Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strach z vlaků

Od: ema odpovědí: 18 změna:
Zdravím, jen bych chtěla prosím znát názor někoho jiného, měla jsem ne úplně hezké dětství, a když sem zlobila (ne nějak nenormálně jako každé malé dítě) tak mě strašila různými věcmi např jedoucím vlakem že tam zůstanu uvíznutá v kolejích v noci apod a teď v dospělosti pro někoho třeba hloupost ale vidět jedoucí vlak hlavně ve tmě tak mi je fakt zle přes den ani tak nevadí spíše se tomu vyhýbam
Dá se tohle nějak odbourat kromě psychologa? Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

A proč se bráníte psychologovi?

hodnocení

4x
Pokud Vás to drží už od dětství, tak si myslím, že je skutečně nejvyšší čas oslovit psychologa, nebo psychiatra, prostě odborného lékaře. Tohle není řešitelné přes laickou poradnu
ema
hodnocení

To ani neříkám jen sem se ptala na laický názor někoho jiného nezaujatého! To hned někoho nemusí posílat k psychiatrovi na to to fakt není hezký den
Psycholog, ani psychiatrie nekouše. Jestliže máte nějaké problémy s neopodstatněnými fóbiemi, není nijak stigmatizující pomoc vyhledat, dnes to jde i přes net a pod. Ale neradil bych Vám nic zlého, i naše rodina absolvovala kvůli adoptovaným dětem mnoho sezení u psychologů, on pobyt v děcáku je slušná nálož do budoucna. Proto píšu, že pomůže jen odborník. On není každý takový lékař magor jako Džamila.

sluna
hodnocení

3x
Chápu z dětství si odnasime spoustu strachů asi budu vypadat jak magor, prostě se starám o sebe, napřed jsem se zamyslela nad tím jaká mamka by mi vyhovovala ,jak by se měla chovat co mi říkat a tu svoji už nemám tak odpoustim to co mi ublizovalo a nahrazují tou svojí.to stejně s otcem.sice se o něj starám ale tak to můžu aspoň v sobě pomalu hojit. Možná vám.muze pomoct logika, vlak potřebuje koleje,jinam jezdit nemůže. Chodím po kolejích?musím? Neprechazite je nikde?
Takže i když ho slyším vidim jede si svoje, se mnou to nemá nic společného a nejsem na kolejích nic mi nehrozí, jsem v bezpečí, jsem tu s tebou a hlídám tě. Nevim jestli to vám.bude pomáhat jinak s tím.psych. rozumím no pokud to nepujde jinak běžte k němu nebo si najdete nekoho na yt je tam.spoustu videí a nekonu napsat kdo vym.bude přijatelný. At muzete zit v klidu, toho stresu je v životě i tak dost a ještě si táhnout z dětství. Píšu co pomáhá mě to není návod pro jiné.smutne je že zlobeni je přirozené pro všechny děti no co fungovalo na vaše rodiče to předávali dal.,a deje se to pořád. vyrábíme další klienty psychologům v lepším případě *zmateny*

hodnocení

3x

Vlaky mám moc ráda, jako cestující i jako divák. A snad každé dítě má mašinky rádo. Nechápu, proč Vás strašili právě vlaky. Vlaky - to je pěkný a vděčný námět na mnoho knížek pro děti. Třeba Eduard Petiška: Pohádkový dědeček, nebo krásné Pohádky o mašinkách, /pan Blahoš z výtopny, černokněžník Zababa/ známé i jako Večerníčky.

Když jsme jezdili na Sázavu, potmě seděli u ohýnku a jel noční vlak, vždycky jsme volali: "Kravín jede!" *smich* Podle té řady rozsvícených okýnek.

Pokud se nebudete motat po kolejích, vlak Vám neublíží. To čemu jste jako dítě věřila, to si jako dospělá už můžete logicky zdůvodnit. Psycholog by pomoci mohl.

Neskutečně jsem se vždy bála pavouků. I když jinak mohu vzít do ruky, žábu, myš, hada, žížalu, housenku, pavouka NE. Místo zařvání a zběsilého útěku jsem si je začala v klidu prohlížet. A zjistila jsem, že pavouk se asi bojí mně víc, než já jeho. A že mi nijak neublíží. Dneska jsem už tak nějak smířená s tím, že jsou tady a neřvu a neutíkám. Ale do ruky je stejně nevezmu.

Chce to udělat si pořádek ve své hlavě. A to, z čeho máte strach, pozorovat. A uvidíte, že jste se bála zcela zbytečně. Jaga.

@babajaga - vždycky jsme volali: "Kravín jede!"

Fešáci- Strašidelný vlak

Jedubabi, to je krása!*palec**palec* Moje krevní skupina. Ulrychovi, Míša Tučný, Milan Dufek... dneska večer budu poslouchat. A určitě pak budu mít pěkné sny. /viz jiný dotaz tady/. Děkuju. Jaga.

A tuhle písničku jsem náhodou neznala. Opravdu nevím, kde jsme na Sázavě to "Kravín jede!" vzali.

@babajaga - To jsem ráda, že máte radost. Jen se divím, že jste neznala - jak jsem viděla "kravín jede", vzpomněla jsem si okamžitě. Tak hezké sny.

hodnocení

2x

@ema - jen sem se ptala na laický názor někoho jiného nezaujatého!

Laické názory vás ve vzácné shodě posílají za odborníkem, ať už ho nazývají jakkoli. Kdybyste měla fyzický problém, taky byste radši "laický názor", než názor toho, kdo na to má vzdělání?

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, zkuste si vsugerovat, že vlaky se bojí Vás, t.j. vyměnit jednu "magořinu" za jinou, ale úlevnou. Zdravím!

P.S. Že jde ve Vašem případě o duševní nesoulad/nepohodu snad nebudete rozporovat.

doplněno 07.04.25 19:55:

ema - chorobný/neoprávněný/zbytečný strach, který člověka dusí je nemoc. Někdo by se pokusil to řešit s lékařem, jiný se v tom bude/chce "ráchat" stále a o řešení mu nejde. Chce si jen stěžovat, sebe litovat a vyžadovat lítost i od jiných. Tak nyní záleží na tom, jaké řešení si zvolíte. Jinak, strach je normální reakce organizmu, pokud je to obava odůvodněná/vysvětlitelná, ale má to své meze.

ema
hodnocení

Zdravím, děkuji za názor, opravdu
To já nevyvrácim jen to že má člověk z něčeho strach a jiny člověk do toho nevidi neznamená že je nějaký cvok :)

prostromek
hodnocení

0x

Jak často vidíte jedoucí vlak v noci?

Pokud bydlíte u kolejí, tak bych se přestěhovala.

Jinak návštěva hypnotizéra, abyste to neřešila.

ema
hodnocení

Teď je to naštěstí lepší když je dlouho vidět ale ani nemusí být noc stačí tma
Já se tomu teda vyhýbam ale třeba při dělání státnic sem musela jezdit vlakem mě hlavně vadí ten jedoucí když už sem v něm to už je dobrý jestli to píšu nějak srozumitelně
riva

Hele, státnice a ta čeština je docela slabota.

Jinak pokud rozumově chápeš, že se jedná o fóbii, tak můžeš jít s kámošem na nádraží a udělat si tam příjemný večer.

Zadarmo zažiješ vzrůšo, kvůli kterému jiní musí utrácet spoustu peněz.

My chodili na most ještě na ty parní lokomotivy a těšili se na funící lokomotivy pod námi.

hodnocení

0x

Tak když o tom takhle víš, tak co to prostě neřešit a postavit se tomu čelem? Ten vlak na tebe neskočí z těch kolejí aby tě přejel. Dobrovolně snad do kolejí chodit nebudeš ne? Já tyhle fóbie / móresy nepochopím a hlavně u inteligentních lidí co umí používat selský rozum.

liska5
hodnocení

0x

Ono se říká, že čeho se neopodstatněně bojíš, tomu se vystavuj. Laicky pojato, to by znamenalo chodit mávat na vlaky, jako jsme chodili my, když jsme byli děti, hrát si s vláčkama a třeba si i číst knížku O mašinkách. :-D A přitom si uvědomovat, jak jsou fixované na koleje a jak jsou prospěšné.. Jedno nechápu, co to je za hovadinu strašit děcko přejetím vlaku. ...Ten člověk, co Vás tím děsil, by sám potřeboval psychologa /nejmíň/.

sluna
Zdravím, ted jste to liska5 uhodl, člověk který takto poznamená své děti a nejen děti děje se to i ve vztazích mezi dospělými,
Zneužívá právě toho fixování k ovladani...dítě rodič ,šéf zaměstnanec atd.partner partnerka atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]