Nejste přihlášen/a.
Ahoj, je mi 24 let a dělám 5 let tu stejnou kancelářskou práci, která mne nenaplňuje.
Z práce chodím unavený a potřebuju se nejlépe prospat, protože mám pocit, že je moje hlava už přetěžovaná, cítím se unaveně, oči mám unavené ale přitom moje tělo by šlapalo dál. Je to zvláštní pocit ale vždy jsem si říkal, že by práce neměla ovlivňovat zbytek produktivní čísti dne ale nejspíše mě to ovlivňuje hodně.
Vždy jsem byl plný nápadu, měl jsem představy o tom co bych chtěl dělat, jak se zlepšovat v koníčcích apod. ale teď když přijdu z práce , zajdu si do fitka a pak jdu spát a zase znovu. Mám pocit, že nežiju jak bych měl, už vlastně nevím co bych chtěl dělat, v čem jsem dobrý. Cítím, že když sedím 8 hodin v práci na židli, tak mi něco uniká.
Asi chci od života něco víc ... jsem komunikativní, miluji pohyb, čerstvý vzduch a už mě ubíjí ten stereotyp, kvůli kterému mám pocit, že čas letí 20x tolik. V kanclu je ticho, furt se dělá ta samá práce. Jak se mám znovu najít? Jak získat zase chuť žít a snažit se? Přidat do života zpátky maličkosti aby nebyl osekaný jen na kanclelář, fitko, vaření a spánek? Jak zjistit jakou práci bych mohl dělat? Nejvíce mě ranilo když mi rodina řekla, že asi nemám nejlepší období a to jsem na sobě nedával nic znát .. Potřebuji změnu, kde začít?
Je třeba mít vlastní cíl. Lidé se dělí na 2 skupiny:
1. Lokomotivy - ti, co vzali život do svých rukou a plánují si jej sami + plánují jej ostatním
2. Ostatní vagony - ti, co se nechávají od ostatních řídit
Zatímco první skupina je jen pár procent, druhé je většina. Je dobré si uvědomit, že se nikdy v životě nic nestane, pokud to neuděláš sám přímo ty. Nikdo za tebou nikdy nepřijde a neřekne ti nic, co by ti pomohlo, příp. tě nasměrovalo a podobně. To musí každý sám.
Protože lidí, co sami něvědí co vlastně dělat a kam život směřovat, je většina, často si situaci vyřešili tím že léta staví svépomocně dům, splácejí desítky let hypotéku, starají se o děti atd.. Tj. vytvoří si přirozené životní cíle ze kterých nelze tak jednoduše uhnout a pak je to pro ně "jednodušší", protože "musí".
Ač to zní paradoxně, nejvíce životorádné jsou potíže, zátěž a nedostatek. Jakmile nemáš žádné potíže, nemusíš nic řešit a máš všeho dostatek - dostaneš se do deprese.
To, co píšete, to je velký problém. Když vám poradíme a vy začnete žít podle nějakých rad, nebudete to vy, nebudete sám sebou, budete někým jiným. Vaše rozhodnutí a vaše činy z vás dělají osobnost. Smysl života je takový, jaký mu dáte vy a ne někdo z lidí. Žebrák vám doporučí žebrání, student doporučí prodloužit si "mládí", sportovec sport a Honza za pecí doporučí maminčiny buchty. Přišel čas, kdy životem musíte jít sám a cestu si hledat a najít také sám. "I cesta je cíl".
Zdravím, pokud jste 5 let v jednom zaměstnání (jedna firma), tak zkuste změnu. Možností je spousta a lidí s tímto problémem taky. Lze využít rekvalifikaci, jít podnikat a být nezávislý,... Poslední možnost je psycholog, ale ten Vás stejně nasměruje na úvodní věci + předepíše léky (možná/spíše zbytečně).
Zdravím, nad psychologem jsem uvažoval ve snaze, že by mne někam mohl navést, prvně chci ale vyčerpat co nejvíce možností které se nabízí.
@vyhorely - Asi je potřeba začít řešit nějaké důležitější věci, udělat si projekt a zaměstnat se něčím co mě bude více naplňovat a hlavně co uhasí ten pocit zadostiučinění.
Tak proč to místo "asi je potřeba" rovnou neuděláte? Jste teď v ideální situaci, v podstatě můžete zkoušet cokoli a kdyby to nebylo ono, tak něco jiného. Kdoví, kde a v čem se najdete - jenže to nezjistíte jinak, než na vlastní kůži.
ahoj, kde začít? Jak zpívá pan Žbirka v písničce na albu NEMODERNY CHALAN : Poraď si sám... Ale teď vážně:
ano, to máme teď všichni, nezapomeňte, že toto šedivé období kalendářního roku už ale, jaksi, končí, a že už s jarem bude všechno jinak, resp. může být všechno jinak! Hlavně změnit rytmus, lidi, prostředí, zkuste krátké výlety vlakem, stačí do vedlejšího města a zpět... Neb práce osm hodin denně pon-pátek - ač to takto má většina - je něco příšerného, já dělám denní, noční, volno, volno - je to super, zkuste ...
Po škole jste nastoupil do zaměstnání a setrváváte v ní dosud. Už to chtělo změnu, první zkušenosti máte dávno za sebou. Po dvou - třech letech jste se měl poohlížet po nové, náročnější práci. Posunovat se kupředu.
A třeba různorodou, kreativnější práci. Jednotvárná, jak vidíte, časem ubíjí.
Pokud jste sám, tak plánovat zimní dovolená a letní dovolenou. Zajišťovat cesty, spíše turistické s partou stejně starých kamarádů. S kolegou z práce vyrazit na pár okružních jízd na kole, dát si cíl, kde se zastavíte, prohlídnete zajímavost, dáte občerstvení. Nebo píšete, že máte rodinu, tak vytáhnout svoje rodiče, nebo prarodiče na pěknou dovolenou, pokud nikde moc nebyli.
Nepotřebují prarodiče s něčím pomoci? Nemají domek, zahradu? I v té pomoci může být určitá pravidelnost a plánování.
Jinak určitě hledat přítelkyni. I Vám běží čas a měl byste hledat budoucí manželku a matku vašich dětí.
S tím bude souviset zabezpečit rodinu a bydlení. A budete mít zase pro něco žít, na něco se těšit.
Zdravím, děkuji za krásnou odpověď.
Přítelkyni, přátelé, to všechno mám, vlastně si teď říkám, že řeším kraviny a nejsem na tom tak zle. V létě jezdím denně na kole, o víkendech brusle apod. Problémem bude ta práce, která mi pak bere tu radost/energii dělat něco víc.
Kolikrát jsem se i přistihl, že si toho na sebe nakládám až moc a sám mám na sebe požadavky, kvůli kterých jsem pak jen zklamaný.
Asi je potřeba začít řešit nějaké důležitější věci, udělat si projekt a zaměstnat se něčím co mě bude více naplňovat a hlavně co uhasí ten pocit zadostiučinění.
Ano, přidej maličkosti které ti dělají radost. Budeš se na ně těšit.
A mimochodem, jak jsi po škole našel práci v kanclu? Víš kolik absolventů nemůže najít práci v kanclu po škoel? Poděj se o tipy.
Jo, to je pravda - argument firem - nejsou lidi. Oni jsou a chtějí pracovat, ale buď nemáte praxi, nebo školu, obojí současně mít kolikrát nelze, ale to HR oddělení nechápe. Nejlepší je takový mix - THP pozice.
Kde začít - Napsat si na papír, co přesně chceš. Píšeš že si zajdeš do fitka, ale to nestojí 8 hod. To určitě tam nechodíš 7 krát v týdnu.
Pokud nevíš co chceš, tak jedeš v režimu NPC.
Když už píšeš o tom vaření (Což je pro mladýho chlapa s cílem totální ztráta času), tak se podívej na 13 letyho kluka, který přesně ví co chce (A dobře se tam vyjádřil třeba ke hraní her). Třeba tě to inspiruje, ale stejně tu mojí první větu neobejdeš, tužka papír.
Co se týče nějaké mise, tak to už tady napsali jiní, prostě chodíš na ryby, budeš firmu, zvyšuje si kvalifikaci, Hrabeš se v autech nebo motorkách...
Jednoduše cokoliv kreativního, nepočítá se tam chlastání a pařením s kamarády a koukání na displej/filmy/seriály...
Dneska za tebe CV napíše AI, A spousta mladých se baví tím že že mzdy 15 000 se dostává na mzdu 300 000 měsíčně, návodu na internetu na to máš spoustu. K tomu musíš něco umět, pokud děláš IT tak to není problém, Pokud děláš nějakou rutinu U kompu, tak utoho dřív nebo pozdějc vyhoříš, to je spíš (stereotypní) práce pro ženské...
No budete se divit, ale čím dál tím víc mladých má problém s režimem 8/5 i jiným. Je hrozně rychlá doba a málokdo dnes stíhá. Kdo tvrdí že jo, tak kecá a nebo to je tak na knop. Pakliže moderní člověk má dobře fungovat, tak je třeba upravit režim školství a pak i v práci, jinak na kvalitní život nebude čas. Další možností je potlačit rádoby moderní vynálezy a techniku, která namísto pomoci, krade čas a energii!
Další věc co mimořádně unavuje, sice na "pozadí", je celková situace ve světě a taky u nás (naše slavná 5demolice).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.