Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč musí být na fyzické bankovní kartě vzadu podpis?

Od: yrosna odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, dostala jsem poštou fyzickou debetní kartu, už jsem ji aktivovala, ale v ČSOB píšou, že jí musím zezadu podepsat. Upřímně dlouho jsem žádnou bankovní kartu nepodepisovala, tak mám takové dotazy. Mám jí podepsat propiskou, aby tam ten podpis navždy vydržel? A proč musí být podepsaná a když budu poprvé platit kartou v obchodě, tak to nezaplatí, protože tam nebude můj podpis? A to nějak je nastavené, že to ta karta pozná, že tam chybí ten podpis? Předem děkuji za odpovědi.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

4x
Pokud nejezdíš do zahraničí, kde jsou "žehličky" a platba se stvrzuje podpisem, tak je to úplně jedno...
yrosna
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Já jí zkoušela podepsat propiskou a ačkoliv propiska normálně píše na papír, tak na kartu je to obtížné. Takže mi tam chybí kus uprostřed. Zkoušela jsem několikrát. A můžu i nepovedený podpis smazat vlhčeným ubrouskem, abych něco nezničila a podepsat se znovu, případně vyplnit ten prostředek, protože to tu propisku nebere? A čím to mám nejlépe podepsat, aby se to nesmazalo běžným nošením? Předem děkuji. Já bych jí raději měla podepsanou, když to tam píšou.

Když už tam ten podpis chcete, tak použijte tenký lihový fix. Takový podpis tu kartu přežije. Ten nepovedený podpis ale nejdřív smažte lihem.

Doporučuju zvolit jinou podobu podpisu, než jaký máte podpisový vzor v bance!

kmet
hodnocení

2x

Podpis poskytuje možnost jak potvrdit, že osoba, která kartou zrovna platí, je osoba, na kterou byla karta vydána. Karta samozřejmě nepozná, že je nepodepsaná a obchodníka to zpravidla nezajímá.

na žádné kartě co mám už není políčko na podpis

arne1 - Na kartě ČSob, vydané letos v lednu, políčko pro podpis mám (podpis nikoliv ;)). Na jiných (i starších) už ne.

Já nemám ČSOB , ale mám RB, ČP a Revolut

hodnocení

2x
Dobrý den, je to přežitek z minulosti. Některé banky už mají karty bez podpisového proužku.

bear
hodnocení

2x

Dnes už tam ani podpisové pole VISA nemá.

A byla to výsada embosovaných karet (s vystouplými čísly z plastu při vložení do obtisku žehličky).

re4zon
hodnocení

1x
Karta pozna prd, ale ciste teoreticky muzes nekdy pri placeni byt vyzvana k autorizaci podpisem. Kdyz se na papirek nepodepises stejne jaky mas vzor na karte, nezaplatis a muzou ti ji i zabavit.

yarda1
hodnocení

1x

Nedávno se (nevím jestli tady) něco takového řešilo, kdosi chtěl cosi zaplatit matčinou kartou, pokladní mu ji prý zabavila a pro kartu si musela přijet matka. Já občas platím manželčinou kartou(a manželčiny účty zase mou kartou), kdesi jsem se na to ptal, tázaní se divili, že by něco takového mělo platit.

yarda1

Teď jsem měl v ruce svou spořitelní kartu nedávno vydanou a tam žádné okénko k podpisu nebylo.

hodnocení

1x

Bez Vašeho podpisu je karta neplatná. To mám na kartě, ale podpis jsem již mnoho let nedával na karty. A prve jsem s ní platil.

hodnocení

0x

Nevím, jak při platbách v cizině, ale po mně v ČR nikdy nikdo podpis na kartě nechtěl. Na některých novějších kartách (K.B., ČSp) dokonce není ani podpisový proužek, takže jí jaksi podepsat ani nejde.

vernon
Třeba na čerpacích stanicích to bylo při platbě kartou běžné. Bylo to u starší generace platebních terminálů s magnetickou čtečkou, kde nebyla klávesnice a karta se "protahovala". Supermarkety ale tyto terminály myslím nepoužívaly. Někdy před rokem 2005...

hodnocení

0x
Nikdy jsem kartu podepsanou neměl. Dokonce i ten třímístný kód vzadu mám přelepený, protože k některým platbám bez ověření stačí, když si čísla z karty někdo ofotí/zapamatuje.

hodnocení

0x

A jaká je potíž v tom podepsat se na předepsané místo?

Některé karty mají vzadu text "Bez podpisu je karta neplatná / Not valid unless signed" ... Visa to měla, Mastercard ne ...

kartabankovni
hodnocení

0x
Karta to nepozna. Je to relikt minule doby, kdy se platilo kartou formou opisu nebo obtisku karty na uctenku a podpis se kontroloval, zda souhlasi s tim co je na karte. V dnesni dobe je to fuk, az na vyjimky nekde v cizine. Pravne vzato byste ji podepsat mela, pokud to ma banka v podminkach smlouvy, jinak je to jedno. Ja je nepodepisuju tak poslednich 10 let, mozna i vic. A v soucasne dobe ji ani nenosim, mam ji ulozenou v mobilu a hodinkach.

harry
hodnocení

0x
Ne. Podpis tam být NE-MU-SÍ.
Jde o historickou věc, smysl to může mít jen při platbách kartou "na dobré slovo" opsáním čísla karty. to jsem fakt za 30 let nezažil nikde. (samozřejmě že protento typ platby se pin nepoužívá a kdo ho prozradí koleduje si, že s ní hotelník nakoupí online)
Naopak pokud si tam napíšete vykřičníky, tak pokud vám kartu někdo ukradne a bude s ní takto chtít zaplatit takto po startu, by to správně prodejce neměl přijmout, protože nemá možnost jak ověřit podpis
-protože údajně, teoreticky, by měla být platba ověřena shodností podpisů..ale tohle se snad používá v Dakotě jenom.

krtek6
hodnocení

0x

já ji podepsanou nemám...nevidím proto důvod...ale kdysi jsem měl kvůli tomu extempóre na nádru v Olmu, kdy byla jedna taková rádoby chytrá paní s pocitem falešné důležitosti a nedovolila mi kartou platit, právě proto, že tam nemám podpis...tak jsem se s ní dohdal, že jí to může být úplně šumák, protože karta je moje*smich* ježiš to bylo divadlo

re4zon
Jenze trik je v tom, ze 1. Karta neni tvoje, nevlastnis ji a 2. Podle podminek prijimani karet, ktere prodejce musi dodrzovat (v praxi se na velkou cast z nich kasle) byla povinnost podpis na vyzadani zkontrolovat. Kdysi dokonce pri kazde platbe. A jeste dneska je na nekterych kartach magneticky prouzek a kdyz algoritmus usoudi, ze je potreba overit identitu (coz se za zivot stane jednomu cloveku z tisice, ale stava se to), vyzada si fallback na protazeni a kontrolu podpisu. Ze to neznas neznamena, ze to neexistuje.
krtek6

@re4zon: kdes přišel na to, že karta není moje?... řeknu ti to úplně stejně jak té babě tehda před těma x rokama...jak se platba MOJÍ kartou, která není podepsaná, liší od zaplacení mým mobilem bezkontaktně nebo zaplacení, které by provedl ať už opět kartou nebo mobilem někdo jiný...

re4zon
Spis mi rekni, kde tys prisel na to, ze karta je tvym majetkem? Asi jsi necetl smlouvu a podminky vydavani platebnich karet. A co se jak lisi je naprosto irelevantni. Pokud mas kartu s podpisovym polem, mas na 99,9% v podminkach, ze ji mas podepsat. Stejne jako prodavacka ma v podminkach, ze nepodepsanou kartu nema prijmout. A stejne tak ma v podminkach, ze musi poslouchat pokyny terminalu. Ten kdyz ji rekne (a jo, i to se stava), ze ma overit tvoji totoznost, bude po tobe chtit obcanku a bez ni ti platbu odmitne. A budes se divit, na pokyn ti tu kartu klidne zabav, i kdyz si myslis, ze je tvoje (coz neni). A kdyz to teda chces vedet, tak rozdil je v tom, ze pri nfc platbe si to fyzickou kartu vyzada, nebo ti platbu rovnou zamitne.
krtek6

tady člověk, aby furt něco dokazoval a hledal...Česká Spořitelna:

ve zkratce výtažek...

--------------------------------------

11.1 Vydání karty Karta je vydána Klientovi zpravidla na základě Smlouvy nebo na základě dohody, popř. žádosti o vydání karty. Pro vydání karty se uplatní pravidla uvedená ve VOP pro vydání platební karty.

...

11.2 Majitel kartového účtu, držitel Majitelem kartového účtu je Klient, s nímž Banka uzavřela Smlouvu a pro nějž je Bankou zřízen a veden kartový účet. Držitel karty je fyzická osoba, které byla vydána karta.

...

Banka vydá kartu Klientovi nebo držiteli, kterého Klient poskytnutím karty zmocní k čerpání úvěru.

...

atd...

banker

Krtku, nedokázal jsi nic. Držitel není majitel. Cituji přímo z obchodních podmínek ČSOB, a má to tak každá banka že majitelem karty je ona :

Platební karta je majetkem Banky a její Držitel má pouze právo používat ji po dobu její platnosti. Při zrušení
Účtu, ke kterému byla poskytnuta, nebo na vyžádání Banky musí být Bance prostřednictvím příslušného
Obchodního místa vrácena.

sametka
hodnocení

0x

Taky mám nově kartu od ČSOB a banka tam má tu podmínku s podpisem. Jen nevím, jestli se na tom hladkém kluzkém povrchu karty podepíšu stejně jako na papír. Vzpomeňte si, jak váš podpis vypadá na displejích tím kolíkem. A tak si myslím, že dopadne i můj podpis na kartě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]