Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo platí na rande?

Od: marcy odpovědí: 31 změna:

Ahoj, pozvala jsem (já žena) na rande kolegu (muž), na pivo příští týden. Předpokládala jsem automaticky, že kdo zve, ten platí, takže já. Včera jsem byla ale v kavárně s kamarádkami a ty mi řekly, že kdo si co vypije si má zaplatit sám a nezáleží na tom, kdo zve a že za něj platit nemám protože se v randění uplatnuje rovnoprávnost a taky by tam mohl vypít 10 piv a já 2. Teď o tom přemýšlím, byla jsem mnoho let ve vážném vztahu a naposledy randila jako puberťačka. Teď je mi 30, nevím jak se randí teď, copak ne stejně? Ještě dodám, v práci není nikdo nikoho nadřízený, ani podřízený, pracujeme na jiných odděleních, jen stejná firma. Otázka, mám platit já nebo trvat na rozdělení?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

19x
Jako chlap bych se styděl nechat platit ženu i když mne pozvala.
Ale chápu je jiná doba.
Takže se předem domluvte a uvidíte.
tj
Ano skutečně je jiná doba a já sám se stydím, když za mě žena platí, když mě pozvala ona, ale kompenzuji si to tím, že většinou platím já, když jedeme autem vždy jedu já (za benzín samozřejmě nic nechci), občas něco zaplatím a když mi na to chce přispět, mávnu rukou, že to bylo pár korun, takže ve výsledku já platím 70%. S tím jsem v pohodě. Na druhou stranu tohle vyselektuje případné zlatokopky. Ty nic platit nikdy nechtějí, nikdy samy nenabídnou, že by se o nějaké náklady podělily.

Ona ta jiná doba evidentně degeneruje společnost. Akorát nevím, co z toho je příčina a co následek.

Jestli chce ženská platit, prosím. Ale na rande vždycky platí chlap.

ludek1
Je rovnoprávnost, na to nezapomínej!

hodnocení

8x

Hanba by mě fackovala do konce života, kdybych v hospodě nechal platit ženskou.

tj
hodnocení

7x
Platí ten kdo pozval, to je bez debat a kamarádky by se měly možná trošku přiučit v chování. Rovnoprávnost je, ale s pozváním to nemá vůbec co dělat. Rovnoprávnost znamená, že příště zase pozve on vás. Pokud na rande vypije 10 piv, nebo se bude chovat tak, že vy platíte tak schválně se bude prolévat alkoholem, protože to má zadarmo... No uvažte sama. Byl by tohle vhodný partner? Myslím si, že s takovým bych nechtěl být ani obyčejný kamarád, natož něco více.
Kamarádky jsou mimo. Naopak, jak jste si sama již přečetla v mé odpovědi, to, že ho pozvete krásně odhalí, co je to za člověka. Příště pozve on vás (tady ta rovnoprávnost).
Zdravím

hodnocení

6x

Tak u piva poznáte, jaký je. Pokud to je frajer, tak vás k placení vůbec nepustí a ocení, že žena byla odvážná a pozvala ho. A pokud to je buran, tak zaplatíte a bylo to poslední pivo s ním. Burany nebereme! Tak ať máte štěstí! *tyty*

yarda1
hodnocení

2x

Placení vnímám jako podružný problém.

Hlavní problém je, jestli zvoucí předpokládá, že by se z toho mohlo něco vyvinout a zvaná/ý o to nemá zájem, tak pozvání odmítnout.

debaty.net/...

Prostě prohlásit že ty jako zvoucí útratu zaplatíš a pokud by zvaný chtěl svou útratu zaplatit sám, tak se s ním nehádat.

BTW: Jestli to rande už proběhlo, jak to dopadlo?

spacek
hodnocení

1x
Ahoj, nwm asi jsem ještě starší škola než vy ,představa že pozvu jako žena muže na rande je za mě divné a rande si určitě nepředstavuju sezením nad pivem a ještě se bát kolik toho chudák vypije když už se mi chytil na udici a vytáhla ven.asi v dnešní době norma spolecnosti že ženy loví muže, pozvala sem muže na kávu a rande to nemělo být jen něco probrat naco není pořád čas kvůli.jeho..práci to nevyšlo. a už to ani neopakuju pokud člověk vi ze někdo chce trávit s ním nějaký čas,tak má stejné moznosti podle své vytíženosti navrhnout sám jiné příště. což se neděje takže to nechavam plavat nebylo to životně důležité.
A co má rande s pozici na pracovišti,tyto vztahy stejně nesmí být pokud se jedná o nadřízený a podřízený no zákony jsou od toho aby se porušovaly jak ve všem. Asi bych to nechala na něm, rict že jsem ho tedy u ...pozvals,že platím, ať se aspoň v něčem může cítit jako muž ne jako figurka v člověče nezlob se, kterou si nastrkam za pár sklenic.píva až do svého domečku. Rande se nemá.planovat ale nechat volne plynout čas mezi dvěma lidmi ne přemýšlet jak by to někdo udělal nebo jaké jsou pravidla...máte poznávat sebe v různých situacích a tady jsou nápovědy spíš na škodu .
marcy
hodnocení

Ten váš text moc nechápu je nesrozumitelně napsaný a nevím přesně co vám vadí. Připadá vám, že je zoufalé když žena pozve na rande muže nebo něco jiného? Já se ho přece nesnažím koupit za pár piv ani nic jiného nebo si ho dostrkat domů. Možná vám to připadá divné, ale mě zas připadá divné randit přes seznamky a vybírat si muže na rande podle toho jak mu to sluší na fotce a když nesluší, tak překliknout na další fotku. A pak čekat jestli někomu z nich bude připadat že to na fotce sluší mě aby mi napsal. Kolega se mi dlouho líbil, vzhledem i chováním, na rozdíl od jiných kolegů ani moc nemluví sprostě, netříská dveřmi, nekouří a chová se slušně. Ale nikdy mě nikam nepozval, tak jsem měla sedět poslušně v koutku a čekat kdo se mě ujme? A na pivo jsem ho pozvala proto že vím že kafe nepije a do kina jsem jít nechtěla, protože tam se nedá povídat. Pozici na pracovišti jsem napsala aby si někdo nemyslel že sekretařka balí svého šéfa, nebo že top managerka balí uklízeče. Naše firma vztahy na pracovišti nezakazuje. Moc ráda si ale počtu vaše rady jak se má správně randit, pokud je tohle zoufalé a vypadám skoro jako predátor co chce chlapa odtáhnout do jeskyně. Jak jsem psala, randila jsem naposled před mnoha lety.

spacek
Tady vůbec nejde o to co vadí mě nebo vám a vůbec se nemusíte obhajovat že máte něco jinak, jen tu dochází k výměně názorů postojů a zkušeností je na každém co si z toho veme pro sebe ,co použije co si veme k srdci nebo co se koho dotkne ,to bohužel ovlivnit nejde každý chápe jinak, jako vy můj komentář. Pokud jste nechtěla vědět co si o něčem.budou ostatní myslet a to si bude stejně každý myslet co chce,tak stačilo napsat dotaz... Rande u piva : Na prvnim rande platí muž nebo žena, nebo ten kdo zve?
A odpověď je vzhledem tomu, že jsme lidé a jdeme nejen pít ale vést dialog...tak jak se dohodnete. Ve světě pravidel kde se dnes a denně schválně porušují je to tak,...jaký si to uděláš takový to máš. Akorát bych byla opatrná na to podle čeho jste si ho vybrala ,spousta můžu neukazuje jaký doopravdy je právě proto jak tu někdo psal.aby nebyl.za burana, možná ti co.mlati dveřmi a ukazují žr mají hranice občas i sprostým slovem,jsou vice upřímní než ti co se neprojevují. Každému občas bouchne kotel a někdy až někde v soukromí právě před partnerem.takze to že vám zaplatí/nezaplatí na rande vůbec nic neznamená jen to co si o něm budete myslet vy. A z vašeho.psani je vidět že hodně myslíte za druhé co si budou myslet a jak přemýšlí kamaradky to vůbec nepovažuji za dobré pro jakýkoliv vztah. Je to jen názor nebo spíš věc nad kterou můžete ale vůbec nemusíte přemýšlet. Tak si to hlavně užijte za sebe,protože už trochu přemýšlíte i za něj co by měl a neměl dělat. Asi zase nepochopite ale neva,tak už to bývá, že se lidé nepochopí.

prostromek
hodnocení

1x

Nedělejte si z toho nějaké složité drama, nebo trauma. Mnohdy se vše vyvine jaksi samo.

Myslím, že účtující číšník se optá, jestli dohromady, nebo každý zvlášť.

Řeknete, že Vy za oba a bude vyřízeno.

Možná se do toho kolega vloží, že účet platí on. (třeba bude i nějaké jídlo.)

Potom je na Vás, abyste řekla - ale příště platím na oplátku já. Aby viděl, že placení neberete automaticky od něho.

Stačí jen pár vět, nepřetahujte se. Obsluha je dnes zvyklá, že platí ženy.

Za kolegu můžete jindy zaplatit v práci/po práci v kafetérii/v kavárně.

Ale nikdy bych nepočítala jednou ty, podruhé já. Určitá velkorysost je na místě.

------------

Je fajn, že sbíráte zkušenosti, ale spolehněte se na svoji intuici. Kamarádky jsou seznamkou zkažené. Ony si to ale neuvědomují.

Dobře se pobavte.

km
Cetl jsem v kafilerii *smich* ostatne proc ne. Treba i v krematoriu...

hodnocení

1x

A Ty budes pak stat o fouňu, ktery by Te za sebe nechal platit?

2024
hodnocení

0x

V tomto případě si opravdu nemyslím, že by mělo záležet na tom, kdo je muž a kdo žena.

Kolegu jste pozvala Vy, takže byste dle logiky měla Vy i platit.

Kamarádky mají zvláštní názory (já vím, je nová doba...). Pokud by Vás pozval on, také byste trvala (respektive on by měl trvat) na dělení účtu?

marcy
hodnocení

Kdyby mě pozval on, čekala bych že já platím za sebe a on za sebe, aby si od toho náhodou něco nesliboval a já mu nebyla něco dlužná. Ale to není o etiketě nebo rovnoprávnosti, jen o mém pocitu nebýt dlužná.

tj
Tak tohle nemá logiku. Vy za něho platit chcete, ale sama byste se nenechala pozvat (abyste mu nic nedlužila, wtf?)? Tímto by mi žena dala najevo, že mě nerespektuje. Asi by to na mě působilo velmi negativně. Je dobré gesto, když nabídne, že si to sama zaplatí, ale u gesta by to mělo také zůstat, tedy muž si na tom bude trvat a zaplatí nakonec on. Když pozvu, znamená to, že platím. Pokud nebude mít zájem se dál scházet, no to je celkem běžné riziko seznamování.
Pokud nechcete být nikomu nic dlužná, nechcete se vázat, vykašlete se na vztahy. Vztahy jsou plné vázání se, vzájemné pomoci apod. To byste do toho vnášela permanentní toxicitu.
marcy
hodnocení

Já to nemyslela že se nechci vztahově vázat, když bych řekla že si za sebe to pivo/kafe/něco zaplatím. Ale vím od kamarádek, že se jim občas stalo že když za ně chlap na rande zaplatil tak že očekával že s ním ta kamarádka půjde na noc domů. Tomu bych se chtěla vyhnout. Zároveň si nemyslím že ženy očekávají, na rozdíl od některých mužů, že se jim chlap bude za pozvání "revanšovat" jinak. Ale to jsme uplně odbočili od tématu, já se ptala na něco jiného. Kamarádky randí hodně přes seznamky a říkali, že je nejčastější že si každý platí svoje a na to kdo koho pozval se nehraje. Já se přikláněla a přikláním k: kdo zve platí. Možná na to má vliv i to, že pozvání bylo osobní? Nu, nedalo mi to nezeptat se na nezaujaté názory mimo svůj okruh lidí.

Tak čtu...kamarádky, kamarádky, a co vy a váš rozum?

Kamarádky? Vy nemáte vlastní rozum? Na rande poznáte co je zač a podle toho se zachováte. Nikde neni povinnost když chlap zaplatí aby jste s ním šla domů. Píšete že se nechcete vázat. Tak proč ne?

marcy
hodnocení

Kde píšu že se nechci vázat?

Asi jsem to špatně pochopil...a seznamovat se na seznamkách? Co to je za kamarádky?

marcy
hodnocení

zolik: Normální kamarádky.

kukuna
Co máte proti seznamkám, podle recenzí je to jen lepší živý eshop, akorát si napřed vyberete i více artiklů sice nemáte množstevní slevu a kolikrat ani presny popis zboží, ale vyzkoušíte a platíte
Až při použití,7 asi neuznávaji reklamace a když nevyhovuje nemusíte zdlouhavě řešit vyměnu nebo vracet, jen pošlete někam dál i bez důvodu a vysvětlování
*palec*

bramburka
hodnocení

0x

Vy jste ho pozvala, takze Vy platite! A muzete se tesit, ze kdyz Vas pozve priste on, tak zaplati on!
Kamaradky maji podivne nazory! Ktery chlap by na rande se zenou vypil 10 piv?!

"Ktery chlap by na rande se zenou vypil 10 piv?"

Proč ne, když jich tam ta žena vypije 12? :-D

kukuna
*smich* Přesne tak...
když ho miluješ neni co řešit *palec*
kdo vypije míň platí *pivo*

Proč ne, když jich tam ta žena vypije 12?

Takovou přítelkyni měl spolužák. Ať vypil, co vypil, ona byla o pár piv napřed. Vypila si kódové označení CISTERNA *smich*.

kukuna
Teď je moderní zkracovat jména
Takže..dojde aj CASka :-D

km
hodnocení

0x
Mnoho let ve vztahu a je vam 30... a ztracite kontakt s dobou... Hlavne se prosimvas chovejte prirozene podle sebe. Ja se snazim jako muz vzdy platit zene. Pokud zena odmitne, nepremlouvam ji. Jednoduche jak facka.
Pokud se jedna o pracovni schuzku, plati kazdy sobe nebo ten kdo ji vyvolal nebo ten co neco chce.

hodnocení

0x
Tak třeba příští rande zaplatí on. Pokud teda příští rande nějaké bude, protože kdyby vypil deset piv, asi bych se mu vyhýbal, kdybych byl ženská:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]