Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jiné nezdanitelné příjmy, úroky a vracená dan z jiného statu

Od: dandan odpovědí: 1 změna:
Mám účet v bance jiného státu EU, dodal jsem této bance tzv. Danový domicil, ku zabránění dvojímu zdanění. Následně mě tato banka vrátila zaplacenou dan z úroků v tom jiném státě EU za 2024, ale připsala na účet až v tomto roce. Hlídal jsem si abych nepřekročil částku "jiné nezdanitelné příjmy" pro účel placení daně z kapitálových příjmů (úroků) v ČR, kde je limit 20 000/50 000CZK. Ptám se spadá vrácená dan z úroků jiného státu za rok 2024, ale připsaná mi na účet až 2025 do "jiné nezdanitelné příjmy" za rok 2025? (protože se fakticky nejedná o úroky, ale vrácenou dan) Děkuji.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vrácená daň z úroků zaplacených v jiném státě EU za rok 2024, která vám byla připsaná na účet až v roce 2025, se do "jiných nezdanitelných příjmů" v ČR započítává v roce 2025, kdy vám byla skutečně připsána, protože daňové zákony řeší příjmy podle data jejich přijetí, nikoli podle období, za které byly původně placeny. Jelikož se nejedná o úroky, ale o navrácenou daň, je to samostatná položka příjmů, a proto je důležité tento příjem evidovat v roce jeho připsání pro správné dodržení limitů a daňové povinnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]