Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví nesvéprávné sestry

Od: hannka* odpovědí: 6 změna:

Rodiče mně chtějí darovat rod.domek, ve kterém budou mít zřízeno věcné břemeno doživotního užívání. Mám nesvéprávnou sestru s psychickými problémy. Vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu předpokládáme v budoucnu s umístěním buď v ústavu sociálních služeb nebo - pokud by to její zdravotní stav dovolil, s pořízením malého bytu v blízkosti, abychom byli v kontaktu (dohled a pomoc). Než nastane tato skutečnost, lze pro ni zřídit dočasné věcné břemeno užívání části rod.domku rodičů?

moc děkuji za odpověď

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

medourek
hodnocení

0x

lze pro ni zřídit dočasné věcné břemeno užívání části rod.domku rodičů? Tomu nerozumím, jaké části rod. domu, jak dočasně, takkže to nebude vaše, ale i rodičů, to byste mšla už 2 břemena?

hannka*
hodnocení

S rodiči jsme se dohodli takto: domek mi chtějí darovat, protože chtějí předejít problémům, pokud by byl součástí dědictví. Oni v něm budou samozřejmě žít až do smrti i s mojí sestrou, o kterou se společně staráme (bydlím nedaleko). Po smrti rodičů pak převezmu starost já s tím, že sestře pořídím byt blízko, abych se o ni mohla starat nebo v nejhorším bude muset do ústavu soc.služeb. Rodiče jen chtěli mít ošetřeno, kdyby se např.něco stalo i se mnou, aby měla sestra jisté bydlení v jejich domě, než by se zařídilo jiné ... a neví, jakým způsobem to zařídit - proto to druhé věcné břemeno.
Pokud poradíte, moc díky

hannka*
hodnocení

S rodiči jsme se dohodli takto: domek mi chtějí darovat, protože chtějí předejít problémům, pokud by byl součástí dědictví. Oni v něm budou samozřejmě žít až do smrti i s mojí sestrou, o kterou se společně staráme (bydlím nedaleko). Po smrti rodičů pak převezmu starost já s tím, že sestře pořídím byt blízko, abych se o ni mohla starat nebo v nejhorším bude muset do ústavu soc.služeb. Rodiče jen chtěli mít ošetřeno, kdyby se např.něco stalo i se mnou, aby měla sestra jisté bydlení v jejich domě, než by se zařídilo jiné ... a neví, jakým způsobem to zařídit - proto to druhé věcné břemeno.

Pokud poradíte, moc díky

medourek

Rodiče jen chtěli mít ošetřeno, kdyby se např.něco stalo i se mnou, aby měla sestra jisté bydlení v jejich domě, než by se zařídilo jiné ... a neví, jakým způsobem to zařídit - proto to druhé věcné břemeno. Nezlobte se, ale pokud by jste dostala dům darem, tak už máte dvě břemena sestra bydlení v jejich domě, to už by nebyl jejich dům, ale váš a vy byste kdyby se s vámi něco stalo...? Nebylo by lepší nechat to být a čekat až to zdědíte a pak se spravedlivě rozdělit. Tak vás, sestru ani rodiče nemůže nikdo z domu vyhodit. Nebo už ted tak toužíte vlastnit dům? Pro vaše rodiče je nejlepší dožít ve svém.

hannka*

Promiňte, ale nechápete, o co mi jde... Touha po majetku to opravdu není a s darováním domku přišli mí rodiče, protože se chtějí vyhnout tomu, aby byl dům předmětem dědictví. Jde o to, že moje sestra je nemocná (schizofrenie a maniodepresivní psychoza), navíc neukázněná pacientka, takže je problematické se s ní domluvit - dokázala ve velmi krátkém čase utratit a rozdat velmi mnoho peněz a pak neměla z čeho žít ... Vztahy v naší rodině jsou v pořádku, máme se rádi, nikdo nechce nikomu ublížit. Pouze bychom chtěli, aby majetek i hotovost mé sestry nepřišly do jejích rukou, ale abychom jí peníze mohli dávat postupně, zařídit jí bydlení a pokud možno spokojený život.

Takže z toho plynou dotazy:

Možnost dát do dar.smlouvy věcné břemeno užívání domku do doby, než jí zajistíme jiné bydlení (ústav nebo byt)?

Lze nějak ošetřit (např. v závěti), aby darovaný domek nebyl započten do dědictví? Četla jsem občanský zákoník - §484 - obvyklá darování a §479 - neodůvodněné zvýhodnění?

děkuji za odpověď

lidus*
hodnocení

0x

Věcných břemen můžete zřídit kolik chcete, pokud vím tak manželovi rodiče také dali chalupu a jeho sestra dostane po smrti babičky tu její, vše je právníkem sepsané a na chalupě jsou dvě břemena jedno na doživotní užívání rodičů a druhé na užívání cesty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]