Nejste přihlášen/a.
Slíbila jsem kamarádce /60let/, která ztratila svůj starý očkovací průkaz, že se zeptám, jak zjistit, kde by mohli mít duplikát jejího očkovacího průkazu. Chce vědět zpětně, na co byla v dětství očkovaná. Zřejmě kvůli nějakým svým autoimunitním problémům. Navrhla jsem jí, ať se zeptá svěho praktika, jestli to nemá v kartě. Ale ona se zdráhá svoji lékařku oslovit. Asi spolu moc nevycházejí. Taky se domnívá, že ještě někde jsou záznamy. Pochybuji. Co si ale vzpomínám, tak to bylo přesně dané, na co a kdy se tenkrát očkovalo. Možná by jí stačilo i to obecné společné povinné očkování. Nevzpomínáte, na co vše jsme byli od narození v letech po roce 1965 očkovaní?
Matně vzpomínám - černý kašel, záškrt, neštovice, později spalničky - ale zkuste se obrátit na Státní zdravotní ústav SZÚ - SZÚ | Ofici/..., možná budou vědět nebo nasměrují.
Díky, vyřídím!
Taky si pamatuji trojvakcínu DiTePe - Difteria, Tetanus, Pertusis /záškrt, tetanus, černý kašel/,... V porodnici miminka píchali do patičky. Myslím, že to byla obrna, pak měly děti neštovici na ramínku...Ale víc si nepamatuji, a už vůbec ne kolikrát a v jakém odstupu. A to pak pokračovalo ve škole, obrnu na lžičku, tuberkulinový pupenec nám měřili...
Položila jsem dotaz na očkování v 60. a 70. letech umělé inteligenci a dostala tento seznam:
tuberkulóza (TBC)
záškrt (difterie)
tetanus
černý kašel (pertus)
dětská obrna (poliomyelitida)
spalničky
příušnice (parotitida)
Zarděnky (rubeola)
Staré očkování problémy nepůsobilo a určitě ne autoimunitní. To až nové vakcíny, kdy se do miminak nacpe 6 patogenů od viru přes bakterii po toxin. Také jsem dřív jako stát vyráběli vlastní vakcíny.
Víte proč se už neočkuje na tuberkulózu? Protože se nesnese s hexavakcínou a dětem se ramínko nehojilo. Pořád mi nikdo nevysvětlil, proč se kojenec očkuje na hepatitide B, která se přenáší krví a pohlavním stykem. Kde k tomu dítě může přijít?
Autoimunitní onemocnění může vzplanout po vakcíně FSME proti klíšťové encefalitidě. Proto má na příbalovém letáku upozornění:
V případě známého autoimunního onemocnění či při podezření na ně musí být riziko možné infekce KE zváženo vzhledem k riziku nepříznivého vlivu přípravku FSME-IMMUN na průběh autoimunního onemocnění.
Je třeba pečlivě zvážit indikaci očkování u osob s preexistujícím mozkovým onemocněním jako je aktivní demyelinizační onemocnění nebo špatně kontrolovaná epilepsie.
Poruchy imunitního systému
nástup/urychlení nebo zhoršení průběhu autoimunních onemocnění (např. skleroza multiplex), anafylaktická reakce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.