Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu po výpovědi jít na nemocenskou

Od: nezamestnany odpovědí: 6 změna:

ztratil sem práci, podepsal sem výpověd ve zkušebce a ted budu hledat chvilku novou práci, ale nevím jak to je s nemocenskou. Mám za to že když je výpověd ke dni x tak v den x už nemůžu marodit s nějakou malou finanční úlevou.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pletete dohromady několik věcí. Bohužel uvádíte pouze svoje domněnky, ale fakta (na jejichž základě by bylo možné kvalifikovaně odpovědět) žádná.

Nepodepsal jste výpověď, ale zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Každé ukončení pracovního poměru není výpověď. Výpověď je jen jeden z několika způsobů ukončení PP.

Vy jste na neschopence? Jak dlouho (od kterého data) Vaše neschopenka trvá? Co znamená "malá finanční úleva"? Nebo se na neschopenku teprve chystáte?

Je-li pracovní poměr zrušen ve zkušební době např. dne 8.4.2025, tak (pokud už marodíte) za 8.4.2025, kdy ještě pracovní poměr trvá, můžete teoreticky dostat náhradu mzdy v nemoci - za předpokladu, že jste na ten den měl nařízenou směnu a že datum 8.4.2025 spadá do prvních 14 kalendářních dní nemoci. Jakmile PP skončí, nenáleží Vám mzda, takže Vám nemocí žádná mzda neuchází a není tedy co nahrazovat = náhrada už nenáleží.

No a existuje ještě několik dalších verzí situace. Když neznám fakta, mohu jenom hádat.

nezamestnany
hodnocení

napsal sem, že sem podepsal výpověd - tedy ve zkušební době, a při marodce výpověd nejde a vlastně nevím co bych na nemocenské v práci dělal, takže nerozumím tomu cituji Vy jste na neschopence? Jak dlouho (od kterého data) Vaše neschopenka trvá?

z práce sem ten den odešel a šel jsem k doktorovi, ohledně jiných papírů. Rád bych se informoval, zda-li kdybych šel za ním ohledně DPN, tak jestli by mi zaměstnavatel ještě měl povinnost platit prvních 14 dní DPN mzdu. Ted vím že týden od skončení pracovního poměru mám nárok na nemocenskou od sociálního orgánu ČR ale až po 14. dni onemocnění.

Neobdržel jsem žádné dědictví jako většina mých vrstevníků, rád bych si udělal finanční rezervu - nevím jak dlouho budu hledat práci, informuji se, díky.

Doktor by Vám měl vystavit neschopenku v případě, že jste nemocný. Neberte to, že Vás nějak odsuzuji, ale co by Vám neschopenka pomohla? V práci už nejste, pracovní poměr skončil. Prvních 14 dní budete doma zadarmo. Na Vašem místě bych se raději registrovala na ÚP, aspoň budete mít placené zdravotní pojištění a možná Vám vznikne i nárok na podporu.

inžinýrka. A co tříměsiční ochraná lhůta. Když mně propustili ta jsem šel na nemocenskou a marodil víc jak půl roku. Vše bylo placené nemocenskou a tak i pojištění.

O tříměsíční ochranné lhůtě slyším poprvé. A myslím, že nejsem sama.

Ano, jestliže je někdo nemocný, bude na nemocenské klidně i dva roky (po prodloužení). Ale vyřeší to jeho situaci? Kromě toho vycházím ze skutečnosti, že tazatel není nemocný, a udržovat takového člověka na neschopence dlouhodobě, no já bych si to jako doktor nelajsla. Dobře, týden třeba. Ale prvních 14 dní (po ukončeném zaměstnání) je stejně neplacených.

Jaká tříměsíční ochranná lhůta?

hodnocení

2x

Nechce se mi to psát, když už to udělal někdo jiný, tak drze kopíruju z Nemocenská a nesc/...

Zaměstnanec, který onemocní až po skončení pracovního poměru, ale stále nejvýše 7 dní po jeho skončení je v tzv. ochranné lhůtě a má ještě nárok na nemocenskou. Už tedy nemá nárok na náhradu mzdy, protože nepracuje pro žádného zaměstnavatele, ale má nárok na nemocenské dávky vyplácené od 15. dne nemoci.

Ochranná lhůta se týká nároku nemocného na nemocenské dávky i ve výpovědi a po skončení pracovního poměru. § 15 Zákona o nem/... tímto chrání zaměstnance pro případ nemoci, nařízené karantény, nebo otěhotnění i v období po výpovědi. Ochranná lhůta se vztahuje na všechny typy ukončení pracovního poměru - výpovědí, dohodou i skončením pracovního poměru.

To samozřejmě neplatí pokud si zaměstnanec najde novou práci - v takovém případě má nárok na náhradu mzdy u nového zaměstnavatele.

Pokud zaměstnanec onemocní 8. , nebo další den po výpovědi (po posledním dni v práci), tak nárok na náhradu mzdy ani na nemocenské dávky NEMÁ. Ochranná lhůta už vypršela.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]