Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malá částka z podnikání omylem poslaná na spořicí účet, jak zdanit?

Od: zofka odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, udělala jsem chybu a převedla si necelých 1000kč z běžného účtu na spořicí účet a neuvědomila si, že jsem to převedla z běžného účtu kam mi chodí pouze příjmy z podnikání, jde jen o tento měsíc březen a už tam mám připsaný úrok něco přes 500kč. Tento rok jsem v režimu paušální daně a nebudu podávat daňové přiznání. Mám někam uvést, že jsem necelých 1000kč převedla na spořicí účet a je to z běžného účtu, kde mám příjmy pouze z podnikání? Pak jsem si ještě menší částku po připsání úroku poslala na další spořicí účet a jde o částku nad 500kč a to můžu vzít ještě zpět a poslat to někam na běžný účet. Přitom stačilo poslat peníze na spořicí účet z jiné banky a problém by vůbec nevznikl, jenže mě to prostě nedošlo, podnikám krátce, poradíte co s tím?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, neřešit - v režimu paušální daně nemusíte přeci nikomu nic přesně číselně vypisovat, prokazovat a vykazovat (v tom je kouzlo oné paušální daně). Limit pro paušální daň Vám to zřejmě/určitě v těchto částkách nepřekročí. Zdravím!

zofka
hodnocení

Žádná další částka už tam nebude, už se mi takový omyl nikdy nestane, dám si na to obrovský pozor. Jen abych neměla špatné svědomí, že na mě někdo kvůli tomu může, opravdu kdybych si to uvědomila a byl by ještě březen tak okamžitě tu částku vrátím zpět na běžný účet a pošlu si tu částku z jiné banky, kde mi žádné příjmy z podnikání nechodí.

Z částky necelých 1000,- Kč nemůžete mít za jeden měsíc úrok ve výši přes 500,- Kč. To by byl superzázračný účet.
Možná máte úrok tak 5,- Kč za měsíc, a to ještě přeháním.
Jestli si sledujete/porovnáváte pohyby a zůstatky na účtu s doklady, tak si stejnou částku pošlete zpět a udělejte si k tomu poznámku (omylem odesláno/vráceno), aby Vám to sedělo. Jinak netřeba řešit.

Poznámka na okraj. Pro podnikání jako FO nemusíte mít žádný zvláštní podnikatelský účet ani v případě, kdybyste vedla daňovou evidenci. V režimu paušální daně si musíte hlídat jen limit v pásmu. Kam si budete příjmy zapisovat, je lhostejné. S účtem to nemá nic společného. Spíš zvažte, zda je pro vás režim paušální daně výhodný.

Některé banky (možná většina) rozlišují podnikatelské a nepodnikatelské účty FO, může tedy docházet k porušení podmínek smlouvy s bankou. Ale kde není žalobce, není soudce.
Jinak na soukromém spoř. účtu už je úrok stejně zdaněný, takže o daň. únik nejde.

hodnocení

1x

Vůbec takovou maličkost neřešte. V tomto státě se neřeší miliardy, natož pár korun. A svědomí? Vůči komu? Vůči státu, který vůči vám vůbec žádné svědomí nemá? Tak hlavně ať se vám daří, a nebuďte ustrašená! Pěkný zbytek víkendu!

2024
05.04.25 15:45

Přesně...

zofka
hodnocení

Já jsem šťastná, že režim paušální daně existuje a já mám vše v jedné platbě a už mě nic nemusí zajímat, jen mít vždy vyděláno dostatečně, paušální daň je nejlepší. Teď třeba jelikož nově podnikám pár měsíců v roce 2024 budu muset podávat daňové přiznání a vůbec nevím jak na to, takže na stránce moje daně snad to tam vyplním správně, jelikož mám jen příjmy a budu uplatňovat výdaje procentem a budu muset vypisovat a přikládat pár měsíců, kde jsem byla na DPP a měla zálohovou daň, ale nikdy jsem to nedělala, tak nevím zda si nenajmout daňového poradce nebo účetní, pokud se dá takhle na poslední chvíli někdo sehnat a nechci ale zase někomu předávat důvěrné informace, jelikož nejsem moc důvěřivá po tom všem co se v tomhle státě děje.

Nečtěte brakovou literaturu a nevěřte bulvárním kachnám. Jestli provozujete samostatnou činnost, tak se samostatně seznamte s podmínkami. Zjistíte, že u takto jednoduchého podnikání je podání daňového přiznání a přehledů pojišťovnám velice prosté a nevyžaduje používání žádných dalších placených služeb. Nejspíš také zjistíte, že paušální daň je vysoká pokuta za lenost tomu věnovat pár hodin. Omílané poskytování osobních údajů je dobré téma pro novinářské kachny. Kdo nedá bance příkaz, tomu se žádné peníze neztratí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]