Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spořící účet - nesedí připsaná částka úroku

Od: martinus® odpovědí: 15 změna:

Ahoj.
Všiml jsem si, že připsaný hrubý úrok za měsíc, který mi dá banka, nesedí s tím, co bych si vypočítal.
Když je úrok 1,2 % p.a. a částka 150 000 Kč, měl by být měsíční hrubý úrok 150 Kč. Ale připsali mi jen 147,57 Kč.
Nevíte, proč?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

01.04.25 13:54
hodnocení

0x
Daň?
hodnocení

Ne, to je ještě před zdaněním, 15% daň pak už je v pořádku z té částky 22,14 Kč, to odpovídá.

hodnocení

0x

Je to tím, že rok pro výpočet úroků není přesně kalendářní rok. Rok pro úrok je vždy stejný. Rozpočítává se tam den v přestupném roce.

hodnocení

Zajímavé. Můžete to rozepsat nějak podrobně? Ale bylo to teď za březen, ten má vždy 31 dní.

Já o tom z hlavy víc nevím. Orientačně jde o to, aby pro počítání úroku z dlouhodobých půjček.byl každý rok stejný, tak se dohodlo, že se den v přestupném roce rozpočítá. Chtělo by to dohledat předpis. Někde to mám v poznámkách, ale rychle to neumím najít.

tomas13
No bývá německa metoda úročení.

Není to tak, jak jsem napsal. Našel jsem, že v Evropě se používá německá, francouzská a anglická úroková uzance. Liší se mezi sebou počtem dnů v roce a počtem dnů v měsíci.

petrm

@martinus Jste si jistý, že jste měl celý měsíc zůstatek 150 000 Kč a banka v průběhu měsíce nezměnila úroky?

Běžně banky úročí každý den a na konci měsíce úroky sečtou.

150 000 * 0,012/360 *31

nebo

150 000 * 0,012/365 *31

Občas si to kontroluji na několika účtech a vychází to.

hodnocení

@petrm

První část jsem vložil na účet 1. den, druhou část 3. den. Že by kvůli tomu? Ale na jiném spořícím účtu stejné banky mi to vždycky taky vychází o trochu víc, než co dostávám. A tam jsou peníze delší čas.

@hlada

Jaká je německá uzance? Je to RB. Tomuhle už vůbec nerozumím.

bank

Pokud jste část peněz vložil až 3.den tak samozřejmě že za ty 3 dny se úrok nepočítá. To byste to tam mohl šoupnout ještě později třeba až na Silvestra a jenom shrábnout úrok *smich*

@martinus Německá úroková uzance počítá rok 360 dnů a každý měsíc 30 dnů. Dohledejte si to ale raději v literatuře. Pro mě je to obor úplně mimo. Já znám jen pojem z kurzu. Nechci šířit dezinformace. Vysvětliju si tak tu drobnou nepřesnost. Také nevím, kterou používá která banka. Ve skriptech se píše, že se u nás používá německá, z praxe ale vím, že např. Trinity úročí každý měsíc po dnech, což by odpovídalo francouzské. Možná, že to upřesní někdo znalejší.

petrm

@martinus RFB je kategorie sama pro sebe. Napodzim jsem s nimi měl větší spor, ale stejně jsem nic neuhádal. Mám spoř.účet, kde úrok se počítá včetně bonusu za platby kartou v předchozím měsíci a tento bonus se v aktuálním měsíci přičte k zůstatku na spoř.účtu. Když změní sazbu, tak není moc jasné, jak se počítá bonus a který den se přičte k zůstatku. Navíc se to daní 2x, poprvé při přičtení bonusu, podruhé na konci měsíce. Tak se v tom vyznejte.:(

hodnocení

Tady jsem dohledal nějaké informace, ale už jsou hodně staré.

bankovnipoplatky.cz/...

No, uvidím příští měsíc a zkusím si to spočítat tedy na 30 dní v dubnu, jak to bude vycházet.

Zatím děkuji všem.

hodnocení

0x

Podle mě si něco bere vaše banka. Já mám vše přesně, takže žádné přestupné roky aj.

hodnocení

0x

Zdravím,

úročí se denní zůstatek. Banka to má vždy v pořádku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]