Nejste přihlášen/a.
Je to proto, že lidé si laskavost zaměňují za slabost. A když někdo snadno půjčí, je to jakoby dal. Dlužník zapomíná, že to není jeho, jeho majetek a nevidí důvod, proč by se ho jen tak vzdal. Je to tvrdá škola a věřím že ses poučil. Nepůjčuj a sám si nepůjčůj. Když na něco nemáš, musíš se bez toho obejít. Vždyť nejde o život!
S tím zkušenost nemám, peníze půjčuju jen výjimečně. Příbuzným, i dobrým známým. Malé, ale výjimečně i větší částky. Jen jednou jsem si nechal od známého podepsat dlužní úpis, ale to bylo na částku poměrně vysokou. Ještě se mi nestalo, že by mi dlužník peníze nevrátil včas.
Asi se pohybuji v jiných společenských kruzích .
@dony - Proč toho ta druhá strana pak zneužívá?
Jak prosté - protože může. Když "až moc ustupujete" jste s prominutím "za blbečka", který si na vrácení může počkat (někdy/často napořád).
Píšete "jedná se o malé částky stokoruny, max tisicikoruny", takže to asi bylo víckrát a nepoučil jste se. Jakmile mi někdo nevrátí dluh, nepůjčím mu ani kapesník.
To se netýká zdaleka peněz, ale veškerého chování k druhým. Většina lidí je hloupá a zjednodušuje způsobem který zde již byl řečen: chybně si myslí, že slušnost = slabost. Ta druhá polovina hloupé většiny jim to žere. Velmi krásné je to pozorovat třeba v zaměstnání: šéfové přijmou člověka co se prezentuje stylem "všechno vím, všechno znám, všude jsem byl 2x a jedině já mám pravdu, ostatní jste hlupáci a nezdržujte" a tento člověk pak při první příležitosti udělá botu klidně za desítky, ne-li stovky tisíc no jo, ani šéfové nejsou často zrovna lumenové
Proč se to děje: jedná se o přirozený přírodní program který praktikují děti - vytváří si tak kolem sebe osobní prostor a vymezují se. A, jak jsem psal, někteří lidé zůstanou zamrzlí v dětství i v dospělosti a pokračují s tímto chováním dál. Nic dalšího za tím nehledejte.
Jinak vyřešit se to nedá, je třeba se stýkat s lidmi kteří jsou dospělí a chovají se jako dospělí. Na ty ostatní platí pravidla, vyhrožování, strašení, vydírání, tresty. Přesně jako na ty děti.
Osobně jsem se samozřejmě s těmito typy také setkal a dnes mě tito lidé docela baví. Jsem též slušný dlouho a pak jim naliji vlastní medicínku i s úroky. A oni stojí po mém školení, často velmi hlasitém, vždycky s otevřenou pusou
A jak se k vám budou chovat v obchodě, když si půjdete koupit mlíko, rohlíky, máslo a šunku a odejdete s nákupem bez placení? Jak se k vám bude chovat kadeřnice, když si necháte udělat nový sestřih a odkráčíte bez zaplacení? A jak se k vám zachová policista, když vás chytne, že jedete v obci 85 km/h místo 50tky, vystaví vám pokutu a vy ji odmítnete na místě zaplatit?
Chovejte se stejně, jako ti lidé v příkladech, kterých se to týká. Vy nabízíte svůj byt za peníze k užívání, a oni ho používají, ale neplatí vám.
Když nájemník neplatí, dostane upozornění - varování - výpověď (neprodloužení nájemní smlouvy).
Ovšem úplně tak jednoduché to zas není. Každý se může dostat do situace, že prostě zaplatit nemůže. Když má pádný důvod a nejsou s ním jiné problémy, určitě ho hned nevyhodím na ulici a dohodneme se na přijatelném řešení, třeba na splátkovém kalendáři.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.