Prosím vás, šoférovanie je o čom v podstate? Udržať sa s autom na svojej strane cesty? Na čo si treba dať pozor pri vedení vozidla a čo treba vedieť určite ako šofer. Ďakujem za odpovede. Také že nesadni si do auta poprosím nie, to viem, preto nesoferujem hoci mám vodičský preukaz 20 rokov.
Dle vašich otázek je patrné, že jste opravdu dlouho nejezdila, tak u vás by bylo nejvhodnější zakoupit si kondiční jízdy v autoškole. Plno věcí si oživite, učitel vám v mnohém poradí a vy poznáte jestli se potom sama v autě na jízdy cítíte. Učitel se také může vyjádřit.
Kondiční jízdy by potřebovala půlka českých "řidičů".
jana33
Dekuji, mňa nenaučili ani v autoškole šoférovať. Ale spravila som jazdu na druhý krát. Ale ovládať auto neviem, raz som si kúpila staré na učenie sa ale nič...áno kondičné jazdy a naučiť sa ovládať auto.neviem napríklad zastaviť sa na chvíľu a pohnúť ďalej. Neviem ako my mohli dať vodičák.
Je to zcela komplexní činnost, a proto ji "autopiloti" zatím plně nezvládají. Rozdělil bych to na: 1. Zcela automatické ovládání vozidla. Nelze hledat, kde je jaký pedál, jaký kvalt, jaký přepínać, tohle je zcela automatické a ani nevíte, že to děláte. 2.Kontrola nad vozidlen vs okolí. Auto je vaší součástí, jako třeba boty, jede, tam kam chcete, vnímáte, přetížení a adhezi k vozovce, prostě auto jede tak kontrolovaně, jako byste šla po svých. S tímto byste si v zásadě vystačila, kdyby jste byla jediným tvorem na celé planetě. Ale to nejste, jste součástí hustého provozu. Proto: 3. Vnímání, chápání a předvídání provozu všude kolem vás do vzdálenosti několika set metrů. Pokud toto nebudete dokonale vnímat, tak budete často zažívat kritické situace, nebo i bourat, i když třeba ne formálně z vaší viny. Musíte vnímat pohyb i "plány" řidičů kolem vás. Musíte předvídat, že jiné auto změní směr, i když nedalo blinkr, musíte předvídat, že děcko na chodníku vám vběhne před auto, pokud tam k zastávce přijíždí autobus, stejně jako že z autobusu na zastávce budou před autobusem přecházet lidé, které nevidíte a oni nevidí vás. Musíte předvídat, že člověk s mobilem v ruce je zombie, která nevnímá svět kolem sebe, musíte předvídat, že u auta u krajnice se kdykoli mohou otevřít dveře a vyleze z nich pitomec, musíte předvídat, že vám tam auto z vedlejší vjede, i když máte přednost. musíte se obrnit proti spoustě nervózních řidičů, které bude vytáčet vaše motání se na silnici.. Dále je nutná řada pro začátečníka obtížných samozřejmostí, jako třeba jak se připojit do zdánlivě plného rychle jedoucího pruhu.. Prostě je toho hodně a většina toho se získává až tisíci naježděnými km. Velmi důležité (a pro mnohé problematické) také je neustále udržovat plnou pozornost. Nenechat se ukolíbat tím, že se zrovna drżíte za nějakým autem, tak se "zavěsíte", přestanete sledovat zrcátka, vytáhnete si z kabelky mobil, podáte láhev křičícímu dítěti.. Tohle nejde.
jana33
Ďakujem veľmi pekne. Možno som na to neni vhodná a šoférovať nebudem, keďže pozornosť a všetko..strach..odložím si príspevok a budem čítať ako Bibliu. Lebo aspoň do kostola v nedeľu by som chcela zvládnuť, do obchodu nakup. Nikdy neplánujem vôbec íst na dialnicu.
Naučit se zvládat jen cestu do kostela a nákup je právě předpoklad brzkého průšvihu, je potřeba umět reagovat na všechny možné situace, které se potenciálně mohou u na cestě kolem komína přihodit. Moje matka je v tomhle odstrašující příklad, má desítky let naučenou cestu na chalupu, každý týden ve stejnou hodinu. Ale to nestačí, protože "ta přenosná značka tam dřív nestála", nebo "to auto jelo moc blízko/moc pomalu", "ta díra tam nebyla"... Ale cestu zná, tak přece jede opatrně Nemluvě o půlce jejích zcela výjimečných cest autem kamkoli jinam, to končí nějakým šrámem nebo tukancem.
Řízení neni jen o tom umět udržet auto na cestě je dobré znat dopravní předpisy umět předvídat a mít na paměti že na silnici nejsem sám že je na ní spousta lidí co dělaj chyby takže je třeba bejt i kapku tolerantní a v pohodě
"šoférovanie je o čom v podstate"***je to o tom, dojet tam kam chcete a bez problémů. To obnáší znalost předpisů a dalších stovky věcí, někdy i štěstíčko.
Dokázat udržet auto na své straně silnice je důležité, ale je to jen jedna z mnoha podmínek řízení. Auto musíte dokonale ovládat. Řídit musíte intuitivně, většinou nemáte čas přemýšlet, co byste zrovna měla udělat. Musíte zvládnout i nepředvídané situtuace (nečekané náledí, opilý chodec v cestě, náhlý pád cyklisty před Vámi, z lesa vyběhne srna, náraz bočního větru, jiné auto v protisměru, otevřený poklop kanálu...). Důležitá je ohleduplnost a tolerance vůči ostatním řidičům (i když tahle vlastnost se v poslední době moc nenosí).
Dále pak je nutné znát dokonale aktuální dopravní předpisy (na 100% je ale z neprofesionálních řidičů asi zná málokdo) a dodržovat je. A pozor! Před 20lety ty předpisy v lecčems vypadaly trochu jinak.
Vase otazka mi pripomina chovani jedne zname - neridicky! Kdyz treba vyjizdim z parkoviste na hlavni silnici, musim davat prednost v obou jizdnich pruzich, nahodit blinkr, odbocovat doleva - tak ona se presne v tu chvili zacne na neco ptat a lomcuje mi rukou a vyzaduje okamzitou odpoved ! Dela to opakovane. Vzdycky se ji snazim vysvetlit, ze to auto nejede samo, ale marne! Jednou jsem uz zastavila a rekla, at si vystoupi! To zabralo! Vy, jako ridicka, budete muset predevsim zmenit sve mysleni!
Podobně se chovala tchyně řidička ( proč jedu tak rychle,proč jedu tak pomalu, proč předjíždím, proč nepředjíždím) tak jsem jí taky zastavil ať si vystoupí
Šoférovanie je o zraku a vnímaní okolia a priestorovej orientácie. Čím je širšia tým lepšie. To,že sa dostanete z bodu A do bodu B je jedná vec. Pri jazde ide o dva body medzi ktoré sa máte trafiť a byť si vedomá ako pohyb auta medzi tými bodmi prebieha,keď sa stratia zo zorného poľa zraku. Pri šoferovaní sedíte v pohodlí a nie hlava na skle a snažíte sa pozerať do diaľky a situácii prispôsobovať svoju jazdu. Tým máte väčší reakčný čas na prispôsobenie sa situácii a priestor na náhle reakcie,ktoré sa môžu stať v blízkosti auta.
DAKUJEM za rady. Veľmi si ich vážim. Chcem to skúsiť, je to nutnosť. Ak mi to nepôjde tak nič. Riskovať nemienim, ale tých pár trás nejako by som chcela zvladnut a len v malom meste.
Zdá sa mi že mám pomalé reakcie, nevnímam. Raz keď som šoférovala, tak som pustila dve autá ..dala im prednosť a tretiemu som vošla do cesty. Našťastie sa nič nestalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.