..snad budete vědět vy:) byla jsem dnes s dcerkou vyhozena z houpačky u jedné bytovky. Šly jsme jen okolo, malá se chtěla zhoupnout. Paní mi nepříliš laskavě řekla, že houpačka je soukromý majetek. A že si máme zajít na veřejné hřiště. Když jsem se podívala doma do katastru, tak houpačka stojí na pozemku ve vlastnictví ČR. Vlastně i ta bytovka stojí na tomto pozemku. Měla na to právo? Když se na to podívám z jejich strany, tak oni se určitě nikoho neptali, jestli si tam houpačku mohou dát. Dali ji na veřejný, pro ně cizí pozemek. Takže když to vezmu stejným metrem, tak by jim nemělo vadit, když jim na jejich houpačku vleze cizí dítě. Jak to vidíte vy? Děkuji

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nevědomky jste používaly soukromou věc a po upozornění jste svého jednání zanechaly. K žádné škodě nedošlo. Je to hloupý, žabomyší problém, který nestojí za pozornost.

0rion
hodnocení

3x

Pokud majitel houpačky nemá povolení majitele pozemku k instalaci, nemá tam ta houpačka co dělat. A pokud povolení má, nejspíš musí zabránit používání jinými osobami, protože ta houpačka zřejmě nesplňuje náležitosti, které tyto věci mít musí pro veřejné použití.

km

"houpačka zřejmě nesplňuje náležitosti" zřejmě znamná, že je patrné, že to tak je. z čeho to je patrné? podle čeho jste to poznal?

hodnocení

3x

Zaparkoval jsem na chodníku bicykl, ale jedna paní se na něm chtěla svézt. Prý když stojí na veřejném pozemku, tak ho může používat každý...

Tak to byla pěkně hloupá. Protože u byciklu by normální člověk předpokládal, že někomu patří. Narozdíl od veřejně přístupné houpačky, kterých po městě najdu x.

Tak tohle bylo trochu (hodně) mimo. Hrušky a brambory.

km

ne, to není mimo, je to na místě takto uvést, byť je to krajní

mll

Ona ta různě partizánsky zbudovaná hřiště a pískoviště spíš mizí (to byla taková ta hřiště mezi paneláky co neměla žádného provozovatele), protože EU to tak chce. Nikdy jsem se nesetkal, že by nás někdo vyhahozoval, naopak pokud tam někdo byl, tak se jeho děti přidyly ke hře. Naopak když jsme zakotvili na nějakém (zjevně ne příliš používaném hřišti, protože na daném sídlišti jsou z dětí už důchodci), tak si babička aspoň pokecala, zatímco děti vyváděly.

Tohle musel být nějaký pitomec. Tohle machrování soukromým majetkem to bývalo moderní v devadesátých letech, dneska bych to nečekal.

Nechat na chodníku bez dozoru nezamčený bicykl, no tak si koledujete, že ho nenajdete. Ne taky kolo běžně nezamykám, proto mě překvapilo v Německu, jak tam důsledně i na minutku v obchodě kola důsledně zamykaji. Když jsem se na to ptal, dozvěděl jsem se, že se kradou, a to hodně a i zamčená. Ten člověk se kterým jsem mluvil, tomu za rok ukradli 4 přestože je měl zamčená. A to je západní Německo (Hannover), takže na tom u nás nejsme zase tak špatně.

To je naprosto mimo. Zatímco dopravní prostředek si můžete na pozemku zaparkovat bez souhlasu majitele (jedná-li se o pozemek, na kterém je to umožněno), a nikdo ho nebude považovat za věc, která je k dispozici pro všechny. U veřejně přístupné houpačky na obecním pozemku je situace poněkud odlišná, co myslíte?

@mll: Ona to tak nechce ani tak EU, ale spíš obec, protože v momentě, kdy se na takovém hřišti něco stane, má zaděláno na problém.

km
hodnocení

2x

pozemek může být pronajatý.

hodnocení

2x
Jak to vidím já, no pro fundovanou a co nejpřesnější odpověď sem napíšete, město, ulici, případné číslo popisné.
Klidně můžete i Google maps.
Takhle jsou to jen jedna paní povídala.

hodnocení

1x

Ona houpačka byla postavena se souhlasem vlastníka pozemku, s tím, že se o ní budou starat, aby nedošlo k újmě na zdraví nikoho.

Proč by paní nemohla někoho požádat, aby šla jinam, že ta houpačka je jejich.

Určitě každý popíše uvedenou situaci jinak, jak to mají lidé v oblibě.

smode2
hodnocení

1x
Bývá zvykem nemást kolemjdoucí a umístit buď tabulku s patřičným nápisem a nebo použít zámek. Pro dotyčnou paní asi neznámé věci:)
tm
Bývá zvykem zařetězovat a nejlíp do toho pustit ještě šťávu - hlavně, ať mi tu feldu nikdo nevorve. Myšlením jsme fakt na úrovni těch ukrajincu, tak co jim vyčítáme

hodnocení

0x

Ahoj, víceméně souhlasím s Orion. Nicméně forma "vyhození" mohla být uričtě sdělena klidně a slušně. Nicméně, klidně bych poslal dotaz na úřad daného města/obvodu s dotazem, jak je to s užíváním a zda daná houpačka je jimi schválena.

Pozemky okolo bytovek jsou mnohdy obce ale někteří majitelé bytů si myslí, že patří jim i vše okolo. Bohužel máme taky jednoho podobného souseda a každou chvíli po někom z okna řve, že to je jeho a nikdo tam nemá co dělat. Tak mu taky celkem pravidelně PČR a MP vysvětluje ať se uklidní:-/ A jen čekáme, kdy už někomu rupnou nervy a vysvětlí mu to rázně ručně

asd1
Asi tak. Podobně jako "jeho" místo pro auto před barákem, na veřejný komunikaci kde může parkovat kdokoliv.
Můžeš dat prokazatelny dotaz na město, na 99% tam ta houpačka nemá co dělat, za tu aroganci to bude muset dát pryč a nebudou se houpat ani její děcka.
tm
Ano známé velmi dobře - to místo pod mým oknem na trávníku je moje, protože he pod mým oknem. Debilita lidí, kteří získání řidičáku považuji za VŠ diplom.

prostromek
hodnocení

0x

Měli to hřiště nějak označené cedulí, ohrazené plotem? Soukromý majetek, na vlastní nebezpečí apod.?

Za mě bych to rozvířila a pídila se, čí to je hřiště a proč jej nesmí použít děcko jdoucí okolo a dala článek do místních novin o nepříjemném zážitku na vycházce.

Za mě se té atrakci nic nestane, neubyde, když se zhoupne cizí malé děcko.

Naopak jste v holčičce zasela pocit nespravedlnosti.

Vezměte ji do většího města na nějaké větší hřiště povětšinou s podporou EU a se zabezpečovacími prvky, ať zapomene (samozřejmě slovy nepřipomínat).

Jinak za mě zlá, zapšklá jedubaba.

Nic o tom nevíme. Pokud tam město povolilo houpačku s tím, že se na ní na vlastní riziko budou houpat děcka z bytovky, pak by mohlo mít nečekané důsledky pouštět tam jiné děti. V případě úrazu na vás matka podá stížnost a budete popotahována, že jste neměla zajištěnu necertifikovanou a potenciálně nebezpečnou věc. Houpačka by nejspíš měla být zajištěna či aspoň označena.

prostromek

no, nevíme, ale pokud by mamka pohlídala a pohoupala dítě a nijak vysoko, tak se přece nemusíme o ty naše ratolesti tolik bát, na všechno povolení, svolení, bumážku ...

vidíte, jak do nás nynější doba zasela strach, obavy, kontrolu z našeho jednání ...

"nynější doba" žádný strach nezasela, jen se více hledí na bezpečnost. Veřejně přístupné dětské prvky se musí stavět za určitých podmínek a je to naprosto v pořádku. Že jsme se jako děti houpaly na vetchém laně nad rybníkem nelze brát jako argument.

prostromek

A ještě horší věci jsme na vesnici vyváděli a nikdy nic se nestalo, žádný utopený, úraz, či zlomenina, pád ze stromu.

Neukotvené branky na fotbalovém hřišti mají na svědomí více životů, než houpačka pro 3 leté dítě.

ttt
hodnocení

0x

jak vypadala ta koupacka?

Sloupky napevno a houpacka prenosna? Pouze houpacka mohla byt soukroma, ze si ji nekdo prinesl z bytovky.

hodnocení

0x

Vidím to tak, že vás tam ta osoba nechtěla. Nevím, jestli má nebo nemá právo vás vyhánět, k tomu je třeba více informací. V každém případě tam schází nějaké označení, které by na veřejně přístupném hřišti/pozemku určovalo pravidla hry. Co vím ale zcela jistě, je že na houpačce, kde nejsem vítán, bych svoje dítě houpat nechtěl.

Ke hřištím je moře předpisů a dát dnes dohromady (svépomocně) něco, co bude po právní stránce v pořádku je prakticky nemožné a oficiální hřiště pod hlavičkou obce stojí majlant, neoficiální hřiště je poukázka na kriminál. A tak je hřišť pomálu.

O co jsme to měli jako děti jednodušší. Prolézačky z trubek, houpačka pověšená na sušáku na prádlo. Kolik z toho bylo boulí, odřenin a zlomenin, to nikdo nespočítá. A nikdo to neřešil. Nešikovný maso musí pryč. Dneska by to skončilo u soudu. Takže, ač jsem tam nebyl, dovedu si představit, že jedním z důvodů, proč někoho nevpustit na houpačku, je právě vědomí, že tam ta houpačka tak úplně nemá být (další důvod je, že je to moje, já to zaplatila a nikdo cizí se na tom zadarmo houpat nebude - každý jsme nějaký).

hodnocení

0x
To určitě nebylo soukromé hřiště oné osoby, silně o tom pochybuji, ale hřiště které patří k bytovce a tím pádem si tam mohou hrát pouze děti, které tam bydlí. Takhle to alespoň místní vidí a je to tak na hodně místech. Každopádně vykázat vás je nesmysl a ta osoba je asi hodně zakomplexovaná.

hodnocení

0x

Přijde mi to srandovní, že vůbec někdo na obecní pozemek nainstaloval své soukromé zařízení. Jen tak, z plezíru, platí za to místo zábor? A pak, v okolních bytovkách bydlí desítky rodin s dětmi a to nemluvím o těch kolemjdoucích a o dětech z vedlejších dvorů. A to jedna babka hlídá a brání vlastním tělem nějaké houpačky? Dobrý vtip. *smich2* Já bych na takovou babku vůbec nereagovala. A co by ona udělala? Zavolá policii a ta udělá co? Je označní Soukromý majetek s kulatým razítkem? Nedávno na mě také tak důležitá babka, vřískala, že to je jejich popelnice a já do ní nesmím své odpadky házet. Nechce se mi vysvětlovat, že jsem je kousek poponesla, protože jsem šla okolo na lokalku. Ale babka mi spravila náladu na dlouho! Nediskutujme, prosím o popelnici a o soudružce domovnici. *stop*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]