Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moje máma na jaře vždy říkala, že když uvidím jednoho z těchto motýlů jako prvního motýla po zimě, buď budu mít smůlu nebo štěstí. Jenže já už si nepamatuji, který co znamená. Neví to někdo z vás? Děkuji
Ačkoliv starší člověk, tak to slyším poprvé. Protože jde o jednoho z prvních poslů jara a to žluťáska řešetlákového, troufnu si odhadnout, že půjde určitě o štěstí. Tento žluťásek přezimuje a první teplé sluneční paprsky jej lákají k dokončení životního cyklu. Vyhledat samičku, je světlejší a připomíná běláska, kopulovat a založit novou generaci. Možná, že právě rozdíl v pohlaví ( barvě) zakládá na nějaké pověře.
Zanedlouho se objeví v naší přírodě jeden z nejkrásnějších jarních motýlů vůbec a to drobnější bělásek řeřichový. Jeho nápadná velká oranžová skvrna na předních křídlech je k nepřehlednutí. Je to sameček a samička, jak to v přírodě pro zachování druhu chodí, je bez této oranžové skvrny špinavě bílá. Okraje lesů, louky i v zahradách a parcích. Není jich moho, ale stále zde s námi jsou.
O motýlech jsem to nikdy neslyšela, jenom o černé kočce. Motýlů je v naší přírodě už tak strašně málo, že štěstím je vidět jakéhokoliv.
Na Nový rok 2023 jsem šla svůj tradiční novoroční výšlap pro jednu osobu /sama pro sebe/, bylo teplo, sluníčko a já jsem už v lese uviděla prvního žluťáska. To bylo opravdu štěstí, takhle brzy. Snad to přežil, to počasí bývá v lednu velice ošidné. Jaga.
Také neznám, možná se to říká v jiném konci naší republiky, nebo někde v zahraničí, zde u nás jsem to jaktěživo neslyšela.
Odkud maminka pochází, tady ve středočeském kraji se nic takového ani podobného o motýlech neříká a to zde žiju už 75 roků.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.