Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci se informoat jek to bude.Mám jediného syna a mám byt ve vlasnictvi.Pokud bych zemřel tak si myslím ,že syn má právé prodat muj byt.S tím souhlasím.Jenže se muže stát že budu ležák,a syn se nebude schopný omně starat.Daji mně do ldenky a pak do nějakého ustavu.Tam se ale platí.Ale hlavně moje otázka zní,jestli když bidu ležák jestli muj syn muže prodat byt,a financovat tam kde budu.Musím ze synem navštivit advokata nebo neco at muže prodat muj byt.A kde se stavit aby syn mohl prodat muj byt.Nejsem si jist jestli sem to napsal dobřě.Tak když né poradte.Velice děkuju .
Máte předčasně zbytečné starosti. Ústavy se platí z důchodu a příspěvku na péči. Doplatky se platí u nadstandardu se speciální péčí. V rodině jsme měli v takovém zařízení babičku několik let. Špičková péče, čistota nás stála 8 tis. měsíčně. To je bezvýznamný výdaj, kvůli kterému není potřeba prodávat byt. Když můžete psát do poradny, tak do takového stavu máte hodně daleko. Jak jsem viděl, tak člověk může podepsat plnou moc i ve velmi špatném stavu. Za živa nic nikomu nedávejte.
Kolega takto dostal pro tátu umístěnku asi 6 let po jeho smrti (je to dost morbidní, když neco takového přijde dlouho po smrti). Jeho táta tehdy skonal v nějakém soukromém důchoďáku, kde mu zajistili potřebnou péči, o financích nikdy nemluvil, ale určitě to nebylo zadarmo.
Tak jak uvažujete vy, tak je nás opravdu hodně. Těch variant je několik. Asi bude záležet z jakého města, vesnice jste, kolik vám je let a jaký je váš zdravotní stav. V Ostravě je možnost odejít do sociálního bytu, 1+1 až 1+3. Kde je možnost zaplatit pomoc při úklidu, okna, cíchy atd, dovoz obědů. Bez lékaře, bez sester. Pak existují Domovy důchodců na různé úrovni, kde už jsou sestry, zdravotnice, uklízečky a všobecný lékař. Na to jste se sice neptal, ale je potřeba tohle vědět, případně se na odchod do takového zařízení včas připravit. Použít peníze z prodeje domku třeba na samostatný pokoj s veškerým pohodlím, kde jsou připraveni postarat se i o méně pohyblivého nebo ležáka. Muži to mají na stará kolena mnohem těžší než ženy, které se umí udržet v čistotě, uvařit si a vlastně postarat se o sebe a své bydlení.
Begi, vy stále řešíte pozůstalost. Vy však budete mít svůj důchod a podle tělesného stavu i nárok na Příspěvek na péči. To dostane ten, kdo o vás pečuje. Ať je to cizí člověk, někdo z rodiny i nějaký ústav. Nejste sám, jsou nás miliony, kdo se takhle obává a řeší to. Nebojte, na cestě, bez pomoci, pokud nejsme už teď bezdomovci, nikdo nezůstaneme.
Predat moze syn len to, co mu patri. Teda VAS byt za vasho zivota nie, to mozete urobit len vy sam. Ako leziaci pacient pri vedomi to nie je problem, notar overi vas podpis na predajnej zmluve aj pri lozku. Ine by to bolo, ak by ste boli v kome a teda neschopny pravnych ukonov, tam by najprv musel syn navrhnut ustanovenie opatrovnika, sud by rozhodol a potom by syn ako opatrovnik so suhlasom sudu mohol byt predat. Jednoduchsia cesta je byt darovat za zivota, s pravom dozivotneho uzivania za podmienky, ze nebudete v kdesi v domove dochodcov.
Nejlepsim resenim je, prevest na nej byt a Vas jako vecne bremeno na doziti.
Usetri to dedickou dan, ktera je dost vysoka a Vy muzete v klidi v byte zustat.
Bramburko, vím, že bych s vámi neměla diskutovat, ale měla bych odpovídat tazateli. Jen nemohu odolat. Nikdy nevíte, koho si vaše "dítě" vezme, jaké on bude mít předatavy a jak rychle se vás bude chtít, břemeno nebřemeno, zbavit. Peklo bez úniku. Celý život na něco člověk pracuje aby měl na stáří klid a pak se toho zbaví a je závislý na laskavosti někoho, kdo se mu, třeba ani nelíbí. Také nesmíme zapomínat, že málo pohyblivý člověk nepotřebuje jen udržet v čistotě a nakrmit. Potřebuje i lidi okolo, s někým dát řeč atd. Je potřeba s tím dopředu počítat a zařídit se podle toho. Nejem kupecké počty.
Tazatel se obává, že syn nebude mít peníze na placení ústavu, kdyby byl ležák. Kromě toho, že dědická daň je zrušená, tak to danou situaci neřeší.
Jirko, svatá pravda. Tohle jsem se dozvěděla od sousedky, která řešila pozůstalost po manželovi. Hodně smutný příběh!
Dům 4 miliony, platba notáři asi 31 tisíc, ptala jsem se, co se z toho platí a paní se div neurazila, že to bych koukala co je s tím práce, a já si jen pomyslela, celé to trvalo od smrti taťky půl roku, než nám vůbec přidelili notářku uplynulo čtvrt roku, sezení 3x posunuto kvůli nemoci notářky, ztratili ohodnocení baráku, no mlčela jsem,
Ale také bych doporučila to přepsat za života s věcným břemenem, a až vy by jste mohl rozhodnout, kdy se byt prodá.
Ještě e vrátim k moji otazce.Ten muj byt je v osobním vlastnictvi.Myslim si že pokud už tady nebudu,má muj syn narok prodat byt.Ale někdo tady my napsal že je dobré darovat byt z bremenem at dožiju v mém bytě do konce mého života.Ale co když budu muset bít v ldeence a nebudu schopný se o sebe postarat.Muže syn prodat byt at mám na péči?
Opusťte utvělou myšlenku, že v případě, kdybyste byl v nějakém ústavu, tak budete muset prodat byt. Jestli máte běžný důchod, tak by to byla totální volovina. Ve standardním zařízení byste nedoplácel nic, v nadstandardním by to byla bezvýznamná částka, kterou by syn měl. V extrémní nouzi by byt pronajmul.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.