Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatná matka?

Od: samozivitelka odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, milí rádci.
I když předem odpověď znám, asi bych to potřebovala slyšet i od někoho jiného.
Jsem již přes 3 roky matkou jednoho úžasného dítěte. Zájem otce 0. Snažím se malé věnovat jak jen to jde. Žijeme offline. Dcerka má taky fajn prarodiče. O dědovi říká, že je jako její táta, a babička je doslova anděl mezi živými. V lecčem bych chtěla být jako oni… Jenže stejně jako snad v životě vše, tak i tady to není 100 % ideální a dokonalý. Mí rodiče jakoby zapomínali, že jsem již dospělá a sama mámou a občas se mnou jednají jako s 10letým retardem.
Otec rád jezdí k moři. Mé dětství vypadalo v podstatě tak, že každý rok v létě vzali naši mě se sourozenci a na 2, 3 týdny jsme odcestovali k moři. Zbytek roku jsme byli doma a šetřilo se na tuto letní dovolenou. Vlastně si z dětství reálně pamatuji 2 výlety po ČR. Nestěžuji ji. Je mi jasné, že v 90. letech byla jiná doba a ani u nás nebylo tolik možnosti pro děti, jako máme dnes. Jen mi to teď, kdy jsem již sama mámou, přijde jako škoda. Vždyť tu přeci máme tolik krásných míst… A aniž bych se chtěla chvástat, již teď máme s dcerkou navštívených mnohonásobné vic míst, než kolik se mnou naši zvládli za celé mé dětství (nebo na které si aspoň dokážu vzpomenout).
Otec nás průběžně láká jet s nimi. Jenže já jsem mořem přehlcená, mám autoimunitní onemocnění se kterým se obavám cestovat kamsi za moře a jak jsem jíž psala, to oba esné jednání se mnou ala dítě mi leté na nervy a navíc máme snad dost pěkných míst i tady v ČR. Dcerka se zdá spokojená, výlety se jí líbí. Zrovna před několika dny jsme byly ještě s kamarádkou a jejími dětmi vlakem na výletě a bylo to pro všechny taková paráda, že jsme již domluvily a v brzké době bychom měly vyrazit na další výlet. Takže když při dnešním obědě otec opět vytasil moře, hájila jsem se předešlou větou. Byla jsem mu pro smích. Jako že je sice fajn, že jsme si to užily, ale porovnávám neporovnatelné, protože to není moře… Jsem snad proto špatná máma?
Děkuji za vaše názory

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím. Nejste špatná máma. Máte prostě svůj názor a svůj život. Řiďte se svým rozumem, rodiče berte s rezervou. Možná to myslí i dobře, ale měli by se naučit respektovat Vás.

km
hodnocení

2x

autol a hlada odpovídají na něco jiného než se ptáte nebo se mi to jen zdá?

a teď k věci. sdílím váš názor. nemusíte k moři, protože jezdí ostatní. protože to chtějí vaše rodiče. protože jezdí kamarádi vaší dcery a ona to po vás časem bude pravděpodobně taky chtít. osobně mi ta masírka moře a lyže značně leze krkem, byť obojí může být fajn. tříletý dítě si za pár let z moře nebude nic pamatovat, počkejte až jí bude třeba 6.

hodnocení

2x

Ne, nejste špatná máma, ale naprosto samostatná, sebevědomá žena také ne. Stále je ve vás kus děcka, kterému se kdysi dávno, něco nelíbilo. Stále máte pocit, že se musíte zpovídat tátovi. NEMUSÍTE! Můžete klidně moře odmítnout a zůstat bez diskuzí, v republice a jezdit na výlety. Nepíšete, jak velké máte dítě a jestli by klidně s prarodiči mohlo samo jet. Nejen to, je dobře, že vám rodiče pomáhají, buďte jim vděčná, ale uvědomte si, že je to váš život a vy vehementně vysvětlovat a obhajovat nemusíte vůbec nic. A cítit se ukřivděně a otřeseně ve své životní pozici, to už vůbec ne! *hej*

Špatná matka?
nov

"Jsem již přes 3 roky matkou jednoho úžasného dítěte." :)

2024
hodnocení

2x

Buďte v klidu.

U moře jsem byl mnohokrát, ale že bych ho nutně musel mít kadžý rok a měl moře jako "modlu", to tedy opravdu nemám (což je i tím, že na dovolené se neradi jen povalujeme a rádi cestujeme po dané zemi kterou navštívíme).

A vždy mi přijde minimálně úsměvné, když se lidé chvástají tím, kolikrát ročně jsou u moře a přitom neznají ani okolí svého bydliště, natož zemi v které žijí.

hodnocení

1x

Chtělo by to ujasnit si důležitost jednotlivých hodnot. Pro harmonický vývoj potřebuje dítě úplnou rodinu. Každodenní soužití, mužský a ženský prvek. To se nedá naučit jinak, než vzorem. Nepoznat úplnou rodinu může být do budoucna vážným hendikepem. Jak budete trávit dovolenou je druhořadé. Dítě potřebuje poznat různé způsoby, různé činnosti a sporty, aby si pak mohlo vybrat. Vypadá to, že rodiče význam moře přeceňují.

samozivitelka
hodnocení

Zkuste to takhle hezky vysvětlit i otci dítěte, který se (jak je rok dlouhý) jedinkrát nezeptá i třeba jen na to, jak se dcerce daří… Chcete na něho poslat kontakt?

ltz
hodnocení

1x
Možná to jenom až tak moc řešíte. Jak píšete, máte skoro na 100% dobré rodiče, jsou Vam oporou i vaší dcerce. Jako samoživitelce vám nabídli i společný pobyt u moře. Když vy nemůžete k moři kvůli onemocnění, tak třeba by mohla jet dcerka jen s vašimi rodiči, vy zůstanete doma. Tim špatná matka nebudete. K moři se stejně jezdí tak jednou do roka, jinak můžete během roku jezdit i na ty vaše výlety s kamarádkou, tak jak vyhovují vám, třeba i každý víkend.

hodnocení

1x

Nejste špatná, ba naopak. Žijte si podle toho jak to vyhovuje vám a vašemu dítěti. Tím že máte kamarádku s dítětem a jezdíte spolu - co víc si přát. Děti si spolu hrají a vy máte vrstevnici. Nikdy v životě nedělejte to co chtějí druzí. Je to váš život, žijte dle svých představ. Rodičům poděkujte a vysvětlete, že pojedete tam kam chcete vy. Přeji mnoho krásných navštívených míst s dětmi...a že jich pro děti tady v Polabí a celé republice je...

autol
hodnocení

0x

Ne proto nejsi špatná máma.

Ale proto, že děcko má neúplnou rodinu, asi ho i rozmazluješ, a možná rodiče mají pravdu a jen jsou na tebe hodný že tě nechtějí vyhodit, anebo naopak jsou na tebe moc fixovaný (zvláště matky dokážou poznamenat potomka), že tě nechtějí pustit. Chyba vznikla už u nich, protože kdo po tobě může očekávat něco jiného, než jak jsi byla vychovana. Hledáš problém tam kde není, a tam kde je - ho vidět nechceš.

samozivitelka
hodnocení

Čím, podle Vás, dceru rozmazluji?
S malou máme vlastní domácnost, nikoli společnou s rodiči.
Že má neúplnou rodinu si uvědomuji. Zkuste to takhle hezky říct jejímu otci, který se za celý rok jedinkrát nezeptá, jak se dcerce daří… Chcete na něj poslat kontakt?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]