Nejste přihlášen/a.
Dnes jsem zjistil, že v ústech na jazyku mám něco co nevím jak to nazvat. Je to takový malý vyrůstek nebo možná nějaká vyrážka. Je to měkké a nebolestivé a dá se to nahmatat prstem nebo zubama. Při jídle mi to problémy nedělá. Občas se mi převážně na konci jazyka udělá nějaká malá vyrážka která občas trochu štípe hlavně když se to trochu rozdraždí a do 1 - maximálně 3 dnů to zmizí. To co mám na jazyku nyní je trochu jiné a je to spíše ve středu jazyka. Máte někdo s něčím takovým nějaké zkušenosti a nevíte co by to mohlo být nebo co s tím. Přikládám obrázek, ale nevím jestli to na něm je dobře vidět.
Praskliny na jazyku, pupínky, mapy, povlaky, barevné změny vycházejí z podstaty každého člověka, z toho, jak mu fungují orgány, a zároveń silně souvisejí se stravou. I v ústech máme svůj specifický mikrobiom. Když jazyk fotíte, měl by být vidět celý, protože záleží na umístění těch změn. Pupínky na špičce signalizují problém s jiným orgánem, než pupínky na jeho kořeni. Někdo má rozpraskaný střed a když ještě konzumuje ostré a pálivé pokrmy, kávu, alkohol, některé tropické ovoce, tak si rozpraskání zhoršuje až ke krvácivosti. Jiný má jazyk bíle potažený, jak se tělo zbavuje třeba mléčných bílkovin či živočišných tuků a v tom nánosu určité bakterie, kvasinky,... a třeba spodek jazyka prozrazuje, jaké jsou vaše žíly... Najděte si na netu téma Diagnostika z jazyka.
Uveďte Vy svoji teorii. Já právě svůj popraskaný jazyk popsala a rady dostala od lékaře s titulem MUDr. Že o tom existují knihy, to už je pro zájemce. Rozšíří si obzory a mnohé pochopí. Je to o souvislostech. Celostní medicína je třeba dneska v Německu vyhledávanější, než ta naše" klasika". Taky by měl nejdřív začít u svého lékaře. Zubař se k tomu nechtěl vyjadřovat. Aspoň v mém případě.
liska5: Ono se jazyk sám sobě dost blbě foti. Na fotce celého jazyka by asi nebylo tak dobře vidět ten pupínek nebo co to je o který mi jde. Včera ráno jsem pil čaj s citronem tak jestli to nezpůsobilo to co mám nyní na jazyku. Pokud mi to z jazyka do několika dnů nezmizí tak s tím asi zajdu k doktorce. Ono je to ale s doktorama často těžké, protože téměř všude je třeba se dopředu objednávat a než se člověk k tomu doktorovi za dva, tři týdny nebo i déle dostane tak problém za tu dobu ustane a není už co vyšetřovat a nic se nezjistí. Mám s tím už nějaké zkušenosti. Navíc se trochu bojím pokud by bylo třeba na tom jazyku dělat nějaký zákrok nebo to odstraňovat tak to asi bude nepříjemné a pak než se to zahoji. Navíc beru léky Godasal na ředění krve a při tom mi každé i drobné krvácení při úrazu dost dlouho krvácí než se to zastaví. V únoru jsem musel kvůli trhání zubu celý týden předtím ten Godasal nebrat abych při tom nevykrvacel.
Jazyk je součástí trávicího traktu, tak tomu traktu ulevím, vynechám ostré, kyselé, horké, pálivé, kafe, alkohol, drsné, přesolené, ale i sladké! To proto, že cukr podporuje kvasinky na sliznicích a ty se pak hůže hojí. Doufám, že nekouříte.
Vydržím tak týden na kaších všeho druhu, bramborách, měkkém chlebě, jogurtu, lučině, vařené zelenině a ideálně i vařeném mase místo pečeného, vejcích, rybě, jemných pomazánkách, ... Prostě jazyku dám jen pohlazení...a pak se uvidí.
Ve hře jsou i pasty na zuby a ústní vody. Asi nejlepší bude na čas Perlička.
rollingstones: "Lékařka bere hned" Která lékařka? Možná nějaká vyjímka 1 z 1000 lékařů. Ty časy kdy lékaři brali hned každého kdo k ním přišel jsou už dávno za námi. Bez objednání člověk hlavně u těch odborných nemá příliš šanci a často jich nezajímá, že má někdo nějaký zdravotní problém který by potřeboval řešit co nejdříve. Člověk musí mít velké štěsti aby ho objednali už třeba za týden. Čekací doba na vyšetření hlavně k odborným lékařům často bývá i několik týdnů nebo i měsíců. Už i mnozí praktičtí lékaři vyžadují objednání předem. Ty jsi asi zdravý člověk a nemusíš chodit po doktorech a tak o tom příliš nevíš. Já to vím z vlastní zkušenosti s doktory.
liska5: Bez alkoholu se dokážu klidně obejít a už si ani nepamatuji kdy jsem naposledy měl nějaký alkohol v ústech. Sladkosti jsem už od nějaké doby kvůli cukrovce docela dost omezil. Pokud jde o kouření tak tento hnusný zlozvyk mne nikdy neovládnul a nesnáším zápach s cigaret a nelíbí se mi ani pohled na někoho s tím svinstvem v ústech.
Ptáte se, která lékařka? No přece obvodní.
Běžte co nejdříve k obvodnímu lékaři! Nepodceňujte to.
To je první záchytný bod, nikde se nemusíte objednávat. Ráno mívají ordinační hodiny pro akutní pacienty.
Teprve obvodní lékař Vás vyšle s výměnným listem na konkrétní pracoviště.
Nebo řekne to nic není.
Ovšem mě se to nelíbí (?) a raději foukat na studené, než přijít někam pozdě. Tahle měkká tkáň zvláště v ústech, může být vlivem potravy rychle infekční a může se zvrhnout do něčeho nepěkného. Chcete se snad stravovat hadičkama? Jenomže podle částečné fotky nevím, proto ty otazníky, jak je potíž veliká, opravdu to chce vypláznout na lékaře.
Važte si svého zdraví, a važte si toho, jaké tady máme možnosti a péči ve zdravotnictví oproti Americe a Anglii.
prostromek: Další takový kdo neví jaká je skutečná situace. Je velký nesmysl tvrdit, že nikde se nemusí objednávat. Moje obvodní lékařka objednání předem vyžaduje. Někdy sice vezme i bez objednání akutní případy pokud nemá plnou čekárnu lidí, ale jinak má na dveřích vypsané, že je třeba se předem objednat. Když zatelefonuji, do její ordinace a mám štěstí, že se vůbec dovolám a řeknu, že mne to neboli a nedělá mi to problémy při jídle (lhát příliš neumím) tak to sestra posoudí jako neakutní a objedná mne za několik dnů nebo až někdy příští týden. To, že obvodní lékaří mívají ráno ordinační hodiny pro akutní pacien platí jen pokud ordinují od rána a nebo pokud vůbec některý den ordinují. Moje obvodní lékařka ordinuje pouze 3 dny v týdnu a to některé dny pouze dopoledne a jiné pouze odpoledne. Z vlastní zkušenosti vím, že někteří lékaři často neberou lidí přilíš vážně a snaží se je pouze něčím zbýt bez nějaké účinnější léčby nebo důkladnějšího vyšetřeni a pak se léčba zbytečně protahuje bez nějakých konkrétních výsledků. Kdysi před několika léty kdy se platilo 20 Kč za každou návštěvu lékaře tak se to odůvodňovalo tím, že je to proto aby lidi nechodili k lékařům zbytečně s každou prkotinou, tak jako by k ním chodili mnozí zcela zbytečně. Jaké mají možnosti a péči ve zdravotnictví v Americe a Anglii to nevím a ani mne to příliš nezajímá, protože tam se léčit nechodím. V Česku máme možnosti a péči ve zdravotnictví sice na dobré úrovni, ale není vždy dostupná stejně dobře pro každého. Jinak se ve zdravotnictví přistupuje např. k prezidentovi, premiérovi, ministrům atp. než k obyčejným lidém. Také je to často i o penězích co si kdo může dovolit zaplatit nebo co komu je zdravotní pojišťovna ochotná uhradit.
Máte pravdu, s takovým přístupem jsem se ještě nesetkala, člověk soudí a radí podle sebe.
Zřejmě mají praktiky z doby covidové, kdy se pacienti jen tak do ordinace nedostali.
Neměla bych k takovému lékaři důvěru a už bych byla od něj pryč.
Samozřejmě, neznám podmínky v okolí Vašeho bydliště, jestli vůbec máte možnost registrace u jiného obvodního.
Je to stresující a pacient i s menšími problémy by měl mít vlídného a ochotného lékaře.
Jak zde již někdo navrhnul - existuje lékař on-line na internetu, ale aby to nebylo placené. Pokud by to byl videohovor, tak by to bylo pro Vás lepší, kdyby lékař viděl jazyk naživo. (ne fotku)
Možná těch nabídek na internetu bude víc a též se podívejte na stránky Vaší ZP.
prostromek: Ano, soudíš podle tebe, tj. podle tvých doměnek, že tak jak to je u tebe nebo jak si to myslíš to určitě musí být všude. Lékaři podle tebe jsou tu k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu a okamžitě a bez čekání každého kdo k ním příjde hned důkladně vyšetří a nasadí mu tu nejlepší léčbu. Vůbec neznáš realitu v českém zdravotnictví a snažíš se k tomu vyjádřovat i když o tom příliš mnoho nevíš. Já po doktorech chodím dost často a tak vím jaká je skutečnost.
Mnozí lékaři v současnosti už nejsou to co byli kdysi. Kdysi mnozí lékaři považovali svojí práci především jako službu lidém a nyní už většinou jako zdroj vydělávání peněz. Ordinační hodiny si určují tak jak to vyhovuje jim a ne vždy tak aby to vyhovovalo i lidém kteří k ním chodí. Skončí jim ordinační doba tak končí a jdou domů a nezajímá je, že někoho ještě nestíhli vyšetřít, klidně ať příjde zítra nebo jiný den nebo jestli mají něco vážnějšího tak ať jdou s tím na pohotovost. Lékařů je nedostatek a tak není příliš z čeho si vybírat.
Možná se ti to nebude líbit to co tu píšu, ale tak už to bývá, že ne každému se líbí to co není zcela tak jak si to myslí i když to někdo jiný má ověřené v praxi, že je to trohu nerbo zcela jinak.
Však to píšu, že odpovídám podle mých zkušeností.
Realitu prý neznám, aha!
Jinak ve skoro 70 letech, po celoživotní manuelní práci jsem opotřebovaná a už mám také nějaké neduhy. Takže k lékařům opravdu občas chodím.
Zrovna nyní měním zubaře, naštěstí jsem našla. Nemohla jsem se kvůli jazykové bariéře domluvit, a když se klepal, že zákrok bude dělat poprvé , tak jsem hledala raději českého.
Chce to být v klidu a nevzdávat se.
prostromek: Píšeš údajně o tvých ideálních zkušenostech s lékaři. To asi musíš být velmi šťastná, že máš štěstí na lékaře kteří tě všichni ochotně vyšetřují vždy hned bez nutnosti objednávat se k ním. Připadá mi to jako by to bylo vyprávění z nějaké pohádky. Ano realitu asi neznáš jak je to s doktory. To by jsi tu nemohla psát takové kecy, že všude je to tak ideální jak to tu popisuješ. Mě už také není 20 ani 50 a po doktorech chodím docela dost a často s mými neduhy a tak toho vím docela dost jak to u doktorů chodí a ne jak ty co k ním chodíš jen občas. Téměř alespoň 1x za měsíc chodím do nějakého doktora a někdy za měsíc obejdu i více doktorů nebo i nějakých vyšetření a zákroků a kdybych k ním měl chodit s každou prkotinou která mne někdy trápí tak bych k ním musel chodit téměř každý den. Já se nesnažím s mými zdravotními neduhy vzdávat, ale také si nevymýšlím pohátky jako např. minister zdravotnictví nebo ty o tom jaké je to našed české zdravotnictví ideální.
Bohužel mj. i díky tobě se tato diskuze odklonila od původního tématu, ale tak to už bývá v mnoha diskuzích, že se tam ti co nemají co k tématu diskuze napsat snaží diskuzi překlopit na diskutování o něčem jiným.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.