Nejste přihlášen/a.
Nazdar. Chcel by som poprosiť o radu. Mám 21 rokov a študujem na Vysokej Škole. So školou som spokojný a je mi fajn. Mám však trochu problém s mojou tetou-stále potrebuje riešiť veci v MOJOM živote. Vo všetkom mi hovorí čo mám robiť,stále sa ma pýta sa ma koľko mám kreditov na VŠ, aj ked už to nechcem počúvať, chová sa ku mne ako ku malému chlapcovi, používa detské slová,mám problém ked trávim čas na mobile(ja sa na ňom venujem aj školským povinnostiam, nie len zábave), furt ma upozorňuje že nosím ruku za chrbtom, že si mám dať ruky radšej do vrecka, vo všetkom mi chce asistovať, všetko podať do ruky, ked som maturoval, furt riešila len moje maturity...Strýko robí to isté, furt ma núti sledovaťsprávy v TV, dokumenty o vojne(študujem medzinarodne vzťahy a chce aby som to sledoval, aj ked ja si o tom radšej čítam knihy)... Proste ma furt na všetko upozornujú a jednajú so mnou ako s dieťatom. Mám ju veľmi rád, ale už ma to nebaví stále toto znášať. Mama a otec sa skôr zastávajú tety, ak tete trochu tvrdšie poviem že nech ma prestane riešiť(pretože celý den rieši len mna), tak mi teta hned povie že ona ku nám nemusí vôbec chodiť a my sa ani stretávať nemusíme. Čo mám robiť, ľudia, pomôžte prosím...
Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.
Můžete /ale nevulgárně/ se pokusit tetu převychovat. Proč nosí ten starý modrý svetr, dělá ji tlustší a starší. Proč nenosí raději ten oranžový, v tom vypadá líp. Proč nosí tak krátkou sukni, to se k ní nehodí, má silné nohy, proč si nezajde častěji ke kadeřnici...atd. 100 x nic umořilo osla. To by bylo, aby to neumořilo jednu tetu.
K té ruce za chrbtom - přitvrdila bych a řekla jí, proč ona nosí prsa v pase. Že ostatní ženy, jak jste si všiml, je nosí úplně někde jinde. Třeba ve vrecku. Chce to prostě milou tetu zpacifikovat tak, aby si své chyby uvědomila, přestala poučovat a nechala Vás žít.
A pokud nechcete hádky, zjistěte si předem, kdy k Vám teta přijde. Předtím odejděte z domu, pokud možno na dlouho. Na rande, na pivo, na kofolu, na fotbal, na hokej, do fitka, do knihovny, do kina, do divadla, na koncert, do bazénu...A vraťte se, až bude "vzduch čistý." Jaga.
Snad ji to přestane bavit.
Mají teta a strýc nějaké děti? Jestli ano, nechápu, proč se tak vrhli na Vás. Možná i proto, že ty jejich je už dávno poslali do ...A tak se snaží zapůsobit aspoň na vás. Jaga.
Považuji neetické, vulgární a urážlivé poukazovat na velikost prsou. To by byla poznámka, která nikdy nezapadne a pamatuje se do smrti.
Vztahy dvou rodin mohou být nadlouho narušené, ne-li nastálo.
Osobně mám velká prsa (genetika), tak píšu podle sebe.
Piochopila jsem správně, že bydlíš s rodiči a teta se strýcem chodí na návštěvu tě napravovat a vychovávat? Opravdu nemáš úniku, vyhnout se jim? Prostě být v jiné místnosti nebo venku? Rozhodně nesmíš reagovat, ospravedlňovat se, vysvětlovat proč to tak děláš. Existuje i taková podivná otázka:
Poviem no a? a teta povie že: ,,dobre, však robte si čo chcete,,..A potom príde ku mne a začne sa ma pýtať na školu, zase na tie kredity že koľko ich mám, že kto ma učí v škole, že či mám kamarátov...To je OK,ale ona to potrebuje riešiť KAZDY JEDEN DEN...A ešte sa mi snaží plánovať voľný čas kreslením, furt mi povie či si nechcem kresliť alebo niečo robiť, minule mi chcela nejaké detské hračky objednávať, vraj si musím stále zamestnávať mozog krížovkami a rôznymi hrami,aby som nebol hlúpy, a podobne...A hlavne,potrebuje stále riešiť s mojou mamou riešiť len moju školu a čo som robil...Strejda má zase problém ked idem von, tak že či nemám nič na práci, že či mi netreba sa učiť...Nechcem im ublížiť, ale jednoducho sa to takto nedá, oni si to nevedia priznať. Trvá to už viac menej od mojej 18tky.
Dobrý den, přerušit styk, ignorovat. Ostatně, jak píšete, teta to sama navrhuje, tak jen vyhovíte a přaní ji splníte. Zdravím!
Máte extrémnu pravdu. Akože, ona tam podpora od rodičov možno je, ale oni nechcú aby boli stále konflikty. Mama vždy povie, že nech to tak zle od tety neberiem, že ona je taká povaha a tak...Už aj bolo že mama povedala nech ma teta nechá tak, ale ona jedným uchom dnu, druhým von...
Vaši rodiče i teta se nemohou srovnat s tím, že už jste dospělý a máte právo rozhodovat o sobě sám. Aneb jak vždy říkám: puberta není problém dětí, ale problém rodičů, kteří se nemohou srovnat s tím, že se jejich dítě začíná chovat dospěle. Vaši rodiče a teta jsou problematici co berou vaše dospělé chování chybně jako neposlušnost. Protože se na vás stále dívají jako na dítě a dítě má přece poslouchat. Nedělejte si iluze, bude to tak navždy. Je otázkou, zda chcete jít do konfliktu a nebo ne. Předpokládám, že ne. Pak není jiné možnosti než si plánovat na den návštěvy tety vždy "důležitou školní akci" a jít pryč. Klidně do hospody. To je také důležitá školní kulturní akce - třeba se spolužákem. Oni vás využívají, zametají s vámi, jednají s vámi jako s hadrem a vyžadují poslušnost - jenže na úkor vás. Musíte si vybrat, jestli budete dělat rodičům a tetě hlupáka a nebo se pochlapíte a budete jako každý normální dospělý upřednostňovat sebe, své potřeby a přání. Doporučuji to druhé, jinak s vámi v dalším životě každý zamete. V dalším čase je třeba se nezdržovat a při první příležitosti se odstěhovat - nejméně 80 km daleko.
Zřejmě nemají vlastní děti.
Mají Vás rádi a dělají vše proto, že si myslí, že pro Vás jen to nejlepší. Ale péči opravdu přehání. Ta péče a rady jsou nevyžádané.
Slovní výhrady od Vás je urazí. Tam je potřeba hodně velká diplomacie. A u rodičů zastání není, těm to asi vyhovuje.
Vidím to na únik mimo jejich dosah.
Pokud budete vědět, kdy přijedou, pozdravit se s nimi, sbalit se a vypadnout k nějakému kamarádovi za účelem dalšího studia před zkouškami, práci na projektu apod. Případně si sehnat nějakou brigádu, nebo kamarádku, přítelkyni.
Majú dcéru, ta je už dospelá a robí si svoje. Ked bola mladá, so strejdom sa hádala skoro stále. Nie je to tak že rodičom by to vyhovavalo, ale tak je to jej sestra, mama asi vie že ju asi nezmení. Nejaké zastanie tam je, ale nechcú pred nou hovoriť nič. Ked chodím ku kamarátom, teta sa to od mamy vždy dozvie a potom mám ,,predášky,, o tom prečo furt niekoho vyhľadávam a neučím sa(lebo jej nehovorím nič o kreditoch ani tak, tak si asi myslí že to nechcem hovoriť lebo mi škola nejde, alebo čo)
Na hrubý pytel hrubá záplata. Rovnou jí říct, že jsou to tvé soukromé záležitosti a nebudeš o nich mluvit. A trvat na tom. Nebo na tetě nějak závisíš (třeba se těšíš, že po ní chceš něco dědit)?
...tak mi teta hned povie že ona ku nám nemusí vôbec chodiť a my sa ani stretávať nemusíme...
To by ti nějak vadilo?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.