Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

S1 formulář - dvě zdravotní kartičky

Od: elisa24® odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, má někdo dvě zdravotní kartičky (ve dvou státech EU) a pomohl by mi prosím pochopit, jak to funguje? Jsem u OZP. Je možné, že budu pracovat v Německu, ale placená budu z Česka. Pokud to dobře chápu, tak na to potřebuju formulář S1, je to tak? Jak dlouho vyřízení trvá? Za jak dlouho budu mít v ruce nějaké potvrzení, že jsem pojištěná i v Německu? Budu mít na to méně něž měsíc. Je problém pak ten proces případně pozastavit, kdybych o to žádala dřív? O ten formulář musím požádat já nebo požádat toho, kdo nyní odvádí mé sociální pojištění u zaměstnavatele v Česku, aby to vyřídil. Moc děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Je třeba si odpovědět na 2 základní otázky:
Zaměstnavatel (se kterým máte smlouvu a který Vás platí) je česká firma?
V D budete dlouhodobě bydlet, dojíždět (třeba na turnusy či prac. týdny) nebo denně pendlovat?
hodnocení

Zaměstnavatel by byla česká univerzita a 2 roky bych bydlela v Německu.

Abych to nevypisoval, mrkněte sem cpzp.cz/... a nejasnosti kdyžtak doplníme.
Nehledejte v tom vědu.
hodnocení

Moc děkuji, to jsem přesně hledala. Jaký dokument k té žádosti potřebuju z ČSSZ: cssz.cz/... A za jak dlouho to bude vyřízené?

hodnocení

Nebo to je jen tohle, že?
eportal.cssz.cz/...

hodnocení

Mockrát Vám děkuji za pomoc.

Rádo se stalo.
Pokud se rozhodnete tu S1 řešit, nechte si od OZP nebo na pracovišti v D doporučit, na jakou pojišťovnu (pobočku) jít/nejít. Oni to tam totiž "velmi ochotně a rádi" řeší... < ironie <
hodnocení

Jak to ještě prosím myslíte, že se rozhodnu řešit S1? Já to pochopila, že MUSÍM mít A1 i S1.

A1 mít musíte bez ohledu na zdrav. poj.
Pokud se na S1 vykašlete a uzavřete si cestovní pojištění podobné jako třeba zde vitalitas.cz/... , není z praktického hlediska nutné se S1 zabývat. Navíc budete mít pokrytá i jiná rizika - např. odpovědnost. Třeba kdybyste němčourovi omylem pustila lítačky do tváře nebo v Aldi shodila paletu šampáňa...
Pro jistotu dovysvětlím:
Píšu "... z praktického hlediska ..."
Zaměstnavatel český i "zaměstnavatel německý" na S1 může trvat. Záleží i na tom, u jaké organizace budete pracovat. Pokud mají vlastní (sjednané) zdrav. zařízení, tak S1 určitě. Pokud budete odkázaná na zdrav. zařízení, které si sama seženete, tak s S1 dopadnete stejně jako bez. Akutní/nutné ošetří, se zbytkem do CZ.
hodnocení

Aha, moc děkuji, německá strana chce potvrzení o nějakém pojištění, takže bude vhodné to dlouhodobé cestovní.

Bylo by dobré, abyste si s D stranou vyjasnili, o jakém pojištění je řeč: sociální, nemocenské, zdravotní, odpovědnost.
Soc.+nem. - doložíte A1, případně ještě nějaké prohlášení zaměstnavatele poslané z ofic. adresy.
Zdravotní - S1, příp. cest. poj.
Odpovědnost - cest. poj. Odpovědnost běžná v CZ bývá omezená jen na CZ, proto se hodí cest. poj.
Cest. poj. oproti S1 má výhodu, že víte předem limity a máte za zády asistenci na tel. U S1 sice máte nároky stejné jako občan D, ale víte, co to znamená? Vezměte situaci u nás se zubaři - kdo ví předem, kdy a kolik má platit, tak má moji úctu... A to jsme Češi v Čechách a mluvíme česky. Až si řekne D zubař o 300 Euro (naprosto běžné), budete ráda za tu asistenci. Jen dejte pozor, aby to bylo pro Vaše účely - tedy prac. cesta, druh zaměstnání a dalších činností (např. výlety do hor, sport, ...). A důležité - jako místo pobytu/ů pamatujte na to, že třeba pojedete na výlet do jiných států, tak ať to máte při jednom pojištění. Samozřejmě to není zadarmo.
Ještě pro rýpaly upozorňuji, že nejsem pojišťovák a ten odkaz jsem vybral náhodně.
hodnocení

Moc děkuji,

>Bylo by dobré, abyste si s D stranou vyjasnili, o jakém pojištění je řeč: sociální, nemocenské, zdravotní, odpovědnost.

Jedná se o zdravotní pojištění.

Takže je pro shrnutí (pardon, jsem v tom úplně mimo, děkuji za vysvětlování a trpělivost):

1) Kontaktovat zaměstnanecké oddělení fakulty a získat A1 formulář. Lhůta na vyřízení je moc dlouhá, nemám jistotu, že to budu potřebovat a musím o to žádat před vyhlášením, nemám německou adresu na vyplnění formuláře... pán nebude nadšený.

2) Dát A1 pojišťovně a získat S1.

3) Udělat si cestovní pojištění.> Jen dejte pozor, aby to bylo pro Vaše účely - tedy prac. cesta, druh zaměstnání a dalších činností (např. výlety do hor, sport, ...). A důležité - jako místo pobytu/ů pamatujte na to, že třeba pojedete na výlet do jiných států, tak ať to máte při jednom pojištění.Pracovní cesty do jiných států bude UK pojišťovat zvlášť v rámci cestovního příkazu. Výlety a sport bývají po Německu + jeden den lyže v Rakousku, děkuji za připomenutí, kdybych jela, tak to připojistím.

Je to jednoduché. Jak jsem psal výše:
.
A1 mít MUSÍTE. Vyřizujete u ČSSZ sama, nebo prostřednictvím zaměstnavatele.
Zjednodušeně řečeno - je to doklad, že jste v CZ řádně zaměstnaná (platí se za Vás odvody) a v D jste jen tzv. vyslaným pracovníkem, nikoliv nelegálem.
.
> > Tedy neztrácejte čas a vyřiďte si A1.
(Podle mne je to doklad, který po Vás chce D strana, ačkoliv Vy si to nemyslíte.)
.
Pokud nevíte termín, vyplňte maximum (24 měsíců). Pokud nevíte adresu svého vyslání, vyplňte sídlo organizace (školy) v D. S někým tam přece komunikujete, tak víte, kde sídlí.
.
> > Vyřiďte si cest. poj.
Jako územní platnost vyberte EU, účel cesty pracovní, sport. aktivity ANO, extrémní sporty NE(?).
.
> > Vyřiďte si u OZP S1. I kdybyste později nevyužila, není to tolik práce. Samotné S1 je Vám k ničemu, teprve po registraci v D to dostává smysl. Právě proto se domnívám, že S1 po Vás D strana zatím nechce. Pokud nestíháte, lze S1 vynechat.
hodnocení

Dobře, moc děkuji. Nemám problém s termínem, jen nevím, jestli nějaký bude. Buď 24 měsíců od ledna nebo nic. Vyhlášení je na konci listopadu. Ale to se nic nestane, když A1 "nepoužiji", že?

Nic se nestane. Papír vyhodíte a je to. Pokud je to až takhle daleko, připadá mi požadavek D strany předčasný. Kdybychom měli dejme tomu září, tak ok. Ale v dubnu? Za tu dobu se může změnit věcí... Ale to je jejich věc.
hodnocení

To ne, oni chtějí potvrzení v prosinci - mezi vyhlášením a případným začátkem. Já si jen zjišťuju, jak to chodí. Mockrát Vám děkuji za pomoc.

helenka
hodnocení

0x
Jednu dobu jsem měla i 3 kartičky z různých zemí EU :D A platí ta kartička ze země, kde odvádíš zdravotní pojištění. Takže pokud je tvůj zaměstnavatel z ČR, smlouva je podle českého práva, tak platí česká kartička. A v tom případě bych si pro práci v Německu radši sjednala cestovní pojištění. Protože česká kartička pojištěnce tě neopravňuje v zahraničí k čerpání plnohodnotné zdravotní péče.
helenka
Jinak vždy jsem se snažila čerpat zdravotní péči v zemi, kde platím zdravotní pojištění. Jinde jsou s tím spíš problémy a různé doplatky kolikrát. Ale nepracovala jsem ve dvou zemích současně. To je pak otázka, co potom...
hodnocení

To jdou i 3 kartičky *smich*, nebo to byl omyl? Tohle by měly být dvě s plnohodnotným pojištěním. Prý to tak jde, existoje to už dlouho a ani se snad nemusí připlácet.

helenka
Platná byla vždy jen jedna :D spíš po mně ty další dvě nechtěl nikdo zpátky. Akorát kdybych se s některou z nich někde neoprávněně prokázala, tak mám asi problém. Nebo by třeba dotyčný doktor měl problém, že by mu provedený zákrok nikdo neproplatil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]