Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Před 1/2 rokem nám firma prováděla doma rekonstrukci koupelny + materiál. Vybrali jsme sprchový kout, který stál 20 tisíc, cena jen prosklené části (do oblouku) bez vaničky. Minulý týden nám doslova jedny dvířka explodovali, na malé kousíčky skel (bezp. sklo) aniž by se zrovna s nimi manipulovalo. Poslední užití boxu bylo před cca 24h.
Dnes jsem tuto událost reklamoval na firmě a tam mi bylo sděleno, že to zašlou výrobci,ale ať spíš počítám s tím, že to neuznají, že už těch případů bylo několik. Mě by zajímalo, jak by se to muselo rozbít, aby reklamaci uznali. Takhle to spíše vyargumentují tím, že bylo s dveřmi špatně manipulováno. Taky mě překvapilo, že na firmě mi sdělili, že výrobce to hodí spíše na firmu, že špatně box/dvířka instalovala a když jsem jim připoměl, že instalaci prováděli oni, tak odvětili " No, my nejsme výrobci". Je nějaká rada, jak případný spor řešit? Děkuji!
Tohle je na dobrovolný solidnosti - nijak neprokážeš že to ruplo "samo" kvůli výrobní vadě nebo chybné montáži a ne že jsi to rozbil ty. Pokud reklamaci zamítnou tak máš smůlu. Ale neni se čemu divit, spousta lidí sklo rozbije svojí chybou a zkouší to vyreklamovat.. Ale solidní prodejce ti může nechat nový sklo za nákupku apod.
O reklamaci nerozhoduje výrobce ale prodejce. Jestli a kde si to nechá posoudit tebe nemusí zajímat. Tj. pokud někdo reklamaci zamítne, tak ten co ti to prodal.
"Sklo jsme nechali posoudit u výrobce a ten uvádí že k rozbití nedošlo kvůli výrobní vadě ale působením vnějších sil."
Co dál? Znalecký posudek z kterýho vypadne že to tak být mohlo a nevyvrátí že to tak být nemohlo? Zákon předpokládá vadu z výroby, ale posouzení výrobce vadu vyvrací. Znalec nemá jak to rozlišit, to sklo se rozsype naprosto shodně samo i nárazem, a navíc vadné rupne obvykle hned, ne až po půl roce.
Klidně do toho mohl někdo před týdnem jebnout kýblem nebo ranou dojet na doraz, ale ruplo to až po pár hodinách/dnech, to tyhle skla umí. Děcka nebo tchýně to samozřejmě nepřiznaj...
A upřímně, pokud si do sprcháče pořídim kalený sklo do oblouku, tak musim bejt milionář kterej na to má.. Je to jak skleničky, taky jí občas křápneš a ani to nemusí být velká rána, a nejde o vadu výrobku...
Bude záležet na tom, kolik času tomu budete chtít věnovat. Jak bylo řečeno, odpovědnost má prodejce. Dokud mu bude procházet odpálkování jednotlivých zákazníků, k nápravě nedojde. Jestli jde o opakovaný jev u relativně malého množství výrobků, jde o vadnou technologii. Skla použitá např. v autech, autobusech, vlacích, metru, eskalátorech jsou někde i bez rámu, musejí odolávat otřesům i hrubé síle a nepraskají. K nápravě by mohlo dojít snad jen zveřejněním a poklesem odbytu.
Reklamaci uplatňujete ne u výrobce,ale u prodejce,co vám to i montoval. Bude to však s rozbitím tvrzení proti tvrzení a negativní výsledek,znalecký posudek...Kupte nový kout.
Já bych si nevymýšlela manipulaci. Některé sklo umí samo vybuchnout. Mně se jednou ve školní jídelně rozprskla před očima taková ta tlustostěnná sklenička na tisíc kousků. Tam byli svědci a taky šlo o maličkost, ale ten jev existuje. Vám ho ostatně potvrdili. Být Vámi, ten materiál bych si schovala, nevyhazovala. A když jimi budete argumentovat, část si schovejte. Jsou schopni je úmyslně ztratit. Ty specifické střepy, to je důkaz. Nevím, jestli uspějete, ale důkaz to je a výrobce bude tento jev znát. Jde o nějaké pnutí ve tvarovaném materiálu..No nezávidím Vám.
To je kalené sklo a ve střepech není rozdíl když rupne "samo" nebo po úderu.. Ty střepy si můžeš vystavit třeba v akvárku..
Kalené je proto aby se rozsypalo na takhle malé kousky a ne na dlouhé střepy, podobně jako boční skla u auta...
Ze střepů se už asi nic nepozná. Výrobce by se odpovědnosti zbavil snad jen v případě, kdyby doložil, že použil technologii, která samovolný rozpad vylučuje. Za takovou cenu by měla být použita technologie, jaká se používá při výrobě autostel. Na potřebnou změnu ale jednotliví zákazníci stačit nebudou. Chtělo by to zveřejnit jako varování před šmejdem, aby klesnul odbyt.
Teď jsem tohle povídala příbuzné. Ta zase zažila, jak jim v kredenci explodovala sklenička, sama od sebe. Jestli prý kolem domu neprojelo nějaké těžké vozidlo/?/ Prostě tento jev existuje a charakter těch střepů /stejných malých krychliček/ tomu napovídá. Jen to bude tvrzení proti tvrzení. Nejsou svědci.
že se to speciální sklo takhle rozsypalo-je dáno jeho výrobou a bezpečnostními předpisy-jak by to vypadalo kdyby se použilo a vysypalo obyčejné sklo třeba kdyby byl někdo uvnitř a sprchoval sel...aby byl zasypán kusy skla...tak sklo se rozsype při problému na malé lehké kousíčky/drobínky a nikomu to neublíží-a pokud to někdo načl -tak to se mohlo stát třeba i při manipulaci ve výrobním závodě,přepravě,montáži-bohužel černého Petra máte Vy...můžete nadávat ale to je tak asi vše...
No pokud neuspěji, tak je jasné, že do skla už nepůjdu a odbydu to plastovou výplní, protože se to může třeba za rok stát znovu.
Nevěšte hlavu, právo je jednoznačně na Vaší straně. Pokud se výrobek porouchá v prvním roce od nákupu a prodejce nechce uznat reklamaci, musí prokázat, že výrobek, který Vám dodal, neměl vadu. K tomu zkoumání samozřejmě potřebuje výrobek a ten vy máte v pytli, takže ho můžete poskytnout. Forenzní analýzou střepů by se pravděpodobně určilo, jestli sklo bylo v pořádku, takže pokud prodejce odmítá reklamaci, může to zadat nějaké laborce ke zkoumání. Což samozřejmě neučiní, protože dodávka nového skla bude řádově levnější. V případě problémů s prodejcem vzneste dotaz na ČOI, jak v tomto případě postupovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.