Nejste přihlášen/a.
Námět na reportáž. Do nedávna jsem považoval společnost HOME CREDIT za slušnou. Až do té doby, než jsem projevil zájem o rychlou půjčku přes telefon. V nabídce bylo 50000 od 899 měsíčně při RPSN 17% a dobou splatnosti 84 měsíců. Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem obdržel návrh smlouvy a v něm splátky 1606 měsíčně, RPSN 38% a jediné co zůstalo byla doba splátek 84 měsíců. Po vypočtení, kolik bych za takto "výhodnou"půjčku zaplatil jsem se zhrozil. Vychází to na 134904,- Kč. Telefonicky jsem se tedy dotázal, co to znamená. A odpověď? Leták lže a je jen příslibem! Proto jsem to odmítl. Slovo lichva je v tomto případě slabé. Chápu, že z něčeho úvěrové společnostu musí profitovat, ale zisk přes 120% je trochu silná káva. Co na to říkáte a není to náhodou trestné?
Nikdy nikomu nevěřit, prověřovat. Toť příkaz doby! Kdo chce, půjde i na rpsn 500. Ostatně u některých nabízečů je zááávratné a mají to i vystaveno na intu, ti nelžou!.
Čím rychlejší prachy, tím vyšší rpsn. Je to otázka nabídky a poptávky, dyť to nikdo nemusí brát, že? Oni přece riskují.
Taky si napřed zjistím ceny, než jdu do obchodu koupit, mít přehled je dobré (jistě, jak pro koho). A vždy se to vyplatí, popř. smlouvat.
Lichva je trestním činem - kdo zneužívaje něčí tísně nebo rozumové slabosti... Nikdo nad Vámi nestojí s pistolí u hlavy a neříká podepiš to. Lichva se jen tak prokázat nedá.
Každá společnost má své podmínky a je jen na klientovi samotném, zda se mu nabídka líbí nebo ne. Pokud se mu nabídka nelíbí, tak jí přeci nevyužije.
A co se týče RPSN - není to správný ukazatel. Je to počítáno podle složitého vzoru, čím je delší doba splatnosti půjčky, tím je menší RPSN. RPSN jsou v podstatě celkové poplatky za půjčku, které také vyjadřují dobu návratnosti půjčky. Většina si však pojem RPSN plete s úroky, což vůbec není stejné.
Společnosti nabízející krátkodobé půjčky mají i RPSN 500 %, neznamená to však, že klient zaplatí i takový úrok. RPSN není stavěné na krátkodobé půjčky.
Nejlepší je jednoduchý příklad: Půjčil jsem kamarádovi 100 Kč, za 1 týden mi vrátil 110 Kč. 10 Kč jako úrok, to není závratná částka a veřte nebo ne, ale RPSN je něco přes 600 %. Je to krátkodobá půjčka a RPSN nezobrazí přesné navýšení, není na krátkodobost dělané..
Ale on to v podstatě samozřejmě úrok je, akorát, že roční - stačí k RPSN přidat dvě písmenka - p.a. - a jsme doma.
úrok to rozhodně není. Banky úvadějí p.a. ale neuvádějí jiné poplatky jako za schválení úvěru, vedení účtu. Ale RPSN do sebe započítává celkové poplatky dohromady včetně úroku a úrok jako samotný to není.
Příklad půjčky s vysokým RPSN, ale krátkodobé půjčky:
Společnost Provident:
Částka, doba splastnosti, splátka, navýšení, RPSN, Celkové splatná částka
10 000 Kč | 30 týdnů |
| 6 340 Kč | 512,59 % | 16 340 Kč |
A co je na RPSN 512,59% úrok? Samotný úrok z tohoto navýšení může dělat tak 15% - což je cca 1000,-, další jsou různé poplatky a něco se asi musí platit za Obchodního zástupce, který asi zdarma ke klientovi pro splátky nechodí a je placen ve formě této půjčky..
Lichva byla trestným činem před 89r, dnes je to každému jedno, nabídka-poptávka a je na těch lidech co si půjčují aby se naučili minimálně číst a používat kalkulačku. Lichva to jsou všechny ústavy které půjčují a už jste slyšel, že někoho odstíhali. Chválím vás, že jste se dotazoval, je spousta těch co se na nic neptají a pak se nestačí divit.
Proč by bylo, zatím ne. Je to nabídka a k tomu musí být dva, kdo nabízí a kdo bere. Jsou RPSN daleko vyšší.
Hřeší se na to, že vám banka nedá a když chcete, tak do toho jdete a tím se zahrabete více a více. Jak v obchodě, prostě to nevezmete. Ostatně přečtěte si inzeráty, kde lidi žádají přímo o lichváře, tak co chcete?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.