Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatky za TV a rozhlas. Co je to domácnost?

Od: tomkk® odpovědí: 29 změna:

Zdravím, syn studuje a má s přítelkyní pronajatý ve městě byt. Bydliště má u nás doma, o víkendech je doma, 4 pracovní dny je většinou na bytě. ale někdy je celý týden u nás, nebo naopak celý týden na bytě. Měli by v tomto bytě také platit poplatek za rádio a TV? Lze jejich společný pobyt 4 dny v týdnu chápat jako "domácnost"? A když je 3 dny s mámi, tak taky? Podle čeho se rozhoduje, která je "jeho domácnost"? Očekával bych to podle bydliště. Nebo ne? kde tedy vlastně forálně bydlí? Na adrese v občance?

Ze zákona třeba ani není domácností,pokud by se spolubydlící sdílel pouze náklady na bydlení. Ale takto žije spousta partnerů celý život. Takže záleží, kdo se jen sám o sobě za domácnost prohlásí? :-D
(Vím, výjimku mají domácnosti s nízkým příjmem, ale to neřešme. Také jsem si na webu poplatky.ceskatelevize.cz/... našel, že obecně platí poplatky podnájemník, ale to nevystihuje zcela tuto situaci, mohu si pronajmout 4 byty a přece tam nebudu platit 4 x poplatek za TV, když mám domácnost doma v baráku.)

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Řekl bych, že je. Co je v OP (trvalý pobyt) je v tomto jedno. Cílem pochopitelně je, aby bylo těch domácností co nejvíce. :)

Jinak ČT dohledává lidi podle plateb za elektřinu, takže záleží, na koho je psaná elektřina v tom bytě; toho ČT osloví (pokud už neoslovila).

vili
hodnocení

1x
Podle mého laického názoru netvoří s přítelkyní další domácnost. Tedy netvoří, pokud nechce.
Ono je to jen o výkladu. Společná domácnost je stav, kdy spolu lidé v domácnosti společně hospodaří. A jestli se v tu dobu, když se dívají na televizi, nacházejí přímo v jednom místě nebo je část z nich na intru, v hotelu nebo v práci, to už je celkem buřt.
Dokonce ani platby za energie nemusí být napsané na jednu osobu. V situaci, kdy například na chalupě je vše napsané na ochotného souseda-dědu, který se o chalupu stará místo mě, ale nebydlí v ní, je stále chalupa moje a tedy mojí domácností.
U vás bych s klidem řekl, že syn studuje, je tedy částečně odkázán na hospodaření v jedné společné domácnosti s vámi, kde navíc má trvalé bydliště, a byt si pronajímáte jako místo pobytu při škole místo dražšího internátu nebo koleje. Nikdo nebude rozporovat ani platby nájemného nebo energií, protože syn je předpokládám zletilý, svéprávný a tedy schopný nahradit nebo zastoupit vás při sjednávání těchto věcí, protože je to praktičtější než abyste musel někam složitě dojíždět.
A až dostuduje, pořád může bydlet jinde a přitom s vámi tvořit společnou domácnost, protože by se třeba z opravdového domova špatně dostal do práce a varianta bydlení v pronájmu s jinými spolubydlícími je vhodnější než bydlení na ubytovně. A co dělají spolubydlící mezi sebou, například kolik mají postelí, už energetické podniky nemusí zajímat.
Prostě a jednoduše, zákon je v tomto ohledu paskvil a aniž byste cokoliv porušili, můžete relativně dost situací řešit čestným prohlášením.
Tím samozřejmě nenabádám k podvodu, pokud by bylo něco jinak, například že syn chce skutečně tvořit domácnost někde jinde, ať už sám nebo s přítelkyní.

hodnocení

0x

Měli by v tomto bytě také platit poplatek za rádio a TV****ano, pokud tam mají televizi a rozhlas-.

A když je 3 dny s mámi****ale to se nepočítá dle jednotlivých dní, když je u Vás, nebo u tchýně s přítelkyní. Vůbec není důležitý trvalý pobyt.

Příklad. Pronajatý byt v Líních, trvalý pobyt Písek. V pronajatém bytě spí občas, páč jezdí na služebky do ciziny, na víkendy k Vám a ke tchýni. Jak to chcete rozdělovat dle dnů?

Má pronajato, má tam domácnost. Nebo si představujete nějako právní definici?

hodnocení

A když si pronajme dva byty? Bude platit v obou, nebo si vybere? :)
(Mimochodem, tv, ani rádio zapojené nemají a nesledují. ale nově bude stačit i mobil, ten samozřejmě má.)

Jasně že z jedné domácnosti. Opět příklad, majitel má dům o 10 bytech. Půlku pronajme, půlka je prázdná a přeci nebude z nich platit poplatek.

Co si představujete pod pojmem domácnost? Jen Váš názor. děkuji

Ale vždy je to o názoru a dokazování. Velký dům o několika místnostech. V první části bydlí mladí, vzadu (něco jak vejminek) bydlí staří. Platí jen jeden poplatek a vše je OK.

halamus

Co je na tom k nepochopení, jedna domácnost může mít třeba 4 byty a 10 chat/chalup.

hodnocení

Dosud pro mě byla domácnost moje rodina, tedy manželka, dva synové a děda, který bydlí v druhé bytové jednotce domu, ale jsme na jednom elektroměru, vaříme mu a i další výdaje máme společné, takže to splňuje podmínky jedné domácnosti. Ovšem synové postupně vykukují z hnízda. Třeba ten starší si vzal podnájem místo VŠ kolejí, což je běžná praxe. Kdyby byl na těch kolejích, tak by to asi těžko někdo jako domácnost chápal a patřil by stále do "mojí" domácnosti. Konec konců ho z větší části živím. Když si místo kolejí pronajal byt, tak už do mojí domácnosti nepatří a vznikla nová domácnost? To moc nedává smysl.

pronajal byt, tak už do mojí domácnosti nepatří a vznikla nová domácnost? To moc nedává smysl.***to je Váš názor, nikdo Vám ho nebere.

Za jak dlouho, nebo za jakých podmínek se stane jeho pronájem, jeho domácností? Až bude mít i děti?. Nebo až si odstěhuje vše od Vás? Moje děti mají stále něco u nás, přesto mají desítky let svoji domácnost.

hodnocení

Opakuji nezodpovězenou otázku, jaký je z pohledu na TV poplatky rozdíl v tom, jestli student student bydlí u rodičů, je ubytován na kolejích, nebo v podnájmu? Za mě by nová domácnost mohla vzniknout třeba v okamžiku, kdy se krom samostatného bydlení začne i sám živit. Ale to je jen názor, na který se mě ptáte. Jde mi o to, že pokud z@kon o TV poplatcích operuje s pojmem "domácnost", měl by být tento termín zcela jasně definován. Tedy bych rád znal definici "domácnosti" ze zákona ne nějakých pocity a subjektivní názory. Pak bude jasné, zda je povinen platit, nebo ne. A v podnájmu bydlí desetitisíce studentů, tedy se jistě nejedná o nějaký nejasný zapeklitý případ.
hodnocení

Jinak tedy mně osobně vůbec nedává smmysl, proč se ten poplatek platí za domácnost a ne za každou osobu, nebo prostě z daní.
Druhou věcí je, že z veřejnoprávní ČT se stal účelový nástroj konkrétní propagandy a že povinně ji platit je jako kdysi povinně podporovat komouše tím, že si každý bude povinně kupovat Rudé právo, ale to není předmětem mého dotazu.

Ale Vy chcete právní výklad, ten není.

Snad jen názory jiných.

Nejvyšší soud ve své rozhodovací činnosti postupně uzavřel, že společnou domácností se rozumí soužití dvou nebo více fyzických osob, které spolu žijí trvale a které společně uhrazují náklady na své potřeby...

atd:

km

tomkk: "měl by být tento termín zcela jasně definován" souhlasím

hodnocení

Ono je to samozřejmě zajímavé i jinak. Používá starší TV jako monitor k PC. Kdyby to byla TV schopná přijímat TV signál, měl by platit, i když ji nemá zapojenou. Jenže ta TV ještě neumí DVBT2, takže přísně vzato dnes není schopna přijímat TV vysílání. :)
km

nemáme v domácnosti jedinou televizi, přesto tv platíme, protože máme počítače, mobily a internet a tv lze sledovat i tak

smode2
Prosím napište konkrétní linky, kde lze sledovat veškeré kanály čt.
km

něco takového jsem napsal?*bzum* *smich*

smode2
Pravda, lze sledovat i tak. Třeba u sousedů. Dříve se to taky tak dělalo:"Dneska nemůžu, mladí k nám přijdou na televizi. Budou dávat Angeliku."
km

vy opravdu neznáte?
ceskatelevize.cz/...

vidíte to tlačítko "sledovat on-line"?

Poplatky za TV a rozhlas. Co je to domácnost?

Online sledovat televizi - to by šlo. Ale ne každý má tak rychlý internet, aby to bylo reálné.

km
hodnocení

0x

podle mě ne. myslím, že to je takové přechodné období a tedy určité právní vakuum. až do toho praští, přestěhuje si od vás věci, vznikne tak nová domácnost. :)

mnd®
hodnocení

0x

Momentálně neplatit v pronajatém bytě a čekat jestli vůbec dostane výzvu k placení.El. je psaná na koho.?

Jsem dostal po patnácti letech užívání bytu a po dvou letech od úmtrí manželky (takže sedmnáct) ten jejich papír k placení radio popl.Reagovat se musí - nemám takové zařízení.Čekám kdy přijde na TV - budu reagovat stejně - nemám.

Na našem paneláku není STA( v evidenčním listu je platba 0 ),kabelovku zavedenou nemám.Schopný - nemám.

Ať si to vysílání zakódují.Platil by kdo to vysílání chce.Kdyby se něco opravdu vážného stalo,tak to můžou říct přes ty jejich hulákající a mluvící tlampače co řvou každý první týden v měsíci několika jazyky.Nejde o těch 150Kč za poplatek TV - to je krabička cigaret,ale jde o to,že bych měl platit za vlastnicví televizoru a Nesledování ČT.Pracujete-odvádíte výpalné(pardon daně)-našetříte si na TV/RV a platíte za něco co nesledujete,ale mohli byste mít možnost sledovat nebo poslouchat.Jak je libo - já to platit nebudu,protože takové přístroje nemám.Jestli to oni schválí a potom podepíše voják...no nevím co je správné...

hodnocení

Ono je to s tou jedinou TV dokonce tak, že ji syn pevně zabudoval do ozdobného stolku - rámu a používá se v horizontální poloze na hraní deskových her, kdy se nich sejdou spolužáci a blbnou. Přes HDMI na ni promítá vybrané hrací plátno. :)

tm
hodnocení

0x
Bylo mi řečeno, že pokud platím doma a mám chatu, tak tam už platit nemusím. Neplatil byl bych, v bytě jsem 4 dny v týdnu na rekreaci

V první části máte pravdu, ve druhé možnosti už s Vámi nesouhlasím.

byl bych, v bytě jsem 4 dny, nebo 5 dní, či 6 dní? V panelákové bytě na rekreaci?

mnd®
hodnocení

0x

Celý je to postavený na slovíčkaření - vlastní a mohl by.

Nevlastním a nemůžu.Televize ani rádio není moje a tak nevlastním.STA na paneláku není,kabelovku nemám - nemůžu.

Co se týká mobilů a PC - TV kartu v PC nemám,mobil starý tlačítkový a bez sluchátek jako nutnost antény si neposlechnu nic.Kdybych vlastnil sluchátka (pozor drátová) tak bych asi mohl.Jo ještě u PC nemám repro,takže si taky nic neposlechnu.

ale to je jen na výmluvy, nikoliv na reálný stav tazatele.

Televize ani rádio není moje*****toto vůbec nic neznamená, jedině sdělení, že Televize ani rádio neužívám.

yarda1
hodnocení

0x

Před lety jsem rok přebýval v bytu co ho vlastník přechodně neužíval a televizi i rozhlas měl odhlášený. Když jsem si tam přinesl přenosný televizor, obával se, aby s tím neměl problém. Tak jsem se dotázal nějaké instituce (už nevím jaké), jestli za ten přenosný televizor musím platit, když v trvalém bydlišti za televizi platím (byt jsem užíval jen jako noclehárnu, víkendy jsem trávil doma). Ůdajně stačilo, že jsem platil v trvalém bydlišti.

halamus

Domácnost, je jedno kolikačlennou, jste měl jinde, ve vašem případě v místě trvalého bydliště. Z pohledu zákona naprosto jednoduchá situace, navíc snadno doložitelná.

mnd®

Jistě,Z pohledu zákona je to naprosto jednoduchá situace, navíc snadno doložitelná i situace,když má trv.bydliště/pobyt hlášen třeba na úřadě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]