Nejste přihlášen/a.
Zdravím, narazil jsem v pořadu Pozor vlak na info o vlakových třaskavkách. Popisovali funkci a konstrukci i jak se skladovaly a fasovaly, i že ke konci existovaly s raketovým pohonem, ale moc se něvěnovali tomu, jak se reálně používaly. Něco jsem našel na netu, jako třeba že se dávaly v mlze před návěstidlo stop, ale přece jen z popisu nebylo úplně zjevné, jak moc často se to používalo, jestli automaticky každé podzimní ráno v mlze, nebo jen zcela výjimečně v krizových situacích. Prý to fasovali i průvodčí, tak mi není jasné, jesli se to třeba týkalo situace, kdy vlak nečekaně zastavil, tak průvodčí nasadili tretry a valili to umístit 2 a 2,5 km za vlak a 2 a 2,5 km před vlak? (Popisovali, že se dávaly dvě s odstupem za sebe, asi aby nedošlo k záměně s náhodným hlukem.) Pamatujete tu dobu někdo?
Třaskavky sloužily k zabezpečení vlaku, který mimořádně zastavil na širé trati. Dávaly se tři, v zábrzdné vzdálenosti vždy 20 metrů od sebe, 2 na jednu kolejnici, 1 na tu druhou. Pokud byla na 1 straně souvislá zástavba, daly se všechny třaskavky na odlehlou stranu. Když jsem před 40 lety krátce pracoval u ČSD, byl jsem z toho školen, ale nepracoval jsem s tím. Tady je zajímavý PDF soubor, na straně 15 je zmínka o třaskavkách:
V archivu šotoušského fóra jsem našel toto vlákno:
Na konci se tam bavěj taky o třaskavkách. Je tam někde i zmínka o zábrzdné vzdálenosti, že mezi Stromovkou a Masaryčkou byla údajně 700 m.
Od dětství /padesátá léta/ do dospělosti jsem se něco najezdila vlakem, ale s tím jsem se nikdy nesetkala. Slyším o tom prvně.
Mám úspěšně absolvované SOU železniční v Jimramově.Nyní už tam to učiliště není,ale bylo to v zámku.Hned vedle bylo kino a přes silnici park.Tam jsme se o těchdle třaskavkách učili jak a kdy je používat.V praxi jsem je ale nikdy použít nemusel a ani neslyšel jak velkou ránu to udělá.Určitě to bude někde v předpisu D1 nebo D2,ale znovu pročítat se mi to nechce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.