Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bělásek vs. žluťásek - pověra

Od: zapomka odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, moje máma na jaře vždy říkala, že když uvidím jednoho z těchto motýlů jako prvního motýla po zimě, buď budu mít smůlu nebo štěstí. Jenže já už si nepamatuji, který co znamená. Neví to někdo z vás? Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

3x

Ačkoliv starší člověk, tak to slyším poprvé. Protože jde o jednoho z prvních poslů jara a to žluťáska řešetlákového, troufnu si odhadnout, že půjde určitě o štěstí. Tento žluťásek přezimuje a první teplé sluneční paprsky jej lákají k dokončení životního cyklu. Vyhledat samičku, je světlejší a připomíná běláska, kopulovat a založit novou generaci. Možná, že právě rozdíl v pohlaví ( barvě) zakládá na nějaké pověře.

Dnes jsem viděla žluťáska a běláska, jak spolu v letu jaksi laškovali. Tak teď už vím, že to byla jarní motýlí láska :).

jiofa
hodnocení

1x

Zanedlouho se objeví v naší přírodě jeden z nejkrásnějších jarních motýlů vůbec a to drobnější bělásek řeřichový. Jeho nápadná velká oranžová skvrna na předních křídlech je k nepřehlednutí. Je to sameček a samička, jak to v přírodě pro zachování druhu chodí, je bez této oranžové skvrny špinavě bílá. Okraje lesů, louky i v zahradách a parcích. Není jich moho, ale stále zde s námi jsou.

ltz
hodnocení

1x
Jestli pověra kdysi vznikla, tak vidět po zimě tohoto prvního světlého motýla běláska, by asi mělo znamenat štěsti. Je to příchod jara, všechno se probouzí. Tak určitě ne smůla.

hodnocení

0x

O motýlech jsem to nikdy neslyšela, jenom o černé kočce. ;) Motýlů je v naší přírodě už tak strašně málo, že štěstím je vidět jakéhokoliv.

Na Nový rok 2023 jsem šla svůj tradiční novoroční výšlap pro jednu osobu /sama pro sebe/, bylo teplo, sluníčko a já jsem už v lese uviděla prvního žluťáska. To bylo opravdu štěstí, takhle brzy. Snad to přežil, to počasí bývá v lednu velice ošidné. Jaga.

Také neznám, možná se to říká v jiném konci naší republiky, nebo někde v zahraničí, zde u nás jsem to jaktěživo neslyšela.

zemezluc
hodnocení

0x
Hezky den,
Maminky toho napovídají stejně jako jejich maminky a maminky jejich maminek...
Nebudu vám to vyvracet ani hledat jak to je.
Pověra je podle mě jen následek nějaké situace v životě nějakého člověka a on než by hledal skutečnou příčinu, i vzhledem k době a podmínkách ve kterých dříve lidé spíš přežívali nez žili, no jak se to vezme...i to bych uměla otočit kdo teď více žije nebo přežívá...
Tak jednoduše vytvořil program v kterém jedou věky i další kteří co?
Uvěřili...po Věra...za mě něco za vírou.
Někdo znalejší řekne i zdroj kde a kdo řekl...podle tvé víry se staň.
Ano takových pověr a jim podobných programů máme plně hlavy a komu je v tom dobře podle toho nechá svazovat svůj život.sama.jsem.ovlivňena minulými generacemi a jejich myšlením i zvyky a vlastně půl života se učím žít podle vlastní hlavy no s různými výsledky...je to tak hluboko že něco tak naleha že minimálně mám nepříjemný pocit, je to jak s černou kočkou může být varováním což se mi.potvrdilo že je dobré se začít více na cestu soustředit a tak ubrat a ano stalo se že sem se vyhla nějaké nepříjemné situaci v provozu.
Na mě více mluví symbolika zvířat ale nevyŠiluju u každého které potkám to člověk cítí kdy to je odpověď nebo jen edna z mnoha tvari peírody ktera ma potěšit nasw lidske oko. Věřte nevěřte..je to na vás *cteni*
zemezluc
Oni jsou sice krásní zluťasek i belásek
Ale když vám naklade nenápadně pod listy zeleniny na záhonku hromady vajec a pak nenažhrané housenky nechaji jen pahýly ...tak pak to je fakt smůla *cert*

hodnocení

0x

Odkud maminka pochází, tady ve středočeském kraji se nic takového ani podobného o motýlech neříká a to zde žiju už 75 roků.

liska5
hodnocení

0x

Já letos viděla prvního žluťáska. Byla jsem před pár týdny na podbělu a chvilku mne i doprovázel. Ale že to něco znamená, to slyším poprvé...Kuna mi včera přeběhla přes cestu, jestli se i o ní něco traduje? ...*zmateny*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]