Dobrý den, potřeboval bych poradit v situaci, kdy moji rodiče se zadlužili a já mám obavu,aby věřitelé nechtěli vymáhat splátky do budoucna po mé osobě (formou exekukuce na můj plat atd.), když jsem jejich syn..Jak se mohu tomu bránit?Pomohlo by - zříci se rodičů nebo popřípadě předčasně odmítnout dědictví (aby na mě nepřešly dluhy..)?
Nedovedu si představit, jak se chcete zříci rodičů. Pokud nejste veden jako spoludlužník nebo ručitel a můžete prokázat, že s dluhy evidentně nemáte nic společného, domnívám se, že by se na vás exekuce neměla vztahovat. Ale určitě nemůžete předčasně odmítnout dědictví. Ještě jste nic nedědil.
pokud nejste rucitel a navic mate jine bydliste nemate se ceho bat. Pokud by po rodicich zustali jen dluhy, tak se proste zreknete dedictvi a neni to Vas problem
Je to tak. Pokud mají vaši rodiče dluhy, jste povinen tyto dluhy zaplati, avšak pouze z dědictví. Čili pokud dluhy jsou větší něž hodnota zděděného, nic navíc neplatíte a zplácíte pouze z dědictví.
Dobrý večer,jsem ve velmi podobné situci,kdy moje matka si udělala velke množství dluhů,ale bohužel v te době byla trvale hlašená v nyní mem bytě.Ted je více jak rok trvale hlašená na jiné adrese,ale její věřitelé mají bohužel její adresu puvodní,čili do meho bytu.Matka zde jižnemá žadný majetek,ale já i přesto mam velké obavy z exekutoru.A také mi není jasné,zda věřitelé mohou její dluh vymáhat po mě.Matka je samozřejmě nesplácí.Nemůžete mi prosím poradit nebo nemáte o teto situaci nějaké bližší informace?Odpověd mi prosím zašlete na muj email mambi1@seznam.cz.Předem Vám moc děkuji i za sebemenší pomoc.I Vám přeji hodně štěstí,držte se.
janina*
Je to těžká situace.Bylo by dobré u všech institucí u kterých má Vaše matka závazky,sdělit nynější adresu.U exekucí je možné,že by to neověřo vali a mohli by i za Vaši nepřítomnosti zabavit věci a Vy byste pak musela soudně vynáhat věci zpět a trvá to spoustu let.To se stalo u známých,měli exekuci a zabavili i věci jejich dcery,která u nich bydlela.A to vše se stalo za nepřítomnosti , v době, kdy byli u rodičů.Určitě jste již viděla takové neoprávněné exekuce i v TV.Měla bych z toho obavy.Ta vylučovací žaloba,kde musíte dokázat,že to je jen Vaše,je otázka i několika let..Nechci Vás strašit,ale je to těžké,exekutoři,jak sse říká,stát ve státě.Nepodepsala by Vaše matka to oznámení o tom pobytu a Vy to odeslala?J
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.