Nejste přihlášen/a.
Takových lidí je dost.
Přeučení leváci umí psát jak levou, tak pravou rukou.
Do třiceti let jsem tak psala i já. Potom jsem upřednostnila pravou, kvůli sklonu písma, lepší kontroly, nestínění si, rovného sezení.
I dnes píšu levou, třeba do křížovky tiskace.
Levou psát z prava doleva (psace) mi jde také stále velice dobře. Kdo chce potom písmo přečíst po mě, musí si vzít zrcátko. To je taková srandička pro děti na ukázku.
Ale děláte dobře, je to tak, posilujte obě hemisféry. Až budete (možná) mít pravou ruku v sádře, tak se Vám znalost hodí. Už jsem o tom také četla. Já zase jím polévku levou rukou, ale jak píšete, občas zkouším vzít lžíci do pravé.
Umím psát sice jenom pravou, ale i zrcadlově, vzhůru nohana a také vzhůru nohama zrcadlově. To jenom pro zajímavost.
Oba mí vnukové si stáhli nějaký program a naučili se psát, podle něho oběma rukama bez dívání. Stavba mozku určuje, kterou ruku používáme a také spoustu jiných činností. Není to rozhodnutím majitele mozku, ale stavbou mozku. Někteří lidé jsou obourucí. Nedělají rozdíl mezi rukama, klidně si vezmou do obou rukou pastelku a ruce střídají. Třeba se i češou pravou a pak si hřeben vezmou do levé. Nebo kartáček na zuby. A čím to je?
Obourukou mám sestru a babička byla to samé. Já jsem ortodoxní pravák. Když jsem si pravou zlomil, tak to moc nešlo. Než bych dělal levou, tak jsem zkrátil o 3 centimetry počítačovou myš, aby se vešla do dlaně před sádru. Ale zkrátit myš jednou a ještě levou rukou, to teda byl výkon .
Pro mě je psaní pravou rukou spíš zvyk než nutnost. Spoustu činností dělám levou rukou a je to tak pro mě přirozenější.
Levou rukou píšu dost pomalu, ale čitelněji než je u praváků běžné.
Konec konců, můj táta vždycky říkal: "Dělej to oběma rukama, ať nic nerozbiješ.", tak proč se fixovat jenom na jednu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.