Zdravím,zajímalo by mě,kam se výše obrátit v případě stížnosti.Kdo nebo co je více než subjekt: Povodí Moravy. Jde o to: v září R.2024 důsledkem dlouhodobého neudrzovani plynuleho průtoku potoku,koryto zanesene a zarostlé dřevinami,se potok v důsledku vysokých srážek rozlil do okolí a došlo k zaplaveni několika nemovitostí. Jde mi o to,že od těch povodní stále řešíme,zda povodí ten potok procisti a kdy,řešíme to i s obcí.Kdyz už konečně to bylo na dobré cestě tak z povodí přišla zpráva,že to nevysoutezily jako zakázku a že úprava koryta potoka proběhne v listopadu 2025. Takze stále hrozí nebezpečí,že se může vyliti potoku opakovat. Tak kam se obrátit,aby se stim někdo zabýval.Uz jsme fakt bezradni,po 2. už vodu v domě nechci,je varianta se na to vrhnout samy,ale stromy co mají 1m v kmenu,stema asi nehneme.. Díky za radu
Dobrý den, kde si stěžovat už zde máte uvedeno od kolegů (já bych možná ještě dodal, že stěžovat si lze i u ombudsmana). Jenže, Vy k té stížnosti nemáte důvod, tak nemáte šanci být v ní úspěšný. Povodí komunikuje, povodí reaguje, povodí nic neodmítlo, povodí se jasně a vstřícně vyjádřilo - termín úprav koryta je stanoven na listopad 2025 a případnou stížností nic neurychlíte. Zdravím!
proběhne v listopadu 2025...Tak kam se obrátit,aby se stim někdo zabýval...
Ale podle Vašeho popisu se tím již zabývají a je rozhodnuto o úpravě.
Nebo nač si chcete stěžovat?
asd1
Evidentně desítky let zanedbaná údržba koryta a i po povodni na to dál s., místo toho aby tam hned po opadnutí vody naběhl bagr s tatrovkou, tak to budou řešit až za rok? (Kdy byla ta povodeň?). Povodí nemá svůj bagr - kde to jsem? To je jak správa silnic - ty stroje jedou trvale, externí firma ani náhodou nemůže být výhodnější než svoje stroje, lidi i obalovna. Navíc by odpadlo výběrový řízení a mohlo by se dělat okamžitě.
Jedině soud a předběžné opatření. Nebo vandal shodí strom do vody aby to byla havárie a muselo se to řešit hned... Nebo tan bagr za svý, na pankáče a nikdo nic neví.
tm
Tazatel zřejmě nepochopil, že povodí nemá na starosti pouze jeho a na jedno stredisko je klidne ten jeden bagr a traktor se dvema lidmi (kde to jsme? Kdyz bude mit 10 bagru, bude stejny pan řvát, ze povodi plytva penezi z jeho daní). Aktuálně povodí Moravy provádí rozsáhlé činnosti v severní části okresu Šumperk. O tom, ze to rozprasili více než po povodních, o tom se nebudu rozepisovat. Navíc davno skončil stav nebezpečí, takže se musí soutěžit... postup jsem navrhl viz dále.
Aktuálně to hned je po půl roce od zjištění hav.stavu, po desítkách let kdy údržbu koryta mělio povodi tezce na háku. Když nestihaj (dlouhodobe) tak proč nemaj vlastní bagr s obsluhou ale platí externí firmy? Pak by vůbec nemuseli kazdou blbost soutezit ale poslat svy lidi tam kde to hoří nejvíc. Nechápu proč obhajujes takový dlouhodobý bordel a nesmyslný vedení. Hlavní důvod je odklaneni přes ty firmy, kam se na nás s korupci hrabe kritizovana Ukrajina...
Vlastně máte pravdu,povodí se tím zabývá. Tak já počkám co bude.A když do té doby,než stim něco udělají,mě vyplavy další vlna,tak zase vyhazu všecek nábytek,podlahy a budu sušit celý barák,to bude fajn se zase brodit v domě ve vodě,moc příjemná zkušenost
Obraťte se na příslušnou obec - povodnovou komisi, ta může buď sama nebo ve spolupráci s vodopravnim úřadem (Šumperk, Olomouc - tipuji podle povodí Moravy) nařídit vlastníkovi pozemků, aby provedli čištění dle vodního zákona. Povodí vás taky mohlo poslat k šípku s odůvodněním, že koryto má udržovat též vlastník... pokud tedy vlastníkem není samo povodí. Zdravím!
Je mi jasné,že potok za naším domem není jediný potok v republice a že nemají na starosti jen údržbu potoků. Koryto potoka je v režii povodí,to má dle legislativy provádět 1x ročně kontrolu,což se nekonalo. To že nevyhlasily povodnovy stav na uherskohradistsku je další kapitola.(15.9.2024) Od té doby je koryto v havarijním stavu a hrozí jeho opětovné vylétí. Díky za rady,zkusím to ministerstvo doplněno 03.04.25 10:28: No,řešíme to už od toho září,tsk trochu mám zjištěno. Ano,koryto je soukromých vlastníků,údržba koryta je na povodí Moravy. 1.urednik odmítal cokoliv řešit.Ten tam naštěstí skončil. 2.novy úředník,má snahu cosi řešit,ale pomalu upousti od všeho co zmínil.Napred byle v jednání čištění koryta a odvedeni podzemní vody,tohle bylo ještě koncem R.2024. Najednou už odvodnění podzemí vody přes hráz potoka být nemůže (důvod neznám) No a teď odsunujou i čištění koryta nalistopad,ale nikde není napapire napsáno že tak bude,aja už tomu nevěřím. Nejde jen o čištění,jde o celou obnovu koryta,oprav hrází.
tm
Ministerstvo ti nepomůže, protože pokud správce povodí pozemky nevlastní, může tě s klidem odkázat na vlastníky pozemku, kteří mají povinnost se o koryto starat. Buď rád, že povodí vůbec má zájem to řešit. Ale jak myslíš... nejdřív bych si nastudoval legislativu, pak bych prudil... je zřejmé, že tomu moc nerozumíš - vůbec nechápeš povinnosti obce, povodňové komise, vodopravniho úřadu, povodí, vlastníků pozemků... motas hrušky s jabkama
tm
Pokud je koryto soukromých vlastníků, údržba koryta jde za nimi - par 50, 51 vodniho zakona. Muzes byt rad, ze ma povodi aspon snahu pomoct... Co si mam představit pod pojmem odvádět podzemní bodů přes hráz?
Pro upravy koryta musi nekdo vyhodnotit stavajici stav, nekdo kompetentni navrhnout reseni. Pokud jsou tam metrovy stromy, bude se k tomu asi vyjadrovat zivotni prostredi. Taky to nemusi povolit. Neni to uplne lousknutim prstu proste.
fik
Kravina. Tok má ochranné pásmo, stejně jako třeba el. vedení. Strom tam nemá co dělat a povodáři (nebo majitel pozemku) mají nejen právo, ale dokonce povinnost to odstranit. Firmy co to dělají pro ČEZ se taky nikoho neptají.
Fíku, ani výběrové řízení na zhotovitele díla se nemusí dělat? Jako to musí dělat ČEZ? Někdo projekt, povolení atd. I ČEZ to musí dopředu oznámit dotyčným.
fík - můžete toto své tvrzení něčím doložit? Vím, že mají toky pásma hygienické ochrany, ale že by měly něco podobného, co by se vztahovalo i na vegetaci, nevím a rád se poučím. To by jako všechny ty stromy, co rostou kolem potoků a řek tam byly nelegálně? Trochu blbost, že.
km
fik: tak urcite a proto jsou vsude kolem rek a potoku stromy...
tm
Toky žádná pásma hygienické ochrany nemají. Ke kácení a vysazovani stromů V ZAPLAVOVYCH UZEMICH je potřeba povolení vodopravniho úřadu (par. 14 vodního zákona). K údržbě koryta není potřeba povolení ke kácení. Jste si jist, že váš potok má zaplavove území?
fik
Umíte číst? Autor píše o stromech V KORYTĚ toku. Strom na břehu je něco jiného. ČEZ má smluvní firmu, co to provádí. Soutěží se na objem, ne konkrétní akce. Pochybuji, že by to na povodí dělali jinak. Pane Milane, ČEZ mi oznámil datum kdy přijedou. Pouze instrukce k zpřístupnění pozemku. Co na něm budou dělat jsem nijak ovlivnit nemohl.
fíku, kde končí koryto a začíná břeh? Já jen proto, že v lednu u "kolegyně tchyně" káceli v korytě stromy. Někdo říkal, že je to na břehu, někdo v korytě.
me by fakt zajimala fotka toho koryta, jestli to je vubec vedene jako vodotec a rad bych v tom koryte, ve kterem tece voda videl stromy s metrovymi kmeny. nemohl by nam se tazatel nasdilet polohu a foto, at vime o cem se bavime? rady pak budou urcite presnejsi. a mozna zjistime, ze to je jinak nez si tu vsici myslime... fik: kdyz najednoz pisete o koryte, nejak to koliduje s "Tok má ochranné pásmo"...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.