Nejste přihlášen/a.
Ahoj, pozvala jsem (já žena) na rande kolegu (muž), na pivo příští týden. Předpokládala jsem automaticky, že kdo zve, ten platí, takže já. Včera jsem byla ale v kavárně s kamarádkami a ty mi řekly, že kdo si co vypije si má zaplatit sám a nezáleží na tom, kdo zve a že za něj platit nemám protože se v randění uplatnuje rovnoprávnost a taky by tam mohl vypít 10 piv a já 2. Teď o tom přemýšlím, byla jsem mnoho let ve vážném vztahu a naposledy randila jako puberťačka. Teď je mi 30, nevím jak se randí teď, copak ne stejně? Ještě dodám, v práci není nikdo nikoho nadřízený, ani podřízený, pracujeme na jiných odděleních, jen stejná firma. Otázka, mám platit já nebo trvat na rozdělení?
Placení vnímám jako podružný problém.
Hlavní problém je, jestli zvoucí předpokládá, že by se z toho mohlo něco vyvinout a zvaná/ý o to nemá zájem, tak pozvání odmítnout.
Prostě prohlásit že ty jako zvoucí útratu zaplatíš a pokud by zvaný chtěl svou útratu zaplatit sám, tak se s ním nehádat.
BTW: Jestli to rande už proběhlo, jak to dopadlo?
Ten váš text moc nechápu je nesrozumitelně napsaný a nevím přesně co vám vadí. Připadá vám, že je zoufalé když žena pozve na rande muže nebo něco jiného? Já se ho přece nesnažím koupit za pár piv ani nic jiného nebo si ho dostrkat domů. Možná vám to připadá divné, ale mě zas připadá divné randit přes seznamky a vybírat si muže na rande podle toho jak mu to sluší na fotce a když nesluší, tak překliknout na další fotku. A pak čekat jestli někomu z nich bude připadat že to na fotce sluší mě aby mi napsal. Kolega se mi dlouho líbil, vzhledem i chováním, na rozdíl od jiných kolegů ani moc nemluví sprostě, netříská dveřmi, nekouří a chová se slušně. Ale nikdy mě nikam nepozval, tak jsem měla sedět poslušně v koutku a čekat kdo se mě ujme? A na pivo jsem ho pozvala proto že vím že kafe nepije a do kina jsem jít nechtěla, protože tam se nedá povídat. Pozici na pracovišti jsem napsala aby si někdo nemyslel že sekretařka balí svého šéfa, nebo že top managerka balí uklízeče. Naše firma vztahy na pracovišti nezakazuje. Moc ráda si ale počtu vaše rady jak se má správně randit, pokud je tohle zoufalé a vypadám skoro jako predátor co chce chlapa odtáhnout do jeskyně. Jak jsem psala, randila jsem naposled před mnoha lety.
Nedělejte si z toho nějaké složité drama, nebo trauma. Mnohdy se vše vyvine jaksi samo.
Myslím, že účtující číšník se optá, jestli dohromady, nebo každý zvlášť.
Řeknete, že Vy za oba a bude vyřízeno.
Možná se do toho kolega vloží, že účet platí on. (třeba bude i nějaké jídlo.)
Potom je na Vás, abyste řekla - ale příště platím na oplátku já. Aby viděl, že placení neberete automaticky od něho.
Stačí jen pár vět, nepřetahujte se. Obsluha je dnes zvyklá, že platí ženy.
Za kolegu můžete jindy zaplatit v práci/po práci v kafetérii/v kavárně.
Ale nikdy bych nepočítala jednou ty, podruhé já. Určitá velkorysost je na místě.
------------
Je fajn, že sbíráte zkušenosti, ale spolehněte se na svoji intuici. Kamarádky jsou seznamkou zkažené. Ony si to ale neuvědomují.
Dobře se pobavte.
V tomto případě si opravdu nemyslím, že by mělo záležet na tom, kdo je muž a kdo žena.
Kolegu jste pozvala Vy, takže byste dle logiky měla Vy i platit.
Kamarádky mají zvláštní názory (já vím, je nová doba...). Pokud by Vás pozval on, také byste trvala (respektive on by měl trvat) na dělení účtu?
Kdyby mě pozval on, čekala bych že já platím za sebe a on za sebe, aby si od toho náhodou něco nesliboval a já mu nebyla něco dlužná. Ale to není o etiketě nebo rovnoprávnosti, jen o mém pocitu nebýt dlužná.
Já to nemyslela že se nechci vztahově vázat, když bych řekla že si za sebe to pivo/kafe/něco zaplatím. Ale vím od kamarádek, že se jim občas stalo že když za ně chlap na rande zaplatil tak že očekával že s ním ta kamarádka půjde na noc domů. Tomu bych se chtěla vyhnout. Zároveň si nemyslím že ženy očekávají, na rozdíl od některých mužů, že se jim chlap bude za pozvání "revanšovat" jinak. Ale to jsme uplně odbočili od tématu, já se ptala na něco jiného. Kamarádky randí hodně přes seznamky a říkali, že je nejčastější že si každý platí svoje a na to kdo koho pozval se nehraje. Já se přikláněla a přikláním k: kdo zve platí. Možná na to má vliv i to, že pozvání bylo osobní? Nu, nedalo mi to nezeptat se na nezaujaté názory mimo svůj okruh lidí.
Kamarádky? Vy nemáte vlastní rozum? Na rande poznáte co je zač a podle toho se zachováte. Nikde neni povinnost když chlap zaplatí aby jste s ním šla domů. Píšete že se nechcete vázat. Tak proč ne?
Vy jste ho pozvala, takze Vy platite! A muzete se tesit, ze kdyz Vas pozve priste on, tak zaplati on!
Kamaradky maji podivne nazory! Ktery chlap by na rande se zenou vypil 10 piv?!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.