Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pustí nás mimo ČR v 17?

Od: nela® odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, s kamarádkou bysme chtěli příští rok někam jet/letět na dovolenou. Problém je, že nám bude 17 a nevíme kam nás bez rodičů pustí a jestli vůbec nás třeba ubytují. Byla bych moc ráda za odpovědi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

2x
Co to napřed zkusit někde v Česku? Vyzkoušíte si, jak to sami zvládnete a kdyby se něco stalo, nebude to daleko dom.
Kdysi jsme měli incident v Makedonii, kamarád letěl dom letadlem po hospitalizaci v místní nemocnici a my jeli na motorkách několik dní zpátky. Teprve po setkání s tamní lékařskou péčí a zkorumpovanou policií jsme si uvědomili, jak je vlastně v Česku krásně.

hodnocení

2x
Regulace v rámci EU nejsou sjednocené a každý stát má jiné podmínky. Samozřejmě platný doklad (občanka/pas) je základ, ale co bych doporučil (možná že je povinný) je papír s povolením cestovat podepsaný od obou rodičů. Z pohledu zákona jste stále děti (nezletilí) a taky je tak na vás nahlíženo.
Pokud jde o přepravu letadlem tak můžou být také jiné podmínky v závislosti na společnosti.
Nějaké informace nalezneš zde europa.eu/...

hodnocení

0x
V Schengenskom priestore sa mozete volne pohybovat. Vopred vyplatene ubytovanie typu Airbnb casto len nechaca kluce v krabicke s ciselnym kodom.

mate59
hodnocení

0x

Mimo EU neplnoletý letět nejde.

hodnocení

0x
Běžné hotely a kempy může být problém. Co se týče letenek, tak by byl problém pouze pokud by slečně ještě nebylo 16, to by zapravidla potřebovala doprovod 18+.
hodnocení

Mně i kamarádce bude 17 příští rok před létem, takže v tom by problém nebyl. Spíš to ubytování.. napadla nás třeba Itálie nebo Španělsko ale nevíme, jestli by nás ubytovali na hotelu.
Formálně s tím často problém může být. Třeba booking.com: "Abyste rezervaci mohli provést, musíte být starší 18 let. Všechny cestující mladší 18 let musí doprovázet odpovědná dospělá osoba." Jde o to, že s ubytováním přebíráte zodpovědnost za případné škody a s tím je pod 18 let problém. Takže jet tak někam dojet a bez rezervace žádat ubytování může být loterie. Bezpečnější by bylo, kdyby ubytování předem objednal a zaplatil někdo 18+. A nebo být smířen s tím, že když mě někde vyhodí, zkusím to jinde.

hodnocení

0x

Trochu jsem se zamyslel a použil kalkulačku abych odhadl svoje cestování, přesné údaje bych našel na starých fotkách, ale bylo by to dost práce.

Mezi 15 a 18 rokem jsem byl několikrát sám v Polsku a NDR, v 17 jsem jel sám přes jižní část Jugoslávie, Bulharsko do Rumunska a odtud zase domů.

Ale to byla jiná doba, takzvaný "komunismus"

"komunismus" nikdy nebyl. Až tak daleko to (naštěstí) nedošlo. ;)

všimni si, jakou jsem použil formulaci !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]